torsdag 10 mars 2011

Torsdag 10 mars. Interpelation och interpelationssvar.

Till Stadsrådet Stefan Attefall (KD)
Bekämpa fusk vid ombildningar.
De borgerliga partierna har som mål att minska antalet hyresrätter i allmännyttans regi. På olika orter har man genomfört denna politik. Låginkomsttagare, unga och kommande generationer drabbas av dubbelt utanförskap. Hyresrätter är inte enbart en möjlighet för låginkomsttagare även om de drabbas hårdast när billigare hyresrätter omvandlas till äganderätter. Hyresrätten är ett bra alternativ för alla som vill ha god service i sitt boende. Hyresrätten är också viktig för en dynamisk arbetsmarknad och till goda studiemöjligheter. Egnahem och bostadsrätter har sina fördelar som attraherar människor med andra preferenser. Prisutvecklingen på vissa orter kan dock utgöra en oöverstiglig tröskel.


På olika sätt kan man köpa boende i äganderätter och egnahem. Den som önskar bo så har en mängd kanaler. Den som önskar bo i hyresrätter har sina kanaler, i bästa fall en bostadskö.

En hyresgäst har dock ett svagt stöd för sitt boende. Det kan plötsligt bli ens grannar som blir hyresvärd i stället för det allmännyttiga bostadsbolaget. En nyinflyttad granne som i stället för att köpa en bostadsrätt flyttar in i en hyresrätt för att få den omvandlad. Incitamenten för att omvandla hyresfastigheter är stora, de ekonomiska vinsterna kan bli betydande. Detta både för kommande ägare och anlitade konsulter. Exempel på vad borgarnas politik på detta område leder till är många.

1. Fullmakt från avliden betraktades som en jaröst.

2. Alla som röstade ja till ombildning skulle få 25 000 kr

3. Ombildningsmöte utlystes kvällen innan julafton.

Källa: ”FRITT FRAM FÖR FUSK”, Hyresgästföreningen

Exempel kan mångfaldigas.

Skyddet för hyresgäster är magert i gällande lagstiftning. I Bostadsrättslagen §19 sägs lite kort om vad som ska gälla vid en omröstning för ombildning.

Antalet omröstningar och fullmakter till köpstämma är i dag obegränsade liksom normala omröstningsregler i föreningar. När karusellen är igång med möjlighet till obegränsat antal omröstningar under flera år brukar underhållet dras ned till obefintlighet.

Konsultarvode kan bero på utfall av omröstning vilket driver fram oetiskt beteende. Alla handlingar som upprättas av konsult i samband med uppdraget bör utan dröjsmål kunna uppvisas för hyresgäst utan krångel. Det bör finnas ett regelverk för hur föreningarna och deras stadgar ska vara för att godkännas, t.ex. följa gängse föreningsregler för rösträtt, fullmakter, sluten omröstning etc.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga:

1. Är statsrådet beredd att ändra villkoren för konsulter så att man inte får incitament att uppträda oetiskt i samband med uppdrag för omvandling av hyresrätter?

2. Är statsrådet beredd att verka för skärpning av fullmaktskontroller så att inte t.ex. avlidna och boende i annan fastighet räknas vid omröstningar?

3. Är statsrådet beredd att begränsa möjligheten för en person till antalet fullmakter?

4. Är statsrådet beredd att ta initiativ till att begränsa antalet köpstämmor i en tidsperiod?

5. Är statsrådet i övrigt beredd att vidta åtgärder som motverkar fusk i samband med ombildningar av hyresrätter?
………………………………………
Amineh Kakabaveh (V)


Svar på interpellation 2010/11:215 av Amineh Kakabaveh (V) Bekämpande av fusk vid ombildningar

Herr/Fru talman!
Amineh Kakabaveh har ställt civil- och bostadsministern ett antal frågor som gäller bl.a. fusk vid ombildning av hyresrätter. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågorna.
En ombildning av hyresrätter till bostadsrätter har ofta stor ekonomisk betydelse för hyresgästerna. Eftersom bostaden är viktig för människors trygghet är även de personliga värden som står på spel stora. Det är angeläget att reglerna tryggar rättssäkra ombildningsprocesser. Dagens regelverk skyddar både de som önskar bli kvar som hyresgäster och de som vill omvandla sin hyresrätt.
Det stämmer inte att bostadsrättslagens skydd för hyresgäster vid ombildning är magert. Påstår man det, bortser man från de övriga regler som finns, t.ex. i lagen om ekonomiska föreningar. Enligt min mening kan inte enstaka exempel på ombildningar som inte gått rätt till tas till intäkt för att regelverket är bristfälligt.
När det gäller de s.k. ombildningskonsulterna är det viktigt att de som är inblandade i ombildningsförfarandet får bra information och hjälp av de konsulter som de väljer att anlita. Jag är medveten om att det har förekommit uppgifter i massmedia om tveksamma metoder men jag ser i dagsläget inte skäl att ta initiativ till några åtgärder.
Möjligheten för hyresgäster att företrädas av ett ombud med fullmakt tillåter de hyresgäster som inte kan närvara vid stämman att göra sin röst gällande. Det är dock viktigt att fullmakter inte missbrukas, t.ex. genom att hyresgäster pressas att lämna fullmakter.
Det kan finnas goda skäl till att hålla flera stämmor under en viss tidsperiod. Det finns detaljerade regler om hur stämman ska genomföras. Med tanke på att förfarandet kring stämman är noggrant reglerat ser jag inget behov av att i lag ange hur många köpstämmor som får hållas under en viss tidsperiod.
De regler som gäller ger sammantaget ett gott skydd mot fusk vid ombildningar av hyresrätter. Inom Regeringskansliet bereds för närvarande ett lagförslag rörande ombildning. Enligt utredningsförslaget ska det säkerställas att samtliga hyresgäster i ett hus får information om föreningens beslut att förvärva huset. Det är ett steg för att ytterligare förbättra hyresgästernas ställning vid ombildning.

Jag följer noga utvecklingen på området.
Beatrice Ask

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ännu ett exempel på att

Hyresgästföreningen
=
VPK
=
Rädda linjalen


Hyresgästföreningen politiskt obunden?
Svar Nej!

Rädda Linjalen sa...

Beatrice Ask är hjärtligt välkommen till oss så ska hon få mängder av exempel och dokumenterade belägg på att det är hög tid att stävja både uppenbara exempel på fusk och gravt oetiskt förfarande av såväl ombildningskonsulter som Brf-styrelser.

Att man kan låta detta passera med armarna i kors som justitieminister är helt oacceptabelt om man vill se sig som företrädare för ett demokratiskt rättssamhälle.

Så hjärtligt välkommen att bli ställt inför dokumenterade fakta Beatrice Ask.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

Anonym sa...

Stressad av ombildningar?

Ej ombildad sa...

Beatrice Asks svar är bland det mest arroganta jag någonsin läst.
Totalt ansvarlöst att bara vifta bort så solklara och omfattande fuskmetoder som försiggår runt just ombildningar.

Anonym sa...

STOPPA HYRESGÄSTFÖRENINGENS ÖVERGREPP!!

whippo sa...

Sorgligt att se hur Beatrice Ask struntar i något som hon egentligen har lite koll på genom massmedia. Det är bara toppen på isberget som tas upp i media och det borde hon veta. Troligen kom frågan från fel håll, tyvärr.

Det noggranna reglerade förfarandet kring stämmor är något som många brf:er har missat. Har personligen bevittnat flera stämmor och alla gör olika. På den egna stämman var det ingen närvaro koll på, till exempel. På andra stämmor blev boende inte ens insläppta. Frågor får inte ställas och medlem blir bara ja-sägare och det genom att skriva på en fullmakt.

Tydligen kommer det ett förslag som går ut på att man i alla fall ska få reda på att det sker en ombildning. Det är alltid något och tydligen där Beatrice Ask drar strecket vid vad som är skälig information. Naturligtvis kommer denna information när affären är klar och det är ett nytt namn på inbetalningskortet.

/Rikard Junkergård
Liberal