torsdag 8 augusti 2013

Torsdag 8 augusti. Avskaffa hyresregleringen. Marknadshyror löser allt!! 2:a handshyror. Upprustning. Förankring. Sommar och sol.

I gårdagens DN finns en debattartikel skriven av Sonny Modig Vd för det kommunalt allmännyttiga bostadsbolaget MKB (Malmö). I artikeln skriver Sonny Modig att avskaffande av "hyresregleringen" är nyckeln till lösningen på alla problem på hyresmarknaden. Läs artikeln i Dagens Nyheter på Debattsidan
Skrota den svenska modellen med bruksvärdet så kommer nyproduktionen igång och ombildningen av hyresrätter till bostadsrätter upphör.
I artikeln står det bland annat att det inte först och främst är prissättningen av nyproduktionen som är det huvudsakliga problemet nej det är de återhållsamma hyreshöjningarna som grundar sig på bruksvärdes systemet som är roten till det onda. Det är för stora skillnader mellan det befintliga beståndet av hyresrätter och den så kallade nyproduktionen. Minskad efterfrågan på nyproducerade lägenheter leder till att ingen vill bygga står det i artikeln.
Håller inte med om den slutsatsen när det gäller Stockholmsregionen. Allt hyrs idag ut oavsett hyresnivåerna och det är inte ett dugg konstigt eftersom bostadsbristen i regionen är gigantisk.

Det finns mängder av privata fastighetsägare som har ett långsiktigt strategiskt ägande av hyresrätter och många bygger nya hyresrätter och gör det på ett affärsmässigt sätt.
Det är ett större problem att i många kommunala allmännyttiga bostadsbolag där politiker styr läggs väldigt lite vikt på det kommunala bostadsförsörjnings ansvaret och mer på ideologiskt grundade ombildningar och försäljningar av hyresrätter.

I dagens nummer av Svenska Dagbladet finns en ledare skriven av Amelie Langby  med rubriken Friare Hyror ökar utbudet.
Här är en länk till ledaren i Svenska Dagbladet 
som knyter an till Sonny Modigs debattartikel klicka och läs om du vill.
I dagens  utgåva av DN.se finns ett inlägg som på ett något mer politiskt sätt knyter an till Sonny Modigs debattartikel. Rubriken är
 Hur kommer det sig att den svenska bostadsmarknaden fungerar så uselt? År efter år kommer nya rapporter om köande studenter, trångbodda barnfamiljer och dyra svartkontrakt.
Här en länk till Ledaren på DN.se

"En fungerande marknad måste bygga på korrekta fakta" är rubriken på ett inlägg i debatten som finns att läsa i DN.se  klicka på länken till en faktafylld information.

 ---------------------------------------------------------------------------------------------

Avslutar med några bilder från olika händelser under sommaren fram tills idag:

Skylt i Åva på campingplatsen.
Information till arbetarna på Almviks numera nedlagda tegelbruk utanför Västervik
Gotland o Almedalen under Almedalsveckan. Vi väntar alla på att en partiledare skall börja sitt tal.
Hyresgästföreningen Region Stockholm samlade för en gemensam lunch på hamnplanen i Visby under Almedalsveckan.
3 åriga barnbarnet William klarar av morgondoppet via badstegen på båten. Iförd flytväst är man extra modig.
En hel del båtåka har det varit med barn och barnbarn med tillhörande övernattningar i båten.
En hel del gäddor har huggit under fisketurerna och samtliga har återutsatts i havet.
1 kommentar:

Anonym sa...

Du verkar haft en härlig sommar! Skönt för dig och önskar dig en fortsatt härlig höst! Vi saknar dig.
Lena B