torsdag 3 mars 2011

Torsdag 3 mars. Telefonmöte. Förhandlingarna Svenska Bostäder. Sigtunahem. Sollentunahem. Stadsholmen.

Det är mycket fokus på hyresförhandlingarna och många förtroendevalda är tillsammans med personalen engagerade i förhadlingsarbetet. Många färhandlingar är avklarade med det återstår en hel del.
Idag på morgonen hade regionstyrelsens förhandlingsgrupp telefonmöte då vi resonerade om strategi i olika frågor. Statistik. individuell mätning och husombud var några av frågorna. Husombudens roll måste vi klargöra i förhandlingsrutinerna likaså att de som vill företräda medlemmarna i våra förhandlingsråd.

Sollentunahem
Hyrorna i Sollentunahem höjs med 2,23 procent i snitt från 1 januari. Bolaget yrkade på en hyreshöjning på 4,3 procent. För en lägenhet med en hyra på 5000 kronor innebär det en höjning med i snitt 108 kronor i månaden.
– Det har varit sega förhandlingar, säger Axel Schäfer, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen region Stockholm. Sollentunahem har hänvisat till ökade kommunala taxor och ett stort underhållsbehov. Samtidigt har vi krävt att hyrorna inte ska öka mer än kostnadsutvecklingen i samhället i övrigt. Från delegationens sida är vi nöjda med resultatet.
Sollentunahem har under året sålt av cirka 400 lägenheter på Malmvägen till Wallenstam. Den vinst som gjorts vid försäljningen kommer att gå till nyproduktion och upprustningar

Svenska Bostäder
Hyrorna i Svenska Bostäder för 2011 är nu klara. Det blir en hyreshöjning med i genomsnitt 2,23 procent från 1 april, vilket innebär 1,67 procent på årsbasis. Bolaget ville ha en höjning på 4,3 procent från 1 januari. En lägenhet med en hyra på 6 400 kronor får en höjning på 135–176 kronor per månad.
– Vi har fått bevis på att hyresförhandlingarna med den nya lagen fungerar bra. Det har varit en lång och tuff process som har pågått sedan i november. Delegationen har gjort ett mycket bra jobb och vi är nöjda med att ha genomfört en bra förhandling. Hyreshöjningen på årsbasis var förra året 1,49 procent och i år 1,67 procent. Det betyder att vi även i år har hamnat under den allmänna kostnadsutvecklingen, säger Erik Elmgren, förhandlingsledare, Hyresgästföreningen region Stockholm.
Hyreshöjningen kommer att fördelas på följande sätt:
4 500 lägenheter i innerstaden får en höjning på 2,75 procent
4 200 lägenheter i inre ytterstaden får en höjning på 2,4 procent
19 000 lägenheter i yttre ytterstaden får en höjning på 2,1 procent
Nyproducerade lägenheter får en lägre hyreshöjning.
Svenska Bostäder är ett bolag med mycket stark ekonomi och har varit så under många år.
– Vi har i den här förhandlingen säkerställt att hyresgästerna inte är med och betalar för de omställningskostnader som har uppstått när Svenska bostäder har sålt delar av sitt fastighetsbestånd men inte blivit av med kostnader i samma takt, säger Erik Elmgren.

Stadsholmen
Hyrorna i Stadsholmens 1 600 lägenheter höjs med 1,99 procent från 1 januari. Bolaget hade yrkat på en höjning med 4,9 procent.
Stadsholmen förvaltar kulturhistoriska fastigheter i Stockholms innerstad.
– Delegationen har gjort ett mycket bra jobb och vi är nöjda med resultatet. Vi har fått gehör för många av våra synpunkter, säger Erik Elmgren, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen region Stockholm. Vårt mål var att höjningen skulle hamna under 2 procent och det har vi lyckats med.
Bolagets krav på hyreshöjning, som var Stockholmsbolagens högsta, beror till stor del på det avkastningskrav som Svenska Bostäder ställer samt ökade kostnader för underhåll, fastighetsskötsel och drift.

Sigtunahem
Hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Sigtunahem har strandat.
– Det underlag som Sigtunahem har presenterat inför förhandlingarna har inte varit övertygande. Vi har kunnat påvisa att Sigtunahem har underskattat sina intäkter samt överskattat sina kostnader. De senaste årens jämförelser visar att detta är ett återkommande fenomen, säger Lisa Lundgren, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen region Stockholm.
Sigtunahem har bland annat motiverat sitt krav på hyreshöjning på följande sätt: ”Vårt yrkande har vi anpassat till bruksvärdesnivån i vår kommun. Med yrkad hyresökning ser vi endast en obetydlig risk för ökade vakanser.”
– Risken för tomma lägenheter kan aldrig avgöra hur hög en hyreshöjning blir, det är bruksvärdet som gäller. Det är allvarligt att ett allmännyttigt bostadsbolag har den här synen på hyresförhandlingar, säger Lisa Lundgren.

3 kommentarer:

Anonym sa...

hej,
kommer Skottet att ombildas eller förblir det i Stockholmshems ägo?

Terje sa...

Hej Anonym.
Den frågan kan bara ansvariga politiker svara på. En del politiker till exempel Anti Avsan och Sofia Arkelsten hävdar att det är stopp för ombildningar i Stockholms inerstad.
Tiden kommer utvisa om det stämmer eller inte.
Jag har uppfattningen att stoppet inte varit något stopp.

Terje sa...

Nedanstående hämtade jag på Barbro Engmans blogg.
Som vanligt är det grundlösa anklagelserna från Anonyma skribenter.
Jag brukar med jämna mellanrum fråga efter kommentarer som jag har cencurerat men har aldrig fått något svar.

------------------------------

Syster.G sa...
Nu kan man inte debattera på Terjes Blogg igen. Är han fullblods-anti-demokrat eller är det bara alla kommentarer som inte passar honom?
4 mars 2011 13:37

Anonym sa...
Terje censurerar en hel del.
Han släpper mest igenom kommentarer som passar hans egna åsikter.
Frågor svarar han överhuvudtaget inte på. Illa. Det visar hans syn på hyresgäster. En tyst (och till HGF betalande) hyresgäst är en bra hyresgäst, enligt Terjes sätt att se det.
4 mars 2011 18:18