onsdag 27 februari 2013

Onsdag 27 februari. SVT. Rågstintan. Politisk omvärldsanalys.

Inleder dagen med att svara på en trave mail som kommit sent i går och under onsdagsmorgonen. Mailen rör till större delen ombildningsfrågor och de flesta kan jag besvara ganska raskt men några har sådana frågeställningar att måste jag kolla fakta och information före jag besvarar dem. Fick också ett uppdrag på regionstyrelsemötet i går kväll att skriva till förbundsstyrelsen och begära dispens för hur vi vill hantera ett lokalt ärende.
På gårdagens regionstyrelsemöte tog vi också ett beslut rörande granskningen av Sollentunaföreningen samt hur vi skall behandla de punkter som revisorena pekat på behöver förbättras i våra rutiner. Så här såg beslutet ut:
Förslag till beslut
att det inte finns någon anmärkning på hur boinflytandemedel fördelats till de lokala föreningarna eller använt i Sollentunaföreningens verksamhet
att vi avslutat granskningen verksamheten 2009-2011 inom Sollentuna.
att vi tar med oss synpunkterna från revisorerna gällande
• alla föreningens intäkter redovisas in till regionkontoret,
• förbättra hanteringen av protokoll både föreningsstyrelse och förhandlingsdelegationer/råd,
• behovet av tydligare ekonomisk redovisning på föreningarnas årsmöten,
• behovet av riktlinjer för hur region Stockholm och dess Hyresgästföreningar och LH;n skall förhålla sig till köp av tjänster från företag som ägs av styrelsemedlemmar och anställda
att regionstyrelsen ger regionkontoret i uppdrag att vid funktionsutbildningar, vid konstituerande inom föreningsstyrelser och bildande av LH och andra tillfällen förtydliga uppdrag och ansvar,
att regionstyrelsen ger regionkontoret i uppdrag att ta fram riktlinjer för köp av tjänster/varor från företag/leverantörer som ägas av förtroendevalda och anställda till regionstyrelsens sammanträde
23 april 2013.
Bakgrund
Utifrån Sollentunaföreningens begäran om granskning av verksamheten 2009-2011 vid årsmötet mars 2012. Har regionens revisorer överlämnat två rapporter med regionövergripande rekommendationer och slutsatser avseende förtydligande av uppdrag och ansvar för hyresgästföreningar/LH;n.
Regionstyrelsen har vid sitt sammanträde 18 december 2012 beslutat att inte driva ärendet vidare.

Har ett ganska lång möte med en forskare debattör och författare som inleds med ett möte på kontoret då vi diskuterar olika kopplingar mellan partier, samhällsutveckling, ungdomsrörelsen och bostadsbristen. Vi fortsätter möte på en lunch restaurang där Simon Safari regionstyrelseledamot och ordförande i Hyresgästföreningen Borkyrka Salem ansluter. Vi fortsätter disskusionerna men med lokal anknytning till Simons föreningsområde.

Under kvällen är jag på mitt årliga besök hos Lokala Hyresgästföreningen Rågstintan och sitter som ordförande på föreningens årsmöte. Ett välbesökt möte med väl förberedd agenda för mötet. Några aktuella frågor dyker upp utöver de sedvanliga årsmötesförhandlingarna. En handlar om radon och de mätningar som genomförst i området under vintern. En annan fråga handlar om de omflyttningar av hyreshus som nu sker mellan de kommunala bostadsbolagen i Stockholms Stad.
Efter årsmötet informerar en representant från familjebostäder om pågående och avslutade arbeten i föreningens område. Har lyssnat till samma förvaltare vid tidigare möten och måste berömma hans mycket informativa och trivsamma sätt att prata med hyresgästerna. Ett föredömme som fler borde ta efter.

Inga kommentarer: