tisdag 19 januari 2010

Tisdag 19 januari. Nykvarnsbostäder. Musik. Regionstyrelsemöte. Politikerkontakt. Presumtionshyror. Samarbete mellan Förbundet och Region Stockholm

Nykvarnsbostäder väster om Södertälje höjer sina hyror med 1,9 procent från den 1 mars i år. Bolaget ville höja hyrorna med 3,25 procent, men efter ett framgångsrikt förhandlingsarbete blev den slutliga överenskommelsen lägre. Bra jobbat av delegationen och förhandlingsledare Björn Raemklang.
I vår tidning Hem o Hyra står det om en hyresgäst som försökte överrösta byggbullret under en upprustning/ombyggnation genom att spela hög musik. Måhända lyckades han med det men följden blev att han förlorade sitt hyreskontrakt. Läs mer i Hem o Hyra klicka på länken: http://www.hyresgastforeningen.se/eprise/main/hemhyra/firstpage/edition/110/everyone/firstPage?ViewMode=&orgId=110&movefirst=firstPageItem20100119_160138630&ItemObjectID=265947

Under dagen riggar jag ett möte med politiker rörande ombildningsproblematik och hur beslut fattas i en del ärende. Förhoppningen är att det blir ett möte som leder framåt för båda parter. Det verkar som att det är en oändlig ström av knepigheter och konstigheter i ombildningens fotspår.
Det senaste ryktet pratar om av bostadsrättsförening inhyrda väktare som enbart släpper in ja röstande hyresgäster. Kollar det för närvarande och återkommer imorgon med besked.

Presumtions hyror är en möjlighet som funnits att tillämpa i några år nu. Poängen är att vi kan förhandla nyproduktions hyror och om nivåerna är i våra ögon ohemult höga så kan vi förhandla nivån och presumera hyran. Då kan den inte smitta en hög nivå på omgivande hyresrätter.
Under kvällen hanterade regionens förhandlingsgrupp den typen av ärende rörande ett bygge i en norrorts kommun. Det blev en rekommendation till berörd förhandlingsdelegation.

Vår förbundsordförande Barbro Engman och förbundschefen Jan Jonsson kom under kvällen till regionstyrelsens möte. Vi hade ett gemensamt resonemang om hur vi tillsammans skall kunna utveckla det bostadspolitiska, arbetet, kampanj och opinionsarbetet samt förhandlingsarbetet. Ett givande samtal som säkert kommer att bära frukt i framtiden.

Regionstyrelsen beslutade om några få frågor under sitt sammanträde, remissen rörande Agenda 2016 där det fanns en del funderingar rörande iden med Hyresgästföreningen, vår partipolitiska obundenhet och även regionstyrelsens och föreningarnas framtida roll. En av kansliets Johanna N. bra samanställd remiss utifrån de svar som kom in under regionens remissarbete.
Tills sist en hälsning av privat natur till ”ung ilsken man” det är ok du är duktig eller om du så vill bäst.

Inga kommentarer: