torsdag 22 december 2011

Torsdag 22 december. Hyrorna klara i Svenska Bostäder. Vintern kommer? Julklappar.

Hyresförhandlingarna med Svenska Bostäder är nu klara och följande pressinformation har vi skickat ut:
Hyrorna 2012 klara för Svenska Bostäders hyresgäster
Nu är hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen region Stockholm och Svenska Bostäder klara. Resultatet blir en hyreshöjning på 2 procent i genomsnitt. Det ursprungliga yrkandet låg mellan 6,9 och 1,9 procent.
Hyresförhandlingarna med Svenska Bostäder har varit långdragna. En av anledningarna har varit det höga hyresyrkandet, en annan har varit att Svenska Bostäder valt att differentiera sitt yrkande enligt geografiskt läge.
– Nu har vi landat i en uppgörelse som tar hänsyn till flera olika bruksvärdesfaktorer. Vi ser på fastighetens karaktär utifrån den tidsepok den härstammar från, upprustningsstandard med särskilt fokus på badrum och kök, område samt nuvarande hyresnivå, säger Per Björklind, förhandlingsledare, Hyresgästföreningen region Stockholm.
Hyreshöjningen är 2 procent i snitt och är uppdelad i fyra nivåer: cirka 7 900 lägenheter får en höjning på 1,15 procent, 6 600 lägenheter får 1,9 procent, 8 200 lägenheter får 2,3 procent och 3 800 lägenheter får 3,45 procent.
– I den här uppgörelsen har vi tagit ett steg närmare en hyressättning som tar hänsyn till hyresgästernas egna värderingar av sitt boende. Vi har fått gehör för vår ståndpunkt att det geografiska läget bara är en av många faktorer som spelar in när det gäller hyressättningen, säger Terje Gunnarson, ordförande, Hyresgästföreningen region Stockholm.
För mer information, kontakta:
Terje Gunnarson
Ordförande
Hyresgästföreningen region Stockholm
070-3016150

Vår förbundsordförande Barbro Engman har skickat ett brev till fastighetsägare runt om i Sverige. Brevet finns att läsa på http://barbroengman.blogspot.com/. tänkvärda tankar som givetvis inte alla fastighetsägare delar men definitivt väl värda att fundera över.

Det känns som att vintern knacka på det är råkallt och lite snö i luften. På trottoarerna i förortern är rysligt halt att så troligen har de ansvariga entreprenörerna tagit med överraskning. Vintern bruka visserligen komma så är års eller tidigare men halkan är alltid en oväntad effekt av snö slask och kyla.

Julen närmar sig med stormsteg och idag handlade jag förhoppningsvis den sista julklappen. Kan möjligen bli något ytterligare paket med något onyttigt till barnbarnen.

1 kommentar:

Anonym sa...

3,45 % höjning - tycker du det är bra förhandlat?
Skulle jag gå till min arbetsgivare och be om den löneökningen skulle de skratta.

Hur resonerar Hyresgästföreningen när ni går med på sådana krav?