tisdag 16 augusti 2011

Tisdag 16 augusti. SVT. SR. DN. Mitt i. Hyressättning/Stockholmsmodellen. Skalskydd. Visättra. Hyresgästmöte.

Idag har media följt och rapporterat om den ännu ej beslutade försäljningen av delar av Svenska Bostäders hyreslägenheter i Bredäng och Kärrtorp. SVT har haft fyra inslag som rapporterat om hyresgästernas protester mot försäljningarna. http://svtplay.se/v/2504421/abc/16_8_21_22?cb,a1366518,1,f,-1/pb,a1366516,1,f,-1/pl,v,,2504360/sb,p103287,1,f,-1

En av hyresgästerna har blivit intervjuad av DN och Radio Stockholm rapporterade om gårdagens möte i Skärholmen. I tidningen Mitt i var det en insändare som var starkt kritisk till försäljningarna och totalt har hyresgästerna samlat in närmare 3.500 namnunder mot försäljningen.

Den ansvarige politikern Joakim Larsson brukar säga att det är viktigt att lyssna på hyresgästerna de lokala experterna i bostadsområdena. Nu återstår att se om Joakim lyssnar vi har tidigare kritiserat honom för att inte vilja ha en dialog med berörda hyresgäster och avslutade samarbetet med bostadsbolagen och de ansvariga politikerna i bostadsbolagen på grund av detta. Spännande att se om Joakim tar chansen till dialog och lyssnar på experterna.

Styrelseordförande i Svenska Bostäder säger i TV att bostadsbolaget som köper bostäderna Primula AB är en trygg fastighetsägare som är duktig på att rusta upp bostäder och därför en bra köpare.
Men bäste Bertold om du nu tycker att det bolag som är ordförande för (Sveriges största allmännyttiga) inte är bra på att rusta upp lägenheter borde väl sträva efter att skapa större kunskap och kompetens på det området och inte sälja bolagets fasta tillgångar husen?

Hyressättning i Stockholm och Stockholmsmodellen är en viktig del av vår verksamhet. Under senvåren och försommaren frågade våra förhandlingsdelegationer efter mer information. Informationen och det efterfrågade materialet är nu så gott som klart och under nästa vecka kommer den första delegationen att få ta del av information/materialet. Viktigt att delegationerna är trygga med materialet och kan jobba vidare med arbetet att systematisera hyrorna i Stockholms Stad.

Skalskydd är en viktig fråga hyresgäster. Idag hade jag ett samtal med en hyresgäst som rörde just skalskydd men också behovet av port telefon. Hyresgästen har jag träffa tidigare i helt andra sammanhang men även då kopplat till trygghetsfrågor i våra bostäder ochh hyreshus.

Visättra är ett bostadsområde som för flera att sedan såldes till en privat fastighetsägare. Vi har med den tidigare ägaren, det är ny ägare sedan november 2010, slutit ett antal överenskommelse om reparationer och upprustningar i området. Inget har hänt och och nu är hyresgästerna trötta på den yttre miljön som sedan länge består av enbart en hård betongyta.
Ny har hyresgästerna återigen vänt sig till oss och bett om hjälp vi kommer därför att gå till hyresnämnde och yrka på ett åtgärdsföreläggande gentemot den nya ägaren sedan 10 månader tillbaka
för att få igång arbetet med den yttre miljön.

Under kvällen är det möte med hyresgästerna i Kärrtorp som bor i Svenska Bostäders hus i Kärrtorp som skall säljas. Stort engagemang finns och det är många som samlas i den gamla biografsalongen i Kärrtorps centrum. Vi informerar om dagsläget och kommer överens om hur vi skall agera framledes.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker du att Joakim Larsson är en skicklig politiker?

Anonym sa...

Många år med Stockholmsmodellen är inget har hänt.
Nu har fastighetsägarna börjat vapenskramla för att få något att hända.

Har Hyresgästföreningen medvetet förhalat Stockholmsmodellen för att ni vet att medlemmarna kommer bli förbannade när det blir korsdrag i deras plånböcker?

Nu har HGF trampat i klaveret igen...

Anonym sa...

Jobbiga frågor = inte svar från HGF.