tisdag 29 september 2009

Tisdag 29 september. Agenda 2016. Planering. Förhandlingar. Svenska Bostäder Stockholms Hem Familjebostäder Stadsholmen

.........Överläggningarna på Skepparholmen fortsatte idag redan klockan 8:15 på morgonen. Projektledaren för Agenda 2016 Anna Åberg redovisar hur lång arbetet framskridit. Vi får också en utförlig redovisning av ett delprojekt som ingår i Agenda 2016 arbetet. Väldigt spännade och helt klart är vi på rätt väg.
Barbro lämnade en utförlig bostadspolitisk rapport. Det är väldigt mycket på gång i den politiska världen och den referensgrupp som finns för den här typen av ärenden informeras om att den kommer behövas framledes.
Hyresgästföreningens varumärke är viktigt att bevara och utveckla. Jörgen Strandberg gör som vanligt en tydlig föredragning när han redovisar hur starkt vårt varumärke är. Vi för också ett resonemang om hur varumärket skall utvecklas.

Under några veckor har vi ägnat de allmännytiga bostadsbolagen extra uppmärksamhet när det gäller räntor och räntelägets påverkan på bolagens ekonomi och jämfört med de kalkyler som låg till grund för de tvååriga förhandlings överenskommelser som tecknades förra året för 2009 och 2010. Igår fick jag och regionchefen en kort rapport via telefon från förhandlingsenheten. I dag träffades vi på Skepparholmen förhandlingsenhetens ledningen, sammankallande i regionstyrelsens förhandlingsgrupp och större delen av regionstyrelsens arbetsutskott.
Vi hade ett lunchmöte där läget redovisades. Efter att ha fått all tillgänglig information och tillsammans med de närvarande gjort en analys av läget i stort och smått kunde min slutsats bara bli en.
Jag bestämmde mig för att snarast gå ut med en pressrelease där jag informerar media om att jag uppmanar alla fyra förhandlingsdelegationerna genemot de allmännyttiga bostadsbolagen Svenska Bostäder, Familjebostäder, Stockholms Hem och Stadsholmen att begär omförhandling av hyrorna för 2011.
Under kvällen träffar jag förhandlingsdelegationen genemot Svenska Bostäder och förklarar läget och varför jag uppmanar till omförhandling. Delegationen beslutar senare under kvällen att följa uppmaningen.
Lite radio och media blir det under efetrmiddagen SR, TV4, Hem o Hyra hör av sig för mer information. Länk till Hem o Hyra: http://www.hyresgastforeningen.se/eprise/main/hemhyra/firstpage/edition/110/everyone/firstPage?ViewMode=0&orgId=110&movefirst=firstPageItem20090929_170825477&ObjectID=254912
Hemma strax efter 20:30 på kvällen packar upp väskan efter drygt tre dagar med full fart. Tror jag sovit nio timmar totalt så en viss seghet infinner sig efter en sen middag hemma hos Ewa.
Så här såg pressreleasen ut:
Pressmeddelande från Hyresgästföreningen 2009-09-29Omförhandla 2010 års hyror
- Begär omförhandling av avtalet om 2010 års hyror, uppmanar idag Terje Gunnarson, ordförande i Hyresgästföreningen region Stockholm, Hyresgästföreningens förhandlingsdelegationer för Svenska Bostäder, Stockholmshem, Familjebostäder och Stadsholmen.
Inför 2009 års förhandlingar tecknades tvååriga avtal om hyrorna. Avsikten var att skapa trygghet för hyresgästerna i den ekonomiska kris som då rådde. De ekonomiska förutsättningarna har förändrats sedan dess i och med det historiska låga ränteläget. Hyresgästföreningen har i sin analys av bolagens ekonomiska situation funnit att utrymme finns för omförhandlingar av hyran.- Det är både orättvist och orimligt att inte hyresgästerna får ta del av de räntesänkningar som gynnar villaägare och bostadsrättsinnehavare, säger Terje Gunnarson.
För mer information, kontakta Terje Gunnarson, tel 070-301 61 50.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Appropå detta konstiga förfarande att förhandla om ett avtal som är signerat och klart så har jag en fråga. Jag undrar om jag kan avhysa en hyresgäst som jag skrivit kontrakt med med vilken jag ej är nöjd? Det borde vara ok med HGF med tanke på dina tyckanden Terje eller?

Undrar privat värd i Stockholm.

Terje Gunnarson sa...

Hej
Fråga ett: Nej
Fråga två: Nej
Vh
Terje

Anonym sa...

Om ett bostadsbolag som dessutom är allmännyttigt gör pengar på att räntekostnaderna är väsentligt lägre än vad de kalkylerat vid hyresförhandlingarna är det i högsta grad rimligt att omförhandla.

Janne H