måndag 21 september 2009

Måndag 21 september. Expressen och utförsäljningen av allmännyttan. Stockholmsmodellen.

Tidningen Expressen har en omröstning där man ställer frågan: Är det rätt att sälja ut allmännyttan? 21% ja 79% nej är för närvarande svaret. Det visar att vi gör helt rätt när vi jobbar för att bevara alla allmännyttiga hyresrätter i vår region Klicka på lnken för att se det aktuella resultatet:
http://www.expressen.se/1.1709527/ar-det-ratt-att-salja-ut-allmannyttan?poll_1_1709527.poll_submit=dummy&pollq=0&articlePopup=true&poll_1_1709527=1&pollAction=display

Systematiserade bruksvärdeshyror. Stockholmsmodellen.
Jag får otfa frågor rörande Stockholmsmodellen. Idag googlade jag lite och hitta nedanstående beskrivning på en internetsida. Den beskriver Stockholmsmodellen på ett ganska tydligt sätt.

Stockholm ska få en mer modern hyressättning som bättre överensstämmer med hur hyresgästerna värderar sitt boende. Det är innebörden i förslaget till Stockholms framtida hyressättning – Stockholmsmodellen – som nyligen lämnats till hyresmarknadens parter i Hyreskommittén.
Idag styrs hyresnivån till stor del av byggåret. I Stockholmsmodellen ska istället tre faktorer styra hyran: den enskilda lägenhetens storlek och standard, fastighetens standard och bostadsområde/läge. Liknande modeller finns redan i flera andra städer i Sverige.

Frågor och svar Varför behövs en ny hyressättningsmodell? Parterna på Stockholms hyresmarknad vill få till en modern hyressättning som bättre överensstämmer med hur hyresgästerna värderar sitt boende.
En ny hyressättning behövs också för att hyresrätten – som står under press från svarthandel, ombildningar till bostadsrätter och låg nyproduktion – ska stärkas och utvecklas.

Vad innebär Stockholmsmodellen? Förslaget innebär att hyran ska bestämmas av tre faktorer: den enskilda lägenhetens storlek och standard,
fastighetens standard och bostadsområde/läge.
Det är viktigt att modellen ska vara tydlig och transparent så att det blir enkelt att jämföra hyror.
Vem har tagit fram förslaget? Förslaget till nya riktlinjer har arbetats fram av en projektgrupp på uppdrag av Hyreskommittén i Stockholm. Projektgruppen har bestått av representanter för Hyresgästföreningen Stockholm, Fastighetsägarna Stockholm och de tre kommunala bostadsbolagen Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska Bostäder.

Hur har värderingen av