onsdag 12 januari 2011

Tisdag 11 januari. Förhandligar. Kurs och seminarieplanering. Förhandlingsråden. Arbetsutskott.

Vårt fokus på förhandlings verksamheten är stort just nu. Många hundra förtroendevalda medlemmar och hyresgäster är engagerade i hyresförhandlingarna runt om i regionen. I år har vi många olika faktorer att ta med i förhandlingsarbetet.
Ränteläget, ägarnas avkastningskrav, utlovade upprustningar som ligger i den förra året förhandlade hyran som inte utförts, otroligt stark ekonomi i hel del bostadsbolag, en lagstiftning där vår syn på den nya lagstiftningen inte alltid är den samma som bostadsbolagens.
Några kommunala bostadsbolag har vi slutit avtal om 2011 års hyresnivåer men det återstår en stor majoritet. Några privata fastighetsägare har vi också slutfört och kommit överens med om hyresnivåerna men det återstår en hel del.
Förhandlingsråden i regionen fungerar jobbar på i de flesta av regionens föreningar.
Förhandlingsråden har en väldigt viktig uppgift i föreningarna. Råden skall med hjälp av de anställda förhandlarna göre en prioritering av vilka fastigheter i föreningsområdet som skall prioriteras och därmed granskas särskilt i årets förhandlingar.
Det kan till exempel röra sig om dålig förvaltning eller trygghet. Kvalité i förvaltningen av hyreslägenheter och fastigheter kommer säkerligen att få en allt större betydelse när hyrorna skall förhandlas. Kopplingen till bruksvädessystemet är glasklar det vill säga hyresgästernas allmänna värderingar skall styra och inget annat.
Mer problematiskt blir det när förhandlingsråden inte kommit igång med sitt arbete. Då får förhandlarna och förhandlingsledarna svårt att följa våra riktlinjer när det gäller hur prioriteringar skall genomföras i förhandlingsarbetet.
Totalt finns det i regionen ca 25 allmännyttiga bostadsbolag och över 5,000 förhandlingsordningar med privata fastighetsägare. Som alla förstår är det en stort arbete som kräver engagemang och uthållighet hos alla våra inblandade förtroendevalda och personal.

Under dagen har vi ett planeringsmöte som bildningsledarna kallat till. Vi har ett fullmäktigeuppdrag att genomför utbildning av engagerade hyresgäster som vill jobba med att bevara hyresrätten och i och med det arbetet undvika att det ombildas hyresrätter till bostadsrätter. Under sakkunnig ledning pratar vi om både målet med utbildningen, målgruppen för utbildningen, olika föreläsare, tidsåtgång och en hel del annat rörande utbildningen.

Under kvällen sammanträder regionstyrelsens arbetsutskott. På dagordningen kommande fullmäktige och dess arbetsformer och vilka skall bjudas in och har vi en lämplig lokal att vara i. Mycket logistik är det för Vivan och Ingela på kansliet. Det ser ut som att det kan lösa sig med lokalfrågan på ett mycket bra sätt. Återkommer när jag vet mer.
Vi utsåg också en arbetsgrupp för vårt kommande engagemang på Gotland och Almedalsveckan. Alla är ännu inte tillfrågade så jag återkommer med namnen.
En hel mängd med motioner har inkommit som kommer behandlas på fullmäktiges årsmöte i vår. Det handlar om förhandlingar, styrdokument, ombildningar och juridiskt stöd, vår webbplats, ekonomi och organisationen.
Nu gäller det att vi hanterar motionerna med stor respekt och har en dialog med motionärerna så vi får bästa möjliga beredning.

8 kommentarer:

Drabbad av RäddaLinjalen sa...

Under dagen har vi ett planeringsmöte som bildningsledarna kallat till. Vi har ett fullmäktigeuppdrag att genomför utbildning av engagerade hyresgäster som vill jobba med att bevara hyresrätten och i och med det arbetet undvika att det ombildas hyresrätter till bostadsrätter. Under sakkunnig ledning pratar vi om både målet med utbildningen, målgruppen för utbildningen, olika föreläsare, tidsåtgång och en hel del annat rörande utbildningen.

---------
Kan tänka mig att eran mest arga Nej-skrikare Johan Johansson från Linjalen kommer ditt och "utbildar" också?

Kanske klinkar litet gitarr tillochmed? Och skriker de vanliga slagorden såklart (i falcett)

Terje sa...

Skall fundera på det där med gitarren.
Är du sugen på att komma och lyssna?

Terje sa...

Nedanstående kommetar hittade jag på Barbros blogg.
Bakom anonymiteten gömmer sig en lögnhals.
Dessutom är det knappast debatt kommentatören vill ha med tanke på inlägget. Verkar mest vara att sprida otrivsel.
-------------------------------

Besviken på HGF-pamparna! sa...
och Terje har "kopplat på kommentarsfunktionen" igen.

Har medlemmarna tur så får de inte bara kommentera eller debattera. De kanske släpps igenom censuren också.

Ja på HGF verkar det vara "högt i tak"..

Kanske inte demokratihissen "går ända upp"?
-------------------------------
Vore fint om kommentatören kunde berätta vad jag inte släppt igenom.

Undrande, svarande sa...

Terje Gunnarson

"Vore fint om kommentatören kunde berätta vad jag inte släppt igenom."

----

Fast då tvingas du ju släppa igenom det du inte släppt igenom. Det var väl inte det du menade?

Annars är det väl bara att släppa taget om cencurknappen och låta det bli debatt?

Terje sa...

Som sagt det går alltid bra att vara raljant och dölja sig bakom anonymiteten.

Egon sa...

Terje Gunnarson sa...
Som sagt det går alltid bra att vara raljant och dölja sig bakom anonymiteten.
-------
Det är en ganska genomskinlig strategi att ge sig på den som frågar - istället för att svara på frågorna.

men det är mer av samma Terje.

* Inga svar om Stockholmsmodellen
* Inga svar om hyrorna
* Flykt från ansvaret i kriget mot ombildningarn i tingsrätten

Kör på bara terje - business as usual på HGF

Terje sa...

Jag har svarat om Stockholmsmodellen många gånger. Läs på bloggen.
Jag informerar löpande om hyresförhandlingarna.
Knappast flykt från ombildningarna var på möte så sent som nu ikväll rörande ombildningarna och hur vi skall jobba med opinionsbildning för hyresrätten.
Jodå jag kör på inte sjutton kan vi nöja oss med att kritisera andra som gör något.

Rädda Linjalen sa...

Drabbad av Linjalen:

Det vore verkligt intressant att få en närmare beskrivning om hur och på vilket sätt du blivit "drabbad" av oss och vår information.

Utveckla dig är du snäll.

Johan Johansson / Rädda Linjalen