torsdag 18 augusti 2011

Onsdag 17 augusti. Planering. Visättra.Motala. 17 år hos allmännyttan.

I 17 år har en hyresgäst bott med Svenska Bostäder som hyresvärd i Kärrtorp. Idag finns den en artikel i Dagens Nyheter om Sara Ström. Läs mer i Dagens Nyheter:  http://www.dn.se/sthlm/hon-kan-snuvas-pa-17-ar-i-bostadskon

Visättra i Huddinge är ett område som är starkt eftersatt. Den tidigare ägaren klarade inte av att förvalta fastigheterna utan förfallet är uppenbart. I vintras besökte jag området tillsammans med moderaternas bostadspolitiska talesman Anti Avsan som också är styrelseordförande i det kommunala allmännyttiga bostadsbolaget i Huddinge med namnet Huge.
Visättra ägdes från början av Huge och såldes till en privat fastighetsägare. Det som hänt i Visättra är ett utmärkt exempel för att visa hur tokigt det kan gå när man säljer ut kommunala hyresrätter. Idag finns en artikel i Hem o Hyra läs mer på http://www.hemhyra.se/Sidor/Visättras-hyresgäster-går-till-hyresnämnden.aspx

Målet för vår kommande verksamhetkonferens är att den skall bli spännande och lärorikt för alla oss som kommer att delta. Arbetet med Agenda 2016 är viktigt och idag tackade en av de tillfrågade gästtalarna ja. Programmet börjar ta form och en del synpunkter har kommit från de inbjudna. Givetvis beaktas alla synpunkter och önskemål så mycket som möjligt.

Förhandlingsupptakten som kommer äga rum i Anexet/Globen är en av de viktigaste överläggningar som vi har när det gäller förhandlingarna i regionen. En hel del lärdom från årets för handlingsrunda finns att falla tillbaka på men vi har en hel del utmaningarframledes också.
Vi kommer att få lyssna på olika infallsvinklar och åsikter om hyresrätten, hyror, förhandlingar och lagstiftning. Jag tror att vi kommer ha ett antal spanande gäster till exempel kommer Stefan Attefalls statssekreterare Ulf Perbo för att prata lagstiftning upprustning och hyressättning.

Under kvällen åker jag till Motala för att delta i det bostadspolitiska seminarium som traditionsenligt äger rum varje år i august. Återkommer med en rapport i morgon kväll.

10 kommentarer:

Sven Ingvar sa...

Hej Terje!
Sara Ström har bott hos allmännyttan i 3 ÅR - INTE 17 ÅR som du skriver. Ni är rätt slarviga med fakta i HGF...

Varför förtalar Hyresgästföreningen Primula? Har ni bevis för att de sköter sina fastigheter dåligt? Fram med det i så fall!!

Vi i Ånghästen vet i alla fall hur allmännyttan sköter sina fastigheter. Inte alls! På ett år har det blivit mer gjort än vad Stockholmshem har förmått på 20 år. Underhållet var skamligt bristfälligt skött innan bostadsrättsföreningen tog över. Och nej, det gäller inte bara under ombildningstiden. Det bristfälliga underhållet går 20 år tillbaka i tiden.
Välkommen och hälsa på och blogga gärna om alla förbättringar som är gjorda. Ta gärna med kameran när du hälsar på! :)

Anonym sa...

"Visättra i Huddinge är ett område som är starkt eftersatt. Den tidigare ägaren klarade inte av att förvalta fastigheterna utan förfallet är uppenbart."

Terje, den tidigare ägaren är kommunala Huge. Det är Huge som inte skött underhållet under lång tid. Du skriver själv att den tidigare ägaren inte klarade av underhållet!
Så skyll inte bara på ett privat företag, men allt som är privat är tydligen Hyresgästföreningen/VPK:s fiende...

Anonym sa...

DN-artikeln menar att Sara Ström förlorar 17 års kötid i allmännyttans kösystem, men det måste väl vara ändå vara fel. Kötid räknas från kontraktsdatum, så hon har tre års kötid.

Sen kan man ju ställa sig frågan vad kötid i den interna kön egentligen är värd. Jag har själv 15 års kötid, och måste säga att chansen att få en lägenhet via den kön känns obefintlig. Jag kan få betydligt bättre erbjudanden från Bostadsförmedlingen och direktbyten. Och det är väl helt i sin ordning.

