tisdag 29 september 2009

Måndag 28 september.Bolaget som svek. Politikeransvar. Långsiktig ägare säljer.

Svenska Bostäders beslut att låte de som vill ombilda Kastajegårdens (Dalen) hyreslägenheter till bostadsrätter har fått utsträckt tid med sex veckor. Bolaget har tidigare meddelat hyresgästerna i området att någon förlängning inte är aktell. Hyresgästföreningen kritiserar beslutet i en pressrelease:
Svenska Bostäders styrelseordförande använder falska påståenden för att pressa hyresgäster att ombilda
Nu försöker Svenska bostäders styrelseordförande Joakim Larsson pressa hyresgästerna på Kastanjegården i Enskededalen att ombilda till bostadsrätt. - Det kommer att slå hårt mot de hyresgäster som inte vill ombilda som nu trott att bråket kring det här äntligen är över, säger Terje Gunnarson, Hyresgästföreningens ordförande. Mest upprörande är att de använt falska påståenden för att ta beslut och kunna förlänga ombildningsprocessen.
Försöken att ombilda de 87 lägenheterna på Kastanjegården i Enskededalen startade för två år sedan, då den politiska majoriteten i stadshuset beslutade att hyresgästerna i allmännyttan skulle erbjudas att köpa sina lägenheter genom att ombilda till bostadsrätt. Trots att det hållits fyra köpstämmor på Kastanjegården har bostadsrättsföreningen inte lyckats att få ihop den tvåtredjedelars majoritet av hyresgästerna som krävs för en ombildning. Erbjudandet att köpa löpte ut den 10 september. Bostadsrättsföreningen fick då en sista förlängning och köpstämma hölls den 17 september.
Efter stämman anklagade bostadsrättsföreningen Hyresgästföreningen för att på olika sätt ha saboterat köpstämman. I ett brev som skickats till Svenska bostäder med en begäran om en förlängning påstås det bland annat att Hyresgästföreningen har tvingat eller lurat hyresgäster att skriva under återkallelser, hindrat aktiva i bostadsrättföreningen från att komma in i vissa portar samt att handgripligen försökt att tränga sig in på köpstämman. En granskning som Hyresgästföreningen gjort visar att samtliga påståenden är falska. I samband med stämman befann sig Hyresgästföreningens ordförande Terje Gunnarson tillsammans med en av Hyresgästföreningens jurister på Kastanjegården.
- Jag hade fått höra en del om hur ombildningsaktivisterna agerade och ville se om det var så illa som det påstods, säger Terje Gunnarson. Vi vet att det förekommer fusk i de områden där bostadsrättsföreningar haft svårt att få majoritet. Men det var värre än jag trodde. Jag har aldrig varit med om att få ta emot så mycket glåpord och hot som den kvällen.
Efter stämman anklagades Terje Gunnarson för att ha försökt tränga sig in i lokalen trots att flera personer som närvarade intygade att påståendet var en lögn. Nu har Svenska bostäder erbjudit bostadsrättsföreningen ytterligare en månads förlängning för att de ännu en gång ska försöka få till stånd en ombildning. Det trots att företaget nyligen skrev att några ytterligare förlängningar inte kommer att beviljas.
- Det är skrämmande att ansvariga politiker kan använda lögner som argument för att tvinga fram en ombildning. Syftet måste vara att de hyresgästerna som gång på gång sagt nej till ombildning ska ge upp. Jag ifrågasätter viljan hos politikerna att lyssna på dem som är berörda och som vill fortsätta bo i det allmännyttiga bostadsbolaget Svenska Bostäder.

Vår Bostad som förvärvade hyreshus i Botkyrka och Nynäshamn för några år sedan har nu sålt sitt bestånd. Vi upvaktade kommunledningarna i båda kommunerna när vår bostad ville köpa fastigheterna och pekade på rädsla att det skulle vara ett spekulativt köp. Det förneekades givetvis av bolaget.

Konfererandet fortsatte idag på Skepparholmen i Nacka. Deltar gör alla regioners arbetsutskott, Hyresgästföreningens ledningsgrupp och förbundsstyrelsen. Många bra resonemang och inriktningsfrågor var på dagordningen. Bostadspolitik, framtida förhandlingar och Hyresgästföreningens förmåga att möta framtida krav för att tillvarata hyresgästernas intresse i framtiden.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ett oändligt antal ombildningsstämmor = Demokratins diktatur!

Janne H

Magnus, Dalen sa...

Korruptionen åker eriksgata genom Stadshuset. Stockholm börjar kännas som en bananrepublik med Joakim Larsson på tronen.

Anonym sa...

Länge leve kommunismen!!!

Terje Gunnarson sa...

Hej du anonyme
För mej är det ok att du hyllar kommunismen. Allas rätt till politisk frihet är viktig liksom allas rätt till en god bostad.
Vh
Terje