tisdag 8 mars 2011

Måndag 7 mars- Akelius. Ledningskonferens.

Bostadsbolaget Akelius har fått medial granskning på grund av sitt kösystem. Hyresgäster som spar hos Rger Akelius får en slags förtur i den Akelius bostadskö. Den som har ekonomisk möjlighet och vill kan köpa sig en plats i gräddfilen. För mer än två år sedan uppmärksammande vi detta och det skrevs en del i media också. Då var det en av våra förtroendevalda som bor i Skogås som uppmärksammade oss på vad som "erbjöds" hyresgästerna i Akelius fastigheter.
Barbro skriver om det på sin blogg idag:  http://barbroengman.blogspot.com/
Läs mer hos: http://svt.se/2.22620/1.2350439/hyresgastforeningen_polisanmaler_bostadsbolag
 
Idag startade Hyresgästföreningens ledningskonferens. Mycket handlar självklart om hyresförhandlingar men också om hur vi kan utveckla vårt förhandlingsarbete på olika sätt. En givande dag då vi också fick ett intresant anförande av statssekreterare Ulf Perbo med efterföljande frågestund. Helt klart är att vi har en hel del möjligheter att utveckla hyresrätten.

7 kommentarer:

Lars Olov Fredh sa...

Det är i mina ögon ett märkligt tonläge på denna blogg. Bitterhet efter spruckna ombildningsförsök genomsyrar några kommentarer. De borde sätta sig in lite mera i ombildningsproblematiken och vilka risker det medför. Och de borde ställa krav på politikerna om att få trygga och säkra ombildningar, där allmännyttan har ansvaret, samt att få information om mer prisvärda alternativ till ombildning till bostadsrätt: hyresgästerna bildar fastighetsbolag eller kooperativ.
Jag vill påpeka att egentligen är bostadsrätt en bra boendeform som fungerar mycket bra i många fall. Många bostadsrättsägare lägger mycket tid och arbete på att få föreningen att fungera bra, även om många föreningar har stora bekymmer med att fylla styrelseplatser.
Det jag emotsätter mig är ombildning av allmännyttan till bostadsrätt. Det är brist på hyreslägenheter i nästan hela Stockholm och ännu fler hyresrätter, ägda av både privata fastighetsägare och allmännyttan, behöver byggas.
I bostadsområden där hyreslägenheter är överrepresenterade och bostadsrätter är en bristvara kan det vara en lösning att ombilda hyresrätter om de boende själva önskar detta. Men uppdraget att få igång ombildningsprocessen, till exempel att fråga hyresgästerna vad de önskar och informera om de ekonomiska riskerna, ska vara ett uppdrag för de allmännyttiga bolagen. I dag är det rena cirkusen med ombildningskonsulter som helt tycks sakna skrupler. Hot, lögner, och fusk hör till självklarheter, till och med gamla människor utsätts för hot. Allt detta känner politikerna till, de har som enda mål att få hyresgäster att köpa sina lägenheter. Någon medkänsla för och omtanke om osäkra och rädda hyresgästers situation, finns inte hos politikerna.
Jag tror att många forskare i framtiden kommer att ha mycket att säga om dagens ombildningscirkus.
Politiker i stadshuset har bestämt att hyresgäster ska ”erbjudas att köpa sin bostad”, att de sedan godkänner nuvarande rent brottsliga förfarande att sälja. kan enbart tolkas som politikerna ger underbetyg åt allmännyttans ledning att förvalta hyresfastigheter.
Dessutom: Politikerna borde också kunna erbjuda ett förmånligare alternativ än bostadsrätt. Till exempel att köpa som hyresfastighet, kooperativt ägande eller i bolagsform. Att bilda ett fastighetsbolag med samtliga hyresgäster som ägare är lika enkelt som att bilda en bostadsrättsförening. Fastigheten blir då fortfarande en hyresrättsfastighet men ägd av de boende. Priset för hyresfastigheter är nästan halva priset som vid en ombildning till bostadsrätt och risker för köpare blir därför betydligt mindre.
Lars Olov Fredh

Anonym sa...

Stämningar och polisanmälningar.
Hyresgästföreningen håller samhällsaparaten igång.

Kommer ni polisanmäla HSB också?

Terje sa...

Det får du fråga förbundskontoret om eftersom det är en icke regional fråga.

Anonym sa...

Läs det här:
http://www.newsmill.se/artikel/2011/03/07/hyresg-stf-reningens-vergrepp-mot-skottet-2-r-ett-demokratiproblem

STOPPA HYRESGÄSTFÖRENINGENS ÖVERGREPP!!

Anonym sa...

Ett mycket klokt inlägg av Lars-Olof Fredh. Tack för det.

Hyresgäst i almännyttan sa...

"Politikerna borde också kunna erbjuda ett förmånligare alternativ än bostadsrätt.

Till exempel att köpa som hyresfastighet, kooperativt ägande eller i bolagsform. Att bilda ett fastighetsbolag med samtliga hyresgäster som ägare är lika enkelt som att bilda en bostadsrättsförening. Fastigheten blir då fortfarande en hyresrättsfastighet men ägd av de boende. Priset för hyresfastigheter är nästan halva priset som vid en ombildning till bostadsrätt och risker för köpare blir därför betydligt mindre.
Lars Olov Fredh"

2011-03-08 15:38
----------

Du menar kooperativt ägande som i Bostadsrättsföreningen? Där de boende äger och förvaltar själva till självkostnadsprincip?

Varför gillar du inte att folk äger själva - är det där skon klämmer?

Lars Olov Fredh sa...

Hej hyresgäst i almännyttan.
Du hade själv kopierat in mitt svar nämligen:
Priset för hyresfastigheter är nästan halva priset som vid en ombildning till bostadsrätt och risker för köpare blir därför betydligt mindre.
Då du tycker att ägandet av bostaden och att du själv kan delta i fastighetsförvaltningen är viktigt är ett gemensamägt fastighetsföretag lika som en bostadsrättsförening.
Det som händer det är att du byter hyresvärd, nämligen till dig själv via bolaget.
VH
Lars Olov Fredh