Anonym sa...

Oj, konferensdags igen. Bra lyx-Terje!

Blir det Skepparholmen? Sign Hotell?

Terje sa...

Hej Sven Ingvar.
Jag har inte hört någon tala illa om Primula.
Har du?

Terje sa...

Anonym skriver:
Terje, den tidigare ägaren är kommunala Huge. Det är Huge som inte skött underhållet under lång tid. Du skriver själv att den tidigare ägaren inte klarade av underhållet!
Så skyll inte bara på ett privat företag, men allt som är privat är tydligen Hyresgästföreningen/VPK:s fiende...

Sorry!
Du har fel. Ägaren före förra ägaren var HUGE. Nya ägarna tillträdde enligt uppgift i november förra året.
VPK tramset får stå för dig!

Terje sa...

Anonym skrev:
Oj, konferensdags igen. Bra lyx-Terje!

Blir det Skepparholmen? Sign Hotell?

Du kommer att bli besviken.
Folkets hus i Motala.

Anonym sa...

Vad har Ånghästen gjort bättre än vad Stockholmshem förmådde som hyresvärd?

Peggy, i Kärrtorp sa...

Jag "förlorar" 14 år, om ni vill ha någon med längre internkö som mister sin plats i internkön.

Och många har bott längre sen så. Skulle inte vara så stor fråga om det nu inte är så att vi trivs rätt bra som hyresgäster hos Svenska Bostäder och Stockholm hade sådan bostadsbrist och brist på hyresrätt som många trots allt vill ha. Det är inte särskilt lätt att få lägenhet genom internkön heller. Utbudet har minskat betydligt. Men det möjliggjorde för mig när jag separerade att bo kvar i närområdet, mitt barns pappa att få en lägenhet i närheten, en lägenhet med billigare hyra och mer lekvänlig gård och inte en gata framför porten samt slippa kånka ett par trappor upp utan hiss.

Men internkö, eller inte. Vi har även boinflytandeavtal med Svenska Bostäder som möjligheter aktiviteter som skapar trygghet för oss boende, en väl fungerande förhandlingsorganisation som är insatt i bolaget och kan våra fastigheter, en värd som har 60 års samlad kunskap om att vara hyresvärd för fastigheten i Kärrtorp. Vi har insyn genom att det är ett kommunalt bolag, överskott går förhoppningsvis tillbaka till oss Stockholmare.

Ja, i viss mån eftersatt underhåll, mest på grund att av de styrandes initierade bostadsrättsomvandling då all planerad stor upprustning som var på gång frystes i ett par år. Och där det efter den processen dragits i gång med flera åtgärder för att komma ikapp den renovering som ingår i den hyran vi betalar. Och ta hand och sköta fastigheten.

Personalen på Svenska Bostäder har de inte lätt de ägnar mycket tid åt att planera olika verksamhet som ständigt fryses innan p g a intresseanmälningar eller som i vårt fall utförsäljning till en privat värd. Om personalen fick arbetsro så kanske det kunde göras en hel del effektivitetsvinster inom allmännyttan?

Vi är emot att det val vi gjort att välja allmännyttan inte alls räknas och respekteras av våra folkvalda politiker.

Vi som bor i området pratar heller inte illa om Primula Byggnads AB. Vi vet för lite om dem, men om de vill skriva på ett Boinflytandeavtal så skulle det inte skada dem eller de hyresgäster de redan har. ;-)

Anonym sa...

Om ingen tycker illa om Primula så varför protesterar ni?
Ni försöker få dom att framstå i dålig dager genom att skrika om hur hemskt det är att de äger fastigheterna.

Ni som ryar efter boinflytandeavtal. Säg mig, vad har JUST DU fått gehör för genom boinflytandeavtalet? Ingenting?

Har bekanta i Ånghästen. Där har nyligen hela gården blivit uppfräschad genom att planteringarna fixats till från Stockholmshems vildvuxna stil och hela gården är ommålad av områdets ungdomar. Ett perfekt sätt att ge ungdomarna jobb. Stockholmshem? De hade inte målat på 20 år...
Justja, Ånghästen sänker sina redan låga avgifter snart också.