torsdag 18 augusti 2011

Torsdag 18 augusti. Bostaden i Samverkan. DN debatt.

Idag har jag varit i Motala och tillsammans med tre förtroendevalda från region Stockholm deltagit i en konferens som arrangerades av Bostaden i Samverkan. Temat var
Nu tar vi tempen på Hyresrätten.
Dagen inleddes med att Birgitta Wadkvist från Boverket höll en faktafylld redogörelse av kommunernas bostadsförsörjningsansvar och del annat. Givande och många av oss fick en hel del funderingar och reflektioner att ta med oss hem.

Affärsutvecklare Gunnar Flodin från Bostadsstiftelsen Platen höll ett anförande om Ekonomi - för vem. Gunnar har alltid intressanta infallsvinklar och funderingar. Skall försöka få tag i hans bilder.
Regelverket för om och nybyggnation är ett ämne som så gott som alltid är aktuellt.

Anders Sjelvgren från boverket redogjorde för Boverkets syn på regelverket och olika utredningar och direktiv. En hel det nytt till exempel problematiken med regelverk och hur de kan eller skall användas.
Växande kommuner har ofta planeringsproblem och det beskrevs på ett tydligt och målande sätt av kommunalrådet i Linköping Murrahem Demirok. Han talade en hel del om planprocesser och hur det går att jobba för att underlätta nybyggnation utan att för den skull strunta i regelverket.

En minidebatt mellan vår förbundsorförande Barbro Engman SABOs Kurt Eliasson och Fastighetsägarna Sveriges Vd Reinhold Lennebo om regelverk som stöd eller hinder visade inga stora skillnader i hur de såg på regelverket.
Hyressättning efter lagändringarna var nästa punkt på agendan och deltagarna var Barbro Kurt och Reinhold. Nu hettade det till en hel del speciellt när Reinhold beskrev fastighetsägarnas omsorg om de allmännyttiga kommunala bostadsbolagen och sin syn på affärsmässighet. Alla investeringar skall löna sig! Hur avkastningen skall vara kan variera!
Om kommunpolitikerna vill att bostadsbolagen skall ta ett särskilt socialt bostadsansvar skall det vara affärsmässigt och ske utifrån regelverket för kommunal upphandling så att alla kan få vara med även de privata fastighetsägarna. Reinhold var klart marknadsinspirerad/vänlig. Informerade också om att Fastighetsägarna följer några kommunala bostadsbolag för att se om de drivs affärsmässigt. Hyresgästföreningen fick sig en skopa ovett utifrån att vi inte ville förhandla med de privata fastighetsägarna före vi var klara med de kommunala.
Det påståendet är snick snack åtminstonde i vår region. Första avtalet vi skrev på var med en privat fastighetsägare i Södertälje tätt följt av en privat i Stockholm. Ramavtalet med Stockholms fastighetsägarförening var klappat klart o påskrivet långt före vi hade slutfört förhandlingarna med de kommunala bolagen i Stockholm ja faktiskt nästan före förhandlingarna var påbörjade med de kommunala bolagen.
Kurt var något mer återhållsam och menade att det var parternas ansvar att få den nya lagstiftningen att fungera att ingen hade tolkningsföreträde utan det gällde för parterna att komma överens.
Barbro var mycket bekymrad över Reinholds inlägg och pekade med stor tydlighet på att så som Reinhold beskrev läget var helt felaktigt. Barbro pekade på parternas ansvar för att den nya lagstiftningen skall fungera och tillämpas på ett sätt så att hyresmarknaden fungerar enligt lagstiftarens intentioner.
Dagen avslutades med ett resonemang men också utfrågning av S bostadspolitiska taleskvinna Veronica Palm och M:s bostadspolitiske talesman Anti Avsan. Båda var försiktiga i sina svar och Anti slirade en del på frågan om skattelagstiftning/rotavdrag och lika förutsättningar för alla boendeformer.

Efter en ganska lång dag rullade vi vid femtiden hemåt. Under dagen hade jag några samtal med media om underhåll och upprustning samt försäljningar av hyresrätter. Får se ikväll o i morgon om det blev några inslag.

Till sist en insändare på DN debatt rörande försäljningar av hyresrätter i Bredänk och Kärrtorp. Klicka på länken o läs: http://www.dn.se/debatt/stockholmsdebatt/moderaternas-nonchalans-mot-hyresgasterna-ar-total

4 kommentarer:

Anonym sa...

Varför har egentligen allmännyttan en internkö? Skapar det inte bara onödiga inlåsningar på bostadsmarknaden (t.ex. om människor väljer att bo kvar i för stor lägenhet för att inte bli av med sin kötid). Varför inte istället skicka alla lediga lägenheter till vanliga bostadsförmedlingen?

Anonym sa...

Varför inte istället kräva att de privata fastighetsägarna också skickar tomma lägenheter till bostadsförmedlingen?

Terje sa...

De flesta privata fastighetsägarna lämnar hälften av sina lediga/tomställda lägenheter till Bostadsförmedlingen.

Anonym sa...

Att privatvärdar vill ge en del lägenheter till sina kompisar är en sak. Men allmännyttan borde föregå med gott exempel och lämna allt till Bostadsförmedlingen. Då skulle man kanske våga byta sin allmännytte-HR till en privat-HR utan att riskera förlora sin internkötid. Kötiden i Bostadsförmedlingen påverkas ju ej.