tisdag 15 januari 2013

Måndag 14 januari. 1.400.000.000 kronor. Arbetsutskott. Pressrelease.

Idag fick jag ta del av Förvaltningsrättens dom rörande uttaget på 1.400.000.000 kronor ur de allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholm. Tre hyresgäster hade överklagat det kommunala beslutet att från de tre stora allmännyttiga kommunala bostadsbolagen ta ut 1.400.000.000 kronor. Efter att ha läst domen står det klart att förvaltningsrätten ger kommunen rätt.
Nu skall givetvis våra jurister läsa igenom domen ordentligt före vi kommenterar den mer. Spontant kan jag tycka att det är rimligt att utgifter som rör arbete inköp anläggningsarbete eller annat som inte är till för enbart bostadsbolagens hyresgäster eller kan kopplas till bostadsförsörjning betalas av alla kommunens
innevånare.
Dagens arbetsutskott hade några ansökningar om stöd från RS reservfond. Barnens träd är en organisation som drivs av Jonas Paulsson från Nynäshamn. Barnens träd har genom Södermalmsföreningens LH Piskan sökt om bidrag till en utställning på Stadsmuseet. Verksamheten är en viktig signal att vi skall måna om våra barn och arbetutskottet beviljade ansökan i sin helhet. En ansökan om stöd för att få igång det lokala arbetet i en lokal hyresgästförening på Lidingö beviljades också. Ett projekt som skall ge ungdomar i Skärholmen och på Lidingö möjlighet till en vistelse i Skärgården och samtidigt få utbildning genom ledarnas försorg skall kompletteras inför beslut i regionstyrelsen.
Många motioner till årets fullmäktigemöte och regionstyrelsens representanter har börjat fundera över hur de skall hanteras det vill säga tillstyrka avstyrka eller anses besvarade. Till kommande regionstyrelsemöte i slutet av januari skall vi kunna ha en sammanställning över hur de skall beredas och besvaras.
Förhandlingsläget är förhållandevis bra och många kommunala och privata fastighetsägare har träffat en överenskommelse med oss. Det återstår givetvis flera tusen men vi är på god väg.

I dag skickade vi ut en pressrelease om vårt opinionsarbete rörande vårt arbete med att stärka hyresrätten.
Sverige behöver hyra ut Stockholm
Stockholm är hela Sveriges tillväxtmotor och en av världens mest dynamiska städer. Här bor nästan en femtedel av Sveriges befolkning och regionen står för en tredjedel av Sveriges ekonomi. Under de senaste tre åren har befolkningen i Stockholmsregionen ökat med drygt 110 000 personer. Under samma period har cirka 22 200 bostäder byggts, varav 7 400 hyreslägenheter.
– Nu drar Hyresgästföreningen region Stockholm drar igång en kampanj för att visa hyresrättens betydelse både för Stockholms tillväxt och för dagens och morgondagens stockholmare. Vi lyfter fram personer som har egen erfarenhet av hur hyresrätten har påverkat deras liv i positiv riktning, säger Heléne Lilja, kommunikationschef, Hyresgästföreningen region Stockholm.
– Bostadssituationen i Stockholm leder till att det är svårt för unga att flytta hemifrån för att studera eller för att börja sitt vuxenliv. Det har också gjort att det är svårt för företag att kunna anställa den kompetens som de behöver.
– För att Stockholm ska fortsätta utvecklas måste många fler bostäder byggas, framför allt hyresrätter. Tillväxt i Stockholm stimulerar tillväxt i resten av Sverige. En bostadssituation som hämmar företag och organisationers möjligheter till nya rekryteringar är därför en angelägenhet för hela landet. De jobb som inte hamnar i Stockholm flyttar utomlands, de stannar inte i Sverige.
TNS/Sifo har, på uppdrag av Hyresgästföreningen, gjort en undersökning som visar att nio av tio stockholmare anser att hyresrätten är en förutsättning för nya företag, jobb, utveckling och tillväxt. Fyra av fem anser att hyresrätten ska prioriteras vid nyproduktion av bostäder. Lika många håller med om att hyresrätten gör det enklare för företag och organisationer att attrahera arbetskraft till Stockholm.
– Hyresrätten är ett modernt och flexibelt boende för livets olika skeden, det vet vi stockholmare!

Inga kommentarer: