måndag 19 oktober 2009

Måndag 19 oktober. Beslut i Statshus AB. Hyresrabatt i Upplands-Bro. Bostadspolitiska Plattformen. Huudinge expeditionen.

Under dagens styrelsemöte i Stadshus AB togs beslut om att en oberoende jurist skall delta på kommande ombildningsstämmor när de allmännyttiga bostadsbolagen skall sälja till Bostadsrättsföreningar.

Hyresgästföreningens förhandlare Bengt Lundström har kommit överrens med Upplands-Brohus om att de 1 900 hyresgästerna i Upplands Bro får tillbaka nästan hela den avtalade höjningen av hyran som träffades förra året om årets (2009) hyror lagom till jul.

Upplands Brohus kommer att dela ut 3 miljoner kronor till sina hyresgäster lagom till jul. Det enades bolagets styrelse om vid det senaste styrelsesammanträdet. Eftersom att räntan ligger kvar på låg nivå, har bolaget fått pengar över.
Hyresgästerna kommer få en hyresrabatt på ca 1 500 kronor i december för en normaltrea.
Jag besökte vår expedition i Huddinge och träffade föreningens ordförande. I föreningsområdet fins det fler nybildade bostadsrättsföreningar. Ibland blir det en intressekonflikt när förtroendevald i Lokal Hyresgästförening skall företräda hyresrätten och hyresrätterna i området.
I Huddinge finns en Lokal Hyresgästföeningsordförande som är ledamot i Bostadsrättsföreningens styrelse i området. Givetvis kan han inte vara sin egen representant gentemot sig själv.
Den Bostadspolitiska plattformen som nu är klar skall till regionstyrelsen i morgon. Där kommer säkerligen beslutas att den skall läggas fram till fullmäktige för beslut. Vi ordnade ett möte för de föreningsordförande som ville se förslaget till bostadspolitisk plattform och hur svaren som kommit under remissrundan arbetats in i förslaget. Dessvärre kom det bara två stycken till mötet som startade klockan 18.00.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Visst bor jag i bra bostadsföretag eller det är bolagstyrelsen som har tagit beslutet
kram Carina Schlossman

Anonym sa...

Oj, oj, oj - en hyresgästföreningsperson som jobbar för de boendes bästa istället för organisationen! Förkastligt!
Uteslut personen!

Givetvis ska organisationens intäkter gå framför allt annat. Go Terje!

Marie-Louise sa...

Inte en dag för sent! Beslutet om oberoende observatörer på köpstämmor alltså. Kommer det sedan ett beslut på att konsulterna får ersättning oavsett om det blir ombildning eller ej, så KANSKE vi får ombildningskampanjer som har ett uns av saklighet.
Marie-Louise Granbom, Kastanjegården