fredag 6 september 2013

Fredag 6 september. Verksamhetskonferens. Nyproduktion. Förbundsordförande som avgår i förtid. Vivan slutar. Kräftskiva.


De senaste veckorna har varit fyllda av allehanda aktiviteter. I torsdags förra veckan ringde en reporter från tidningen Hem och Hyra och frågade vad jag tyckte om att vår förbundsordförande Barbro Engman hade meddelat att hon avgår efter halva mandatperioden.
Måste säga att jag blev ordentligt överraskad och på frågan om vem jag ville föreslå som efterträdare blev jag svarslös. Frågan kom väldigt överraskande. Det har varit en hel del spekulationer i Hem och Hyra i olika artiklar.
Det är drygt nio månader till nästa förbundsstämma på Gotland så det hinner säkerligen florera en hel del namn/kandidater till förbundsordförandeposten. Lägger ut några länkar till tidningen Hem och Hyra.
Förslag till ny "Hyresbas"
Vem föreslår din förening....
Hemliga diskussioner ......
 Kommer bli tomt....

I måndags och tisdags hade förbundet kallat till verksamhetskonferens. Programmet var välfyllt med givande besök av politiker, ordförande för LO och en statssekreterare. Dagarna var definitivt välanvända och det verkade som alla deltagare var väldigt nöjda. Jag nämner några nedan:


Bijan Fahimi höll ett intresant anförande om Hyresrättens betydelse för en dynamisk arbetsmarknad. Bristen på bostäder hotar både tillväxt och utveckling och hindrar människors frihet.
Gabriel Wikström förbundsordförande SSU delgav oss SSU:s syn på hur viktig bostadsfrågan och hyresrättens betydelse är i den kommande valrörelsen.
LO:s ordförande Karl-Petter "Kålle" Thorvaldsson reflekterade runt bostadsfrågan och hyresrättens betydelse för arbetsmarknaden, sysselsättning och arbetslöshet. Han pekade bland annat på hur gynnsamt det vore för arbetsmarknaden att få igång byggandet av hyresrätter. Tusentals byggnadsarbetare skulle få sysselsättning, bostadsbristen minska och förhoppningsvis också bidra till att hålla byggkostnaderna på en hygglig nivå. Vet inte när jag senast lyssnade på en så fantastiskt fängslande uppriktig och engagerad talare. Han var kort och gott fantastiskt bra.
Utvecklingsenheten på förbundskontoret leds av Anna Åberg som informerade om verksamhetsplaneringen inför 2014 och prioriterade verksamhetsområden. Som vanligt proffsigt och tydligt presenterat. Efter presentationen hade vi resonemang runt borden om hur vi bäst skall jobba för att nå framgång. Bostadslyftet den riksomfattande kampanjen som drog igång i somras har givetvis en central roll i kommande verksamhet.

I onsdags träffade jag ett par olika fastighetsägare och resonerade om framtidsfrågor. Det verkar finnas mycket vilja att blicka framåt när det gäller ny produktion och upprustning av hyresrätter. Samtidigt finns det ofta ett kan jag tycka överdrivet fokus på hyror och lä gesfaktorer.

Seminarier är ofta likadana till utformning. Föreläsningar och paneldiskussioner uppblandat med lunch, fikapauser och luft/rökpauser. I torsdags var jag på ett intressant seminarium på ett något annorlunda ställe. I lokalerna där PUR projektet huserar hade hyresvärden IKANO bjudit in till ett seminarium.
Deltagarna kom från olika stadsdelsnämnder, grannkommuner. Paneldebatt med politiker, fastighetsägare och ledarskribent från SvD. Ola Andersson arkitekt och skribent var guide under en gemensam bussresa för deltagarna som slutade vid PUR huset i Snösätra. Borgarrådet Joakim Larsson höll ett anförande om hyresrättens betydelse, markfrågor, vikten av utveckling, blandade boendeformer samt informerade om att nu skall Stadshuset inte ta mer pengar ur bostadsbolagen.

 Idag fredag avtackades Vivan Engström som nu slutar på Hyresgästföreningen med tårta och blommor. Tillsammans med några tidigare ledamöter i regionstyrelsen tackade jag Vivan för allt stöd i form av kunskap, vetskap och själslig värme hon skänkt oss förtroendevalda. Jag framförde givetvis ett varmt tack från regionens mer än tretusen förtroendevalda. Vivan har jobbat på Hyresgästföreningen i 32 år så förhoppningsvis har organisationen tillvaratagit så mycket som möjligt av Vivans samlade kunskaper.

Ewa och jag har under sommaren haft besök av barn, barnbarn, svåger svägerska, systrar och bröder i en oändlig ström. Sommaren har varit fantastiskt fin med sol, värme och minimalt med regn.


Som ett litet avslut på sommaren och ledighet hade vi bjudit in den närmaste släkten till kräftskiva förra helgen. Vädret var aningens skakigt under dagen men kvällen var toppenfin men stillhet och värme. När vi avrundade kvällen strax före midnatt var alla nöjda med kvällen. 


Inga kommentarer: