tisdag 16 april 2013

Tisdag 16 april. Bostadspolitik. Järvamodellen. Möggelhus.

Under dagen har det liksom tidigare i veckan varit flera inslag om upprustningar i miljonprogramsområdena. Hyresgäster som oroar sig över kommande hyresnivåer ar blivit intervjuade men också beskrivit hur viktigt det är med hyresgästinflytande och samråd i samband med upprustningar.
På Järvafältet utarbetades en modell för samråd och samtidigt tre olika nivåer på upprustningarna i de kommunala allmännyttiga bostadsbolaget Svenska Bostäders hus. Det känns som att många bostadsbolag sneglar på Järvamodellen och en del har hört av sig för att få mer information.

Att få prata bostadspolitik, påverkansarbete och lokalt engagemang är tokroligt. Under kvällen idag fick jag tillfälle att göra just det i flera timmar med väldigt engagerade politiker och hyresgäster. Nu är både motioner och insändare på gång när det gäller avkastningskrav, internränta och hyresnivåer.

I Hem och Hyra finns en läsvärd artikel om ett möggelhus i Stockholms innerstad. Fastighetsägaren har två val nämligen sanera och ställ till rätta eller riv huset och gör om från grunden. I dialogen med hyresgästerna har det inte framkommit att det finns långt framskridna planer på att riva huset.
Läs mer i Hem och Hyra
väl hemkommen skriver jag bloggen och planerar morgondagen som innefattar både seminarium och "ombildningsmöte" Nacka.

1 kommentar:

Anonym sa...

Angående möggelhus, så se gärna senaste nyheten på http://torsgrand.com

Miljöförvaltningen har nu skickat ett föreläggande till AFA försäkringar. Konstigt att man förbereder en rivning då man inte ens har skickat in några provsvar...

Hur vet man ens att en omfattande rivning krävs då man inte har några underlag att visa Miljöförvaltningen? Man kanske har haft fullt upp med att räkna på hur många bostadrätter de kan sälja i de nya husen?