fredag 4 mars 2011

Fredag 4 mars. Nykvarnsbostäder. Micasa. Kallt hus kallt vatten. Anti Avsans blogg.

Som jag tidigare nämnt så fanns det i Aftonbladet för någon dag sedan ett genmäle på vad jag skrev på Aftonbladet debatt från Anti Avsan och Sofia Arkelsten. Jag läste på Antis blogg idag  http://antiavsan.blogspot.com/ att han även där publicerat svaret från Aftonbladets debattsida. Jag har kort kommenterat det som kallas för "stoppet" när det gäller ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter.
Ett stopp som inte är ett stopp. Vi håller på att räkna ut hur många hyresrätter i Stockholms innerstad som ombildats efter stoppet och fram till idag.
Dessutom är det ca 650 lägenheter som fortfarande är föremål för ev ombildning i Stockholms innerstad. Med andra ord ett ganska verkningslöst "stopp".
Från och med måndag kommer jag att publicera en adress/fastighet i Stockholms innerstad som sålts av ett kommunalt allmännyttigt kommunalt bostadsbolag och ombildats till bostadsrätter. Jag  kommer att kunna skriva en ny adress/fastighet i mer än en månad framöver.

Nykvarnsbostäder
 vill ha en hyreshöjning på 4,65 procent. Det är deras yrkande i förhandlingarna med Hyresgästföreningen som precis har börjat.

Förra veckan kom Nykvarnsbostäder (Nybo) med sitt yrkande om hyreshöjning för 2011.
Budet ligger på 4,65 procent och förhandlingarna med Hyresgästföreningen har precis börjat. Vårt mål är givetvis att förhandlingarna skall sluta på under 2% i hyreshöjning.

Micasa som är det kommunalt ägda bostadsbolaget i Stockholm som förvaltar olika typer av kategoriboende. Micasa höjer hyrorna från 1 april. Höjningen blir 2,48 procent eller 129 kronor per månad för en genomsnittlig etta på 48 kvadratmeter, som har en hyra på 5 202 i dag. Det är hälften som mycket som bolaget krävt och dessutom slipper hyresgästerna retroaktiv höjning från 1 januari.
Läs mer i tidningen Hem o Hyra: http://www.hemhyra.se/Sidor/Hyran-hojs-for-Stockholms-servicehus.aspx

Under dagen dyker det upp ett nytt ärende. En fastighetsägare i västerort som inte har sörj för att leveranserna av eldningsolja till värmepannorna i huset fungerar. Nu står pannorna tysta utan olja och hyresgästerna fryser och är utan varmvatten. Vår juridiska enhet har jobbat för högtryck med att försöka lösa den uppkomna situationen.
En akut lösning är att Hyresgästföreningen beställer och betalar en oljeleverans och sedan kräver fastighetsägaren på kostnaden och det är vi inte främmande för. Problemet är bara att då måste en behörig tekniker anlitas som kan sätta igång pannorna och det kan vi också lösa.
Det återstår bara ett problem som vi ännu så länge inte kunnat lösa. Hur komma in i pannrummet och och sätta igång värmen när det inte finns någon att kontakta som har tillgång till nycklar?

Imorgon är jag helledig och skall tillsammans med Ewa gå på båtmässan. Flera år sedan vi var där men imorgon går vi dit och strövar runt bland båtarna och drömmer om sommaren. Med lite tur hittar vi en helt onödig sak som vi bara måste köpa till båten.

9 kommentarer:

Anonym sa...

"HGF är inte stressat över ombildningar"
"Ombildningar är ingen stor fråga för HGF"

Det är svårt att tro dig, Terje, när man läser din blogg. I stort sett alla inlägg innehåller ombildningar.

Stressad? Jajamensan!
Panik? Jajamensan!

HGF:s medlemsiffror viker och nu gäller det att rädda allt som går om inte löner och förmåner ska naggas i kanten!

Rädda Linjalen sa...

Apropå Anti Avsan och Sofia Arkelstens vansinniga eskapader i områden där de saknar både kunskap och ambitioner att göra något. Det känns nästan fånigt att behöva kommentera deet, men ändå:

http://raddalinjalen.blogspot.com/2011/03/vargen-farens-stora-raddareeller.html

Vi som bor i Brf Skottet ! sa...

Summering av läget i Skottet:

Brf Skottet 2 har av Stockholmshem 2 st godkända stämmor med JA för ombildning

Brf Skottet 2 och Stockholmshem har båda undertecknat ett köpeavtal för fastigheten

En liten meddellös förening som vi har inte pengar att bevisa vår oskuld eller få vår sak prövad i domstol. Ett brutalt ojämnt styrkeförhållande mellan lilla Skottet och Hyresgästföreningens stora krigskassa föreligger. Därav förlikningen i december.

4 personer (3 hushåll) har med finansiering av Hyresgästföreningen drivit motståndet mot ombildningen. På ja sidan står över 500 personer (tillika 200 hushåll).

För oss som bor här är ombildningen inte politiskt utan det handlar om kontroll över våra boendekostnader (Nya hyressystemen) och om att bättre kunna påverka vår boendesituation.

Får vi i Skottet 2 inte tillträda nu är demokratin satt ur spel!

Anonym sa...

Haha!
Rädda linjalen kör sitt "hata moderater"-kör igen.
RL:s trovärdighet är ju högst tvivelaktig och i varje område de gett sig in i har det dippat över till ombildning.
Här i Ånghästen vände allt när RL-folket kom och bråkade - då kom de sista nödvändiga ja-rösterna in.
Nu bor vi i bostadsrätt!
Tack Rädda Linjalen!

Anonym sa...

Suck och dubbelsuck. Rädda linjalen hatar inte moderater, det är ett opolitiskt nätverk. Det finns tom de som röstat på m som är med i detta nätverk.
däremot är det inget konstigt att de kritiserar artikeln av arkelsten bland annat. Det vet jag några av deras egna väljare som gör.

Anonym sa...

Något jag personligen har svårt för är den spydiga tonen de flesta som förespråkar nybildade bostadsrätter har, både när de skriver kommentarer och när de talar.
Det är taggarna utåt direkt, försvarsställning.
Är det för att de vet att det fuskats till sig ett ja, för att de tidigare mer eller mindre har hotat sina grannar, för att de vet att de stjäl pengar från skattebetalare (köper till underpris) eller för att de vet att det egentligen inte alls handlar om någon slags ideologi hur de vill ha sitt boende utan endast ett snabbt penningaklipp, "köp billigt, sälj så dyrt det går, skit i resten"?

Terje Gunnarson sa...

Hej Vi som bor i Brf Skottet ! sa...
Summering av läget i Skottet:

Om du inte får som du vill är demokratin satt ur spel. Om du får som du vill fungerar demokratin.
Om du får som du vill struntar politikerna i sitt eget regelverk.
Om du inte får som du vill följer politikerna sitt eget regelverk.
Återstår att se hur det blir......

Oavsett utgången finns det verkligen anledning att försöka dämpa tonläget och fundera mer över hur du skall bidra till att ni alla som bor i kvarteret skall få ett hyggligt umgänge i kvarteret.

Anonym sa...

Terje Gunnarson sa...
Hej Vi som bor i Brf Skottet ! sa...
Summering av läget i Skottet:

Om du inte får som du vill är demokratin satt ur spel. Om du får som du vill fungerar demokratin.
Om du får som du vill struntar politikerna i sitt eget regelverk.
Om du inte får som du vill följer politikerna sitt eget regelverk.
Återstår att se hur det blir......

Oavsett utgången finns det verkligen anledning att försöka dämpa tonläget och fundera mer över hur du skall bidra till att ni alla som bor i kvarteret skall få ett hyggligt umgänge i kvarteret.
-------------

Terje vi är 70% av de boende eller över 500 personer som vill ombilda (200 hushåll).

Du stödde 4 personer och 3 hushåll.

Brf Skottet har inga pengar att försvara sig med eller bevisa sin oskuld.

Du har många miljoner i din kassa och heltidsanställda jurister.

Är det demokrati BARA när alla bor i hyresrätt? Snurrigt och cyniskt.

Kan vi inte återbilda din kåk på Dalarö till hyresrätt så att allt blir bra?

// Kenth i Skottet

Terje Gunnarson sa...

Hej Kenth
Vårt fritidshus har aldrig varit gemensam kommunal allmännyttig egendom.