måndag 21 januari 2013

Måndag 21 januari. PUR. Media. Marnadshyror. Hyresnämnden.

Projektet Ung i Rågsved rullar på enligt planerna. Verksamheten har blivit allt mer etablerad i området och besökarna blir fler. Ungdomarna som projektet riktar sig mot visar stor uppskattning både genom närvaro och sitt engagemang att hjälpa till när projetarbetare Ronja behöver hjälp.
Det är väldigt roligt att besöka projektet och deltagarna utvecklas på många olika sätt. Trygghet och social fostran är ett tema som ofta förekommer i olika former för att ge ungdomarna en ännu bättre start på resten av sin ungdom.

I media framställs det ofta som att vägen till framgång för nyproduktion av hyresrätter är marknadshyror eller åtminstone rejält höjda hyror. En del aktörer gör vad de kan för att driva upp hyresnivåerna utifrån ett vinstperspektiv det vill säga tjäna så mycket pengar som möjligt utan att ta ansvar för sina hyresgäster/kunderna. Huvudlinjen verkar tidvis vara att om prislappen blir på tok för hög och hyresgästen tvingas flytta står tusentals på kö och som är villiga att betala näst intill hur mycket som helst för att få tak över huvudet. Något som bara är möjligt på en ort med en gigantisk bostadsbrist en bostadsbrist som samhället borde ta ansvar för och bygga ett nytt miljonprogram.

Med jämna mellanrum dyker frågan om hyresgäst/medlem/förtroendevald inflytande upp i olika sammanhang och former. För mig är det viktigt att det fungerar men för att få hela maskineriet att fungera åt samma håll är det ofta en fråga om tillit och hjälpas åt att nå för hyresrätten och hyresgästerna viktiga mål. Att i viktiga frågor hjälpas åt och stötta varandra är en av folkrörelsens grundpelare och något som är allas ansvar.

Måndagen har varit en typisk måndag med en hel del mail som kommit under helgen med olika frågor och ärenden som skal slussas vidare. Förhandlingarna som pågår med de privata fastighetsägarna och upprustningar dominerar malskörden och det är i mina ögon inte konstigt med tanke på den stora mängd upprustningar som pågår runt om i regionen men också det allt mer ökade inslaget av förespråkare för marknadshyror.
Har ett par kontakter med media rörande hyresförhandlingarna så här långt och hur resultatet är så här lång. Självklart tycker jag att vi har gjort ett bra förhandlingsjobb men riktigt nöjd går det inte att vara även om vi har bland de lägsta snitthöjningarna i riket. Vi har också de högsta hyresnivåerna.

Under eftermiddagen är jag kallad som vittne i ett mål i hyresnämnden som handlar om systematiserad hyressättning. Faktiskt första gången jag formellt varit i hyresnämnden.

Efter ett av de kortaste vittnesmål som jag varit med om far jag vidare till nordvästra länsdelarna för att besöka ett bostadsområde och avsluta dagen med ett privat ärende.

Väl hemkommen kan jag se tillbaka på en ganska lång arbetsdag med många olika ingredienser. Givande hyresgäst och medlemskontakter, trevliga möten med trivsamma människor, och ett fint stöd från regionkontoret. Känner mig nöjd med dagen och önskar att alla kan göra det samma.

Inga kommentarer: