onsdag 21 december 2011

Onsdag 21 december. Akelius/upprustning/kaos/Åby/ Västerhaninge. Primula. Sigtunahem.

Akelius upprustningar i Åby Västerhaninge är nog det värsta exempel på både dålig logistik och dålig ekonomi. Idag var jag tillsammans med Maria Palme och träffade hyresgäster hos Akelius i Åbyområdet Västerhaninge. Jag har skrivit om eländet förut här på bloggen och det fortsätter. Hantverkare som gör dåligt jobb, får riva upp och börja om, monterar fel, avtalar tid men kommer inte, badrum som har +10 grader, kök som ännu efter ett och ett halvt år inte är färdigställda, av fukt bågnade väggar i ombyggda och upprustade badrum är några exempel.
Ersättningar till hyresgäster för sakskador som är väldigt olika beroende på hur högt och länge de skäller och gnäller. En som det sägs kostnadsökning av hela projektet på mer än två miljoner (2.000.000) kronor. Hela projektet verkar vara i total avsaknad av kunnig byggledning och god logistik.
En tanke och fråga som onekligen dyker upp är hur den ekonomiskt sinnade och icke slösaktige Roger Akelius som i slutändan genom sitt bolag får betala för alla tokerier och misstag tänker.

Den genomlysning och granskning som vi genomfört gällande Svenska Bostäders försäljning av fastigheter i Bredäng och Kärrtorp till Primula har inte kunnat påvisa att något felaktigt skett. Vi har anlitat en utomstående konsult/ekonom som gramskat värderingar och andra underlag i samband med försäljningen och fått beskedet att allt skett enligt regelboken.

Hyresförhandlingarna med Sigtunahem klara.
Hyresgästföreningen har slutit ett avtal med Sigtunahem om hyrorna för 2012. Hyrorna höjs med 2,0 procent.
– Vi är nöjda med uppgörelsen som ligger i nivå med kostnadsutvecklingen i övrigt. Vi tycker också att det är positivt att hyresgästerna får förbättrat underhåll, säger Lisa Lundgren, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen region Stockholm.
Sigtunahem och Hyresgästföreningen har tagit fram en modell för systematiserad hyressättning som gradvis kommer att införas under de närmaste tre åren. Den systematiserade hyressättningen kommer att vara ett nollsummespel, vilket innebär att det inte kommer att bli några ökade hyresintäkter för bolaget, förutom det som nu överenskommits. Istället kommer hyresuttaget att fördelas över beståndet.
e senaste två åren har förhandlingarna med Sigtunahem strandat på grund av höga hyreskrav. I år hade bolaget begärt 3,5 procent.
– Förhandlingarna har gått bra i år. Sigtunahem har också sålt av delar av sitt bestånd, 1100 lägenheter, vilket har gjort att bolaget har stärkt sin ekonomi, säger Lisa Lundgren.
I avtalet ingår att företaget ska använda vinsten från försäljningen till underhåll, något alla hyresgäster i Sigtunahems 4400 lägenheter kommer att märka.
Avtalet gäller också för 2013 och 2014 då hyrorna höjs med 1,95 procent varje år.
För mer information, kontakta:
Lisa Lundgren
Förhandlingsledare
Hyresgästföreningen region Stockholm
0703-96 41 33
Margareta Billgren
Ordförande
Förhandlingsdelegationen för Sigtunahem
Hyresgästföreningen region Stockholm
0706-74 06 48

Inga kommentarer: