onsdag 12 januari 2011

Onsdag 12 januari. Politikerkontakt. ABF. Föreningspotten.

Nu börjar det närma sig tiden för byte av styrelseledamöter i de allmännyttiga bostadsbolagen runt om i regionen. Jag hoppas att alla nya och gamla ledamöter och styrelseordförande tar sig den nödvändiga tiden för att läsa in sig på den nya lagstiftningen. Det är problematiskt om vi inte har samma plattform att stå på när förutsättninganra för bostadsbolagen bestämms i styrelserna.
Idag hade jag vid ett par olika tillfällen kontakt med hyresgäster som var bekymrade över hyresnåverna efter upprusstningar och stambyten. De var helt klart så att de får som de säger mycket för pengarna men det blir problematiskt om de inte har pengarna. Vi har en rejäl utmaning framför oss när det gället upprustningarna i "miljonprogramsområdena"
För någon dag sedan träffade jag en förtroendevald i en Lokal Hyresgästförening i ett privat bostadsbestånd. Hon var väldigt upprörd över att hon inte fått några medel för stadgebunden verksamhet till sin Lokala Hyresgästförening trots att de två år i rad ansökt.
Jag fick en rejäl "överhalning" och lovade att undesöka varför. Nu visar det sig att de inte har ansökt om några medel ur den så kallade LH Potten hos oss utan enbart fått medel från bostadsbolaget.
Helt klart är att vi har bra koll på vilka medel som betalas ut och till vad. Vi har också ansökningsformulär som måste fyllas i och där finns det nog ett behov av att göra dessa lite enklare så att de förtroendevalda framledes vet var de söker ekonomiska medel och till vad.

Nätverket Rädda Hyresrätten hade idag bjudit in till ett möte i ABF huset i Stockholm. Temat var hur alla kan hjälpas åt att bevara och utveckla hyrerätten och på så sätt motverka ombildningarna av hyresrätter till bostadsrätter.
Panelen bestod av representanter för nätverket Rädda Hyrerätten, Nätverket Rädda Linjalen och från Hyresgästföreningen deltog jag. Många deltagare berättade om sina olika erfarenheter från bostadsområdena runt om i regionen.
Det fanns väldigt många på mötet som vill vara med i arbetet att bevara hyresrätten. Jag lovade att skicka ut information till de som hade skirivt upp sin mailadress på listan som cirkulerade runt under mötet. Vi enades om att tillsammans förbättra de hjälpmedel som finnns tillgängliga men också ta fram nytt material. Alla verkade vara överrens om att det behövs lokalt engagerade hyresgäster för att arbetet med att bevara hyresrätten skall bli framgångsrikt.
Hyresgästföreningen håller på att utveckla en utbildning enlit vårt fullmäktigebeslut. Utbildningen kommer att ta tillvara många av de erfarenheter som gjorts i bostadsområdena de senaste åren. Vi har även en beredskap för att hjälpa till i bostadsområdena när det ringer hyresgäster som vill ha hjälp eller stöd i det lokala arbetet.
På telefon 08-50706000 kan man nå Tina Norrström som är ansvarig för samordningen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vilka politiker fanns med under kvällen på ABF? Hade de några besked om nya regler för ombildning? Innerstad? Närförort?
undrar Lena Blomberg, Nockebyhov,Bromma

Terje sa...

Hej Lena
det var vad jag såg en V politiker A-M Engel. Joakim Larsson som enligt uppgift hade tackat ja först hade meddelat återbud.