torsdag 24 juni 2010

Torsdag 24 juni. Nu är gränsen utstakad.

Nu är gränsen utstakad.
Tingsrättens dom rörande Lådkameran har tydliggjort rågång och gränser. Den tolkning av gällande lagstiftning som tingsrätten gjort är tydlig.
Vi är ingen rättsvårdande myndighet men är den enda organisation som har haft intresse av att pröva gällande lagstiftning när det gäller ombildningar av hyresrätt till bostadsrätt.
Trycket från medlemmar som vill fortsätta bo i hyresrätt, och då företrädesvis i allmännyttiga bostadsbolag, har medfört att vi biträtt med att pröva gällande lagstiftning.
Vi kommer utfrån den nu meddelade domen givetvis se över liknade ärenden som drivs rättsligt och rekommendera medlemmar som vi biträder att återkalla berörda ärenden.

17 kommentarer:

Anonym sa...

Hurra hurra hurra! Äntligen har den lilla människan fått rätt.

Bra beslut av HGF!

Boende Lådkameran 3

Lottie-Ann sa...

Det är oansvarigt och oerhört stötande att Hyresgästföreningen "prövar" en lagstiftning som redan från början är fullkomligt klar och tydlig. Och där Hyresgästföreningen desstuom medverkat i utformningen av lagen, utan att invända att lagtexten på något sätt skulle vara "otydlig".

Man har drivit denna okynnesprocess på medlemmarnas och övriga boendes bekostnad. Utan dialog, utan att beakta vad beslutet får för inverkan på grannsämjan.

Antingen har Hyresgästföreningens jurister inte läst på - och det är förfärligt dåligt. Eller också har man redan från början gått in i processen med vetskapen om att man har fel - och det är att missbruka rättssystemet.

Hyresgästföreningen förtjänar allvarlig kritik för hur de hanterat de här processerna. Det som är särskilt allvarligt är att man frångått sina egna riktlinjer för kvalitetssäkring. Det tyder på fullkomlig nonchalans, både inför de medlemmar de företrätt och inför övriga boende.

Det är tydligt att man inte respekterat de boendes vilja och att man försökt bestraffa "fel" åsikt.

Vi har fortfarande inte fått något svar på varför man åsidosatt de interna bestämmelserna för hur rättsärenden ska hanteras av HGF:s ombud. Varför kontaktades exempelvis varken Lådkamerans, Skottets eller Ånghästens styrelser innan stämningsansökningarna lämnades in. Normalt är annars att motparten ges tillfälle att kommentera de anklagelser som framförs innan man går till rätten. Det står ju också i Hyresgästföreningens riktlinjer för kvalitetssäkring juridik att så ska ske.

Vi förväntar oss att Hyresgästföreningen förklarar varför man inte följt de riktlinjer som förbundsstämman beslutat om.

Anonym sa...

Tack för det, för att ni ska försöka ändra lagstiftningen i rätten så har jag som enskild medlem förlorat ca 35.000 på fördröjningen.

Du skriver ju själv:
"HGF haft intresse av att pröva gällande lagstiftning när det gäller ombildningar av hyresrätt till bostadsrätt"

Känns som sagt för djävligt!
En ursäkt hade ju inte varit fel i alla fall!

En boende i Lådkameran

Stolt Ånghästare sa...

Kommer ni lägga ut ett pressmeddelande om det här nu. På samma sätt som ni gjorde när ni meddelade allmänheten att Ånghästen stämdes för "fusk och oegentligheter".

Det vore banne mig på sin plats. Inte minst sedan era anhängare i Linjalen använt processerna som argument för att i sin blogg hänga ut konsulter och Brf Styrelser som oseriösa fuskare.

Ta ansvar nu!

Andreas sa...

Från Lådkamerans sida är vi mycket glada och stolta över att vi med våran dom kunnat bana väg för andra klandrade föreningar som nu förhoppningsvis kan få återupprättelse utan att behöva vänta länge och väl och utdraget.

Vi kommer att publicera en längre kommentar på våran blogg senare under dagen.

Anonym sa...

Hyresgästföreningen har drivit en politisk process i domstol - skandalöst!

Hyresgästföreningens ombud öppnade i målet mot Lådkameran med en lång politisk utläggning om att ombildning till bostadsrätt är fel etc etc.

Sådant har självklart inte i en domstol att göra.

Som Lotti-Ann säger ovan - man har medvetet gått in i detta ärenden med full vetskap om att man har haft fel från början.

Hyresgästföreningen har utnyttjat sina muskler för att dra en försvarslös blivande bostadsrättsförening inför domstol i förhoppning att man ska backa eller inte klara av att försvara sig mot ogrundade anklagelser.

Tur att rättssystemet fungerar i slutändan och att de boende som flera gånger röstat JA till köp nu kan gå vidare och ta över sin fastighet.

Anonym sa...

HGF borde betala de överskjutande kostnaderna för ombudet till Lådkameran.
Det och en ursäkt borde vara det minsta ni kunde göra!

Anonym sa...

Utslaget i domstol var väntat. Även för er.
HGF ville bara ställa till med oreda och fördröja.

Nu kommer notan för massa förlorade mål. Ni fegar ur och drar er skamset tillbaka. Be alla berörda brf:er om ursäkt nu!!

Anonym sa...

Först riksdagsbeslutet om tuffare villkor på hyresmarknaden.
Sen det gigantiska bakslaget i tingsrätten.

Tuff vecka, Terje.

Men välkommen till Lådkameran så får du se folk som dansar och ler! Du är välkommen att dansa och le tillsammans med oss!

Inger sa...

Det vore ju intressant att få höra vad det hela handlade om. Kan du inte lägga ut åtminstone delar av domen i bloggen eller någon annan stans?
/Inger

Anonym sa...

Vi är mitt inne i en ombildningsfas och lokala hyresgästföreningen delar ut ett s.k
Skeppstabladet (utges av Lokala Hyresgästföreningen Skeppsta) men bara till dem som inte röstat JA på köpstämman. Är verkligen det riktigt, ska inte alla som är medlemmar i Hyresgästföreningen få det åtminstone? Förut fick alla boende det, vare sig man var medlem eller inte...Önskar svar!

Vänliga hälsningar T

Anonym sa...

Blir det "Beska droppar" i nubbeglaset på midsommar?

Kanske skulle vara passande med tanke på er vecka... haha!

Anonym sa...

Är det KRIS nu?

Anonym sa...

inger

http://ladkameran.blogspot.com/

eller Södertörns Tingsrätt: Mål nr T16371-09

Robban sa...

Terje..sitter du å redigerar inläggen?? eller vad gör du?? mitt inlägg är inte med.....

Terje sa...

Till Stolt Ånghästare.
Troligen kommer det ytterligare pressinformation kommande vecka.
Till Anonym T.
Själklar bör man dela ut information till alla boende såvida inte informationen riktar sif till en speciell grupp. I ert fall är det min uppfattning att fram tills fastigheten är ombildad är ni alla hyresgäster och skall alla ha samma rätt till information.
Nej det blir inga beska droppar. Gillar inte starksprit. Det är inte kris på något sätt och ja jag låter bli att publicera rena personangrepp.
Vh
Terje

Robban sa...

Terje...jag har inte skrivit ett ord om personangrepp så var fick du det ifrån? hoppas du har kvar alla gamla inlägg så du kan se vad jag skrev..


Jag vet vad det stod på bladet för jag är inte sen av mig att ta reda på saker å ting , speciellt inte när det gäller info från den lokala hgf skeppsta....