onsdag 9 mars 2011

Onsdag 9 mars. Bostadsrättsföreningen Skottet 2. Nätverk. Årsmöte Nacka-Värmdö.

Bostadsrättsföreningen Skottet 2 har skrivit ett inlägg på Newsmill. Ett angrepp på Hyresgästföreningen som jag besvarat. Den som vill kan börja med att läsa vad Skottet 2 skrivit genom att klicka på länken:
http://www.newsmill.se/artikel/2011/03/07/hyresg-stf-reningens-vergrepp-mot-skottet-2-r-ett-demokratiproblem
Replik från Hyresgästföreningen region Stockholm ang. inlägget 2011-03-07 från Klas Hoberg m.fl.:

Hyresgästföreningen värnar demokratin och rättssäkerheten
Det är ogörligt att i en replik gå in i detaljer och bemöta alla de felaktigheter som finns i bostadsrättsföreningen skottet 2 inlägg på Newsmill. Vi kan bara konstatera att det är en mycket märklig inlaga och att det inte finns någon grund för de allvarliga anklagelser om maktövergrepp och bristande demokrati som bostadsrättsföreningen Skottet 2 anklagar Hyresgästföreningen för.
Att bostadsrättsföreningen Skottet 2 anklagar Hyresgästföreningen för maktövergrepp och beskyller oss för att vara en odemokratisk organisation, finner vi mycket märkligt.

· Hyresgästföreningen engagerar sig enbart i tvistemål där våra jurister gör en bedömning att det juridiskt går att styrka att fel begåtts

· Hyresgästföreningen engagerar sig i tvistemål bara om någon av våra medlemmar begär vår hjälp – aldrig annars

· I just det här fallet, var Hyresgästföreningen och företrädarna för Skottet 2 vid de förberedande tingsrättsförhandlingarna helt överens om att antalet ja-röster var för få för att få igenom en ombildning

– så varför blir vi nu beskyllda för att bete oss odemokratiskt?
Tvärtom anser vi att det är Hyresgästföreningen som värnar om demokratin, eftersom det var vi som i det här fallet såg till att lagen faktiskt följdes. För att en ombildning ska gå igenom krävs att två tredjedelar av hyresgästerna röstar ja. När det stod klart för företrädarna för Skottet 2 att de inte skulle få den majoritet av ja-röster som krävdes för att vinna målet, krävde de en förlikning, något som Hyresgästföreningen gick med på. Förlikningen skedde alltså på deras initiativ.
Av de sammanlagt omkring 1 000 ombildningar som har skett i Stockholm under de senaste åren har Hyresgästföreningen fått begäran om att företräda medlemmar i färre än tio fall, d.v.s. mindre än en procent. Det har vi också gjort. Självklart är vi som förening negativa till att det försvinner hyresrätter vid ombildningar, men lika självklart respekterar vi såväl hyresgästernas som politikernas beslut.
Terje Gunnarson
Ordförande Hyresgästföreningen Region Stockholm
-------------------------------------------------------------------------
Under dagen träffar jag hyresgäster som är väldigt engagerade i hyresrättens framtid. Det finns engagerade hyresgäster i så gott som alla bostadsområden. På mötet idag resonerades en hel del om olika former av stöd som kan ges till hyresgäster och medlemmar lokalt. En utveckling av vårt lokala engagemang utlovades av chefen för vår boutvecklingsenhet.

Hyresgästföreningen Nacka-Värmdö hade kallat sina medlemmar till årsmöte idag. Mötetsplats var Danvikscenter i Nacka en trivsam lokal med bra läge. Möte avlöpte enligt dagordningen av var mycket väl förberett av personal och förtroendevalda. Ett speciellt tack till Annmarie Palmér Gråfors som hade förberett för mig som mötesordförande. Alla papper i ordning. Till och med röstsedlar fanns och som också kom till användning när valproceduren satte igång.

26 kommentarer:

Anonym sa...

Terje Gunnarsson,

du är just en konstig en som inte drar dig för att ljuga, förvanska och förtala de människor som vill ombilda. Det har du gett prov på ett antal gånger.....

Varför inte erkänna att orsaken till ditt mostånd är att HGF förlorar intäkter i samma takt som en fastighet övergår från att vara hyresfastighet till bostadsrätt. Det i sin tur hotar din höga lön, förresten, hur mycket tjänar du i månaden ?
Som medlem är det en högst relevant fråga att få svar på eftersom det är jag som står för den.

Bor inte i berörda Skottet , men har full förståelse för deras besvikelse över att ha blivit överkörda av HGF´s miljoner som de satsat på att krossa medlemsdemokratin i den föreningen.
Det sjukaste är att det är de boende i den fastigheten som betalt in dyra medlemspengar till HGF i åratal, det är samma pengar som HGF använder för att använda sina jurister mot sina egna medlemmar i den föreningen !!!
Terje Gunnarsson, du kan inte ha ett uns av demokratiskt tänkande och moral i kroppen om du tycker det är ok att använda medlemsintäkter till att bekämpa samma medlemmar i HGF i domstolar och propagandamöten mot ombildningar runt om i länet.

HGF har min uträdesansökan ur HGF inom kort.

Medelem (snart f d)

Anonym sa...

Läste på newsmill.....

Är det sant att Hyresgästföreningen stöttar en snubbe som vill ha 50 millar av en bostadsrättsförening ?
Vad i hela friden sysslar ni med på högsta nivå ?
Men, ok, om snubben vinner så skall vi minsann ha del av stålarna, jag behöver ett nytt badrum....går det att fixa ?

Anonym sa...

Jag som hyresgäst i Skottet känner mig inte respekterad utan trampad på. Har varit medlem i HGF i många år men nu gått ut då min personliga känsla är att ni "gått i kampanj" mot ombildningar för att rädda er egen organisation.

FÖ så har en majoritet på 70 % bevisats i den senare stämma era 2 heltidsanställda jurister godkände att föreningen höll.

Klas Hoberg, Ordförande BRF Skottet 2 sa...

Hej Terje,

Man kan tycka vad man vill om hyresrätt och bostadsrätt – vi har ett fritt samhälle och åsiktsfrihet. Grunden till att vi vill ombilda ligger i ett demokratiskt beslut, fattat av Stockholms kommunfullmäktige 2006, där man beslutade att bostadsbolagens hyresgäster skall ges möjlighet att förvärva sina fastigheter genom att bilda bostadsrättsföreningar.

För oss boende i kv. Skottet är detta inte en fråga om politik, utan en fråga om varje hushålls boendekostnader och våra möjlighet till inflytande över vårt boende. Vi ser även alla vad som hänt och händer med hyrorna i innerstaden.

Tyvärr hamnade vi i vår process mitt i skottgluggen för det sk ”kriget mot ombildningarna” som rasat på Södermalm i Stockholm. Det som de boende i kvarteret skottet inte kan förlika sig med är att fyra personer ( tre hushåll) som med alla till buds stående medel vill motverka över 500 personers vilja (200 hushåll) att ombilda.

Det är även en gåta för oss alla som bor i huset, hur Hyresgästföreningen kan blanda sig i och stämmer både bostadsrättsföreningen och era egna medlemmar över en intern fråga i en förening – som rimligen bara berör de som bor i huset. (Det är förstås extra spännande att ni använder era egna medlemmars medlemsavgifter till att motverka deras egen vilja)

Klart och tydligt är att de som inte vill ombilda behåller, precis som innan, sina rättigheter och sitt hyreskontrakt enligt gällande lagstiftning.

Vi minns alla väl när 77 av Hyresgästföreningens totalt 106 medlemmar i kvarteret Skottet skrev under en protestlista mot Hyresgästföreningens stämning – en viljeyttring som Hyresgästföreningen bara viftade bort. Ett mycket märkligt agerande från Hyresgästföreningen Region Stockholm.

Alla dessa personer; sjuksköterskor, taxichaufförer, VD’ar, mammor, pappor, ungrare, iranier, greker, fotbollsspelare, jurister, hundägare och ensamstående med barn (ursäkta alla som inte kom med) – alla har de fattat sitt beslut. De vill ombilda för att de ger dem kontroll över boendekostnader och möjlighet till inflytande över vår boendesituation. Och 70% ja blev det .

Du minns säkert Terje när du och Barbro Engman kallade styrelsen för bostadsrättsföreningen Skottet 2 till ett möte den 22:a september och meddelade att ni ville backa ur sin stämning och avsluta det hela, nåt som Brf Skottet 2 såklart inte hade något emot. I samband med detta fattade även förbundet beslutet att ni skulle sluta driva processer av denna typ då det "föreningen anses driva politiska processer mot en svagare motpart"

När Hyresgästföreningen Region Stockholm väl skulle leverera på sitt ord så gick det sämre och man svek sitt löfte till bostadsrättsföreningen – därav förlikningen i Tingsrätten.

En liten meddellös förening som en bostadsrättsförening Skottet 2 har inte pengar att bevisa sin oskuld eller få sin sak prövad i domstol. Häri ligger pudelns kärna och demokratiproblemet.
Ett brutalt ojämt styrkeförhållande mellan lilla Brf Skottet 2 och Hyresgästföreningens stora budget föreligger.

Faktum kvarstår: BRF Skottet 2 har två stycken av säljaren godkända stämmor. Därtill har parterna undertecknat ett köpeavtal , och därmed är alla formella krav uppfyllda för ett tillträde. Men det allra viktigaste inlägget i det hela är att det är oomtvistat som så att att de boende i kvarteret Skottet på Södermalm vill ombilda. Det är en fråga om demokrati.

Med en överväldigande majoritet har de boende gjort sina röster hörda och det var ett rungande JA till ombildning med 70% för.

Mvh

Klas Hoberg ordförande för BRF Skottet 2 och tillika granne med alla de; sjuksköterskor, taxichaufförer, VD’s, mammor, pappor, ungrare, iranier, greker, fotbollsspelare, jurister, hundägare och ensamstående med barn och många många fler som bor i Skottet och som vill ombilda

Terje sa...

Hej Anonym
du skriver:Är det sant att Hyresgästföreningen stöttar en snubbe som vill ha 50 millar av en bostadsrättsförening ?

Nej det gör vi inte.

Terje sa...

Bäste Klas
Vi har uppenbarligen helt olika uppfattningar och minnesbilder.
Vänlig hälsning

Klas Hoberg, Ordförande BRF Skottet 2 sa...

Terje Gunnarson sa...
Bäste Klas
Vi har uppenbarligen helt olika uppfattningar och minnesbilder.
Vänlig hälsning

2011-03-09 12:51
----------

Bäste Terje,

Må så vara, men minnesbilden är inte bara min utan även den som mina 3 grannar har.

Du minns säkert att vi var totalt 7 personer närvarande vid mötet den 22:a september.

Vi minns å det bestämdaste att Hyresgästföreningen ville träffa oss innan ni skulle gå ur stämningen, och att det mer var en fråga om att se "vilka vi var" (Styrelsen för Skottet) innan ni lade ner stämningen.

Emellertid skedde detta inte och vi var tvungna att förlikas - kassan för fortsatt försvar fanns inte hos BRF Skottet 2. I alla fall inte för att matcha er kassa.

Oaktat detta, vi vet vart vi har varandra numera och jag tycker det är tråkigt och mycket olyckligt att Hyresgästföreningen agerat som man gjort mot oss i Skottet 2


Mvh

Klas Hoberg
Ordförande Skottet 2

Terje sa...

Till Anonym längst upp.
Jag tänker inte bemöta dina påståenden och anklagelser.

När det gäller min lön så har jag ett arvode inte lön för mitt uppdrag som orförande att leda en organisation med fler än 129.000medlemmar och mer än 4.000 förtroendevalda.
Arvodet är 80% av en heltid. Jobbar dock mer än heltid.
Drygt 70 timmar/vecka.
Lika bara att skriva följade också:
Ingen fallskärm
inget trygghetsavtal
inga extra försäkringar
ingen anställningstrygghet
Räknade vid något tillfälle ut att timpenningen är ca 105 kr.

Terje sa...

Klas
jag vet att du har en annan minnesbild av mötet.
Du måste nog förlika dig med att vi inte lovade någonting annat än att vi båda två skulle prata med de boende och försöka bidra till att det skulle bli lugnare i kvarteret och göra vad vi kunde för att hyresgäster inte skulle ställas mot varandra.
Vh.

Anonym sa...

Fråga...
Hur ser hgf på följande?
En person som hgf företrädde bodde ju ihop och i samma lägenhet som personen som har stämt brf skottet 2 på 50 miljoner samt styrelsen på en massa pengar.
Personen som hgf företrädde gav ju den andra personen fullmakt så att denne kunde stämma brf Skottet och dess medlemmar. Fullmakten fick ju denne person på grund av denne inte stod på kontraktet.
Är det etiskt och moraliskt riktigt av hgf? I mina ögon sanktionerar och stöttar ju hgf indirekt stämningen på 50 miljoner? Eller hur ser ni på det?
Mvh
Lotta

Klas Hoberg, Ordförande BRF Skottet 2 sa...

Terje Gunnarson sa...
Klas
jag vet att du har en annan minnesbild av mötet.
Du måste nog förlika dig med att vi inte lovade någonting annat än att vi båda två skulle prata med de boende och försöka bidra till att det skulle bli lugnare i kvarteret och göra vad vi kunde för att hyresgäster inte skulle ställas mot varandra.
Vh.
-------

Må så vara. För den som vill ha minnesanteckningarna från mötet den 22:a går det bra att kontakta Brf Skottet 2 via vår hemsida: www.skottet2.se

Samtidigt skulle vi vilja meddela att vi inte avser att argumetera i frågan mer med Hyresgästföreningen, då det förefaller meningslöst.

Mvh

Klas Hoberg
Ordförande BRF Skottet 2

Anonym sa...

"Självklart respekterar vi politikernas beslut"

Det är ju det Hyresgästföreningen INTE gör.

STOPPA HYRESGÄSTFÖRENINGENS ÖVERGREPP!!

Undrande medlem sa...

Terje Gunnarson sa...
Till Anonym längst upp.
Jag tänker inte bemöta dina påståenden och anklagelser.

När det gäller min lön så har jag ett arvode inte lön för mitt uppdrag som orförande att leda en organisation med fler än 129.000medlemmar och mer än 4.000 förtroendevalda.
Arvodet är 80% av en heltid. Jobbar dock mer än heltid.
Drygt 70 timmar/vecka.
Lika bara att skriva följade också:
Ingen fallskärm
inget trygghetsavtal
inga extra försäkringar
ingen anställningstrygghet
Räknade vid något tillfälle ut att timpenningen är ca 105 kr.
-----------

Terje - på allvar? Tjänar du bara 29400kr?!!? Det tror jag inte.

Vill minnas att du tjänar runt 60.000kr i månaden

Lotten sa...

Fy fan så lågt, men det förvånar mig inte alls att HGF är gjort detta! Jag vet ju hur det gick till i Lådkameran 3, som också vann i rätten och kunde bestrida dessa "maktpampar" och fick rätt mot deras fånerier och politiska försök i rätten! Det bästa av allt är också att de som är kvar som hyresgäster kommer INTE få någon hyreshöjning alls.
Status i området är att renoveringar och förbättringar sker hela tiden.
Allt har bara blivit bättre, en som bott i Familjebostäder över 20 år och tyvärr varit medlem i HGF under dessa år också. Men det blev slut med det, direkt när jag förstod hur de arbetar MOT sina medlemmar!(utom några enstaka få då)

Lotten!

Anonym sa...

@Lotten
Fint att ni inte skinnar hyresgästera hos er. Det är dock inte generellt så. Hörde nyligen om en BRF, som ombildade för några år sedan, som i år begär 5,5 % hyreshöjning för kvarboende hyresgäster. Utan att ha presterat något underhåll i lägenheterna de senaste åren. Inte heller planerat in något för kommande år.
Det är ett vanligt löfte i samband med ombildning -"Så ska inte vi ha det" men som snabbt kan ändra sig när brf-styrelse tillträder.
Söderhöna

Terje sa...

Hej Anonym som skrev:
Terje - på allvar? Tjänar du bara 29400kr?!!? Det tror jag inte.
Vill minnas att du tjänar runt 60.000kr i månaden
----------------------------------
Efter senaste justeringen (prisbasbeloppet ligger till grund för beräkningen)34.240:-
Ingen fallskärm
inget trygghetsavtal
inga extra försäkringar
ingen anställningstrygghet

Anonym sa...

Tänk vad vissa personer kan hålla på och engagera sig för andras bästa när det så tydligt syns att det bara är för den egna vinningen.
Hyckleriet bland debattörerna från Skottet är rätt äckligt. Sköt sig själv och sk_t i andra bara jag får. Stackare..

Den oberoende miljonären

Anonym sa...

Blir intressant att höra vad utgången gällande brf skottet blir. Oavsett vad lär det bli upprörda känslor. men min undran , vad är riktiga fakta i detta fall? Jag har hört både det ena och det andra. Dels att 2 stämmor är underkända i tingsrätt, 1 stämma fick tillräckligt med röster men avgjordes långt efter utgången tid.
Fr andra håll hör jag att alla stämmor är godkända??
men det jag fortfarande inte förstår är hur man tillåts ha köpstämma på köpstämma...
Hör att sthlmhem ska godkänna, hör att de haft vissa krav för att köpekontrakt ska gåigenom och de är ej uppfyllda. Vet inte. Hoppas det granskas.
Och sen tror jag inte det enbart är 4 personer mot ombildning som det skrivs ibland, det brukar finnas fler som stöttar passivt,men ej vill/vågar göra sin röst hörd mer aktivt.

Boende i kvarteret bredvid sa...

Du svänger dig ofta med ord som demokrati terje - men det framstår allt som oftast som rena floskler.

Hur kan ni motarbeta era egna medlemmar och de boende i skottet på detta sätt?! Skandal!

http://www.expressen.se/1.2360729

Anonym sa...

Vad sysslar hyresgästföreningen med ?
Läste i Expressen idag att de boende blir mosade av Hyresgästföreningen, med deras egna pengar !!!
Vilken behandlingen av dem som försörjer pamparna !
Nu är måttet rågat för min del, jag går Hyresgästföreningen och skickar pengarna till UNICEF istället, känns som mina stålar gör bättre nytta där !

Bertil Ö

Anonym sa...

Terje Gunnarson sa...
Hej Anonym som skrev:
Terje - på allvar? Tjänar du bara 29400kr?!!? Det tror jag inte.
Vill minnas att du tjänar runt 60.000kr i månaden
----------------------------------
Efter senaste justeringen (prisbasbeloppet ligger till grund för beräkningen)34.240:-
Ingen fallskärm
inget trygghetsavtal
inga extra försäkringar
ingen anställningstrygghet
........

Men ni har väl kollektivavtal från någon facklig systerorganisation hoppas jag?

Terje sa...

De anställda omfattas av kollektivavtal.
Jag är arvoderad förtroendevald och omfattas således inte av något kollektivavtal.

Lotten sa...

Jag hoppas det kommer fler artiklar om Hyresgästföreningens metoder, som inte alls är snygga.
Det är helt enkelt så himla lågt att jag kan inte finna ord för det!
Jag är i alla fall glad att vi lyckades ombilda i alla fall, trots okynnes stämning.
Allt har blivit mycket bättre, vare sig man köpt eller icke köpt.
Hyresgästföreningen har verkligen bäddat åt sig själv. Jag kan nästan lägga min lägenhet på att om 10 år, finns knappt HGF kvar alls!
Någon enstaka vänsterpartist och rättshaverist har de kvar som medlem.

Anonym sa...

Bra inlägg Bertil Ö!
Jag följer ditt exempel och säger upp medlemsskapet. Pengarna gör bättre nytta hos Unicef!

/Farsta-gubben

Anonym sa...

På Hyresgästföreningens egen tidning Hem & Hyra finns det folk som tjänar 60 000 kronor i månaden.

Om ni undrar var er medlemsavgift tar vägen... :)

Anonym sa...

Vad det handlar om i Skottet är vare sig upprop eller snyftartiklar i media. Det är en process som kräver ett gemensamt och demokratiskt beslut. I det här fallet råder det inga tvivel. Det här är saxat från Rädda Linjalens blogg och innehåller rena fakta som knappast kan förnekas av någon part:

För att göra det hela överskådligt ger vi er en snabbresumé av turerna på Skottet:

* September 2008 - Nej till ombildning (rent officiellt ajournerades stämman)

* November 2008 - Köpstämman ställdes in

* April 2009 - Nej till ombildning

* 3 Juni 2009 - Köpstämman underkänd på grund av ogiltiga röster. Brf Skottet har medgivit detta

* 10 Juni 2009 - Köpstämman underkänd på grund av ogiltiga röster. Brf Skottet har medgivit detta

* Juni 2009 - Tiden för köperbjudandet gick ut

* April 2010 - Brf Skottet höll, på eget bevåg, ännu en köpstämma. Detta utan att det fanns något erbjudande att ta ställning till. Någon mening med att granska reultatet finns inte av detta skäl, så om rösterna stämmer den här gången går bara att spekulera i.