onsdag 24 oktober 2012

Tisdag 23 oktober. Regionstyrelsemöte. Mitt i Södermalm. Bostadsrättsföreningarnas ekonomi. Nyproduktion.

Idag skulle jag på ett bostadsbolags begäran deltagit i ett samrådsmöte i Nynäshamn men fick under gårdagen måndag besked om att mötet var inställt på grund av sjukdom. Att få delta på samrådsmöten mellan förtroendevalda och bostadsbolagens företrädare är alltid både intresant och lärorikt.

I tidningen Mitt i Södermalm finns det en artikel om hyrenivåer med rubriken Hyresgäster flyr de höga hyrorna. Artikeln handlar om hur hyrorna har skjutit i höjden de senaste femton åren. Läs artikel i Mitt i Södermalm

I media har det under de senaste dagarna varit inslag som beskriver hur avgifter höjs i de bostadsrättsföreningar som äger ombildade hyreshus. Det finns flera exempel där kalkylerna inte håller eller där styrelser inte utfört sitt uppdrag rätt.
På något ställe var det skyhöga arvoden, ett annat ställe är numera ägare till ett gigantiskt lass med sten som man inte har användning för och i en tredje brf höjs avgiften tre gånger på ett år först femton procent, efter några månader trettio procent och sedan ytterligare femton procent. Det senaste exemplet på gigantisk felräkning skall enligt ryktena vara en stor brf i Solna.

Nyproduktionen i regionen rullar på i maklig takt. Alla säger att det byggs för få bostäder och alla är överens om att byggtakten måste öka men de rejäla krafttag och stimulanser som behövs lyser med sin frånvararo dessutom är det väldigt höga bendekostnader i all nyproduktion. Undrar när nyproduktionen skall komma igång för en majoritet av regionens invånare.

Kvällens regionstyrelsemöte hade en mängd ärenden på dagordningen. Vi bestämde oss för att även nästa år medverka med ett seminarium under Almedalsveckan onsdagen den tredje juli. Temat är inte bestämt ännu.
Regionchefen informerade om att medlemsutvecklingen är positiv, rapporterade om ekonomin, vår medverkan på prideveckan, regionens kalendarium och utvärderingen av regionala förhandlingsutbildningen för förtroendevalda.
Regionstyrelsen fick en rapport rörande årsmötet i Sollentunaföreningen för någon vecka sedan och fastställde också datum för ett nytt årsmöte till den femtonde november i Amorinasalen Sollentuna. Kallelse kommer skickas till alla medlemmar.
Fullmäktiges budgetmöte kommer att gå av stapeln den tjugofjärde november i konferensanläggningen på Globe Hotel. Två motioner till fullmäktige kommer att tillstyrkas båda handlar om hur vi kan använda oss av e-post för att minska kostnader och pappersflödet.
Vi hade också ett långt resonemang om förhandlingarna i regionen och hur det kan genomföras på bästa sätt för våra uppdragsgivare regionens hyresgäster.  Det här var ett axplock av ärendena vi hade på mötet. Mer information skickas ut via ordförandebrevet.

Avslutade dagen med att dra mig hem för att skriva bloggen men det krånglade med uppkopplingen så till slut gav jag upp och slöt ögonen i lopplådan strax efter trettio minuter över ett.

Inga kommentarer: