måndag 7 januari 2013

Måndag 7 januari 2013. Fryshuset. Motioner. Media.

Måndagen rivstartade ordentligt med frågor från olika media rörande hyressättning och hyreförhandlingar. Hyrorna i Micasa har det skrivits en del om tidigare och medias intresse fortsätter. Bostadsbolaget är kommunalt ägt och har ett stort bestånd hyresrätter med olika typer av boende.
Hyresnivåerna är baserade på en hovrättsdom för något år sedan. Många hyresgäster fick efter domen höga höjningar och eftersom det handlar om äldre människor som ofta har planerat sin ekonomi utifrån hyresnivåerna nr de flyttade in. Med de höjningar som blev följden av hovrättsdomen får många kämpa med en ansträngs ekonomi.
Jag vet att de boende på Reimersholme på Södermalm har skrivit till ansvarit borgarråd Joakim Larsson och bjudit in honom till ett möte med hyresgästerna. Nu återstår att se om han tackar ja till inbjudan.

Idag är sista dagen att lämna in motioner till vårens fullmäktige möte. Jag har läst några stycken bland annat ett par spännande motioner från min egen föreningsstyrelse Syd-Ost. De handlar om hyror och demokrati. Hoppas att de motioner som kommer in handlar om vad vi skall göra och inte enbart organisationsfrågor. Återkommer rörande motioner senare i veckan.

Under eftermiddagen besökte jag fryshuset och skrev några rader i kondoleansboken som fanns utlagd med anledning av Anders Carlbergs bortgång. Hoppas att Anders livsverk kommer fortsätta att utvecklas av alla inblandade beslutsfattare och politiker.

Vi har en hel del utmaningar framför oss under 2013. Hyresförhandlingar i samband med upprustningar och ett utvecklat hyresgästinflytande. Påverka makthavare på alla nivåer både politiker och privata aktörer för att få byggande av hyresrättter att ta fart ordentligt eftersom bostadsbristen är gigantiskt stor.
En annan fråga som dyker upp med jämna mellanrum är ropen efter marknadshyror som givetvis inte löser något för de som söker bostad.
Lika oroande är vad som kommer hända med hyrorna för de som hyr i andrahand av bostadsrättsinnehavare eftersom inte bruksvädet skall vara enda sättet att bestämma hyresnivån.

Inga kommentarer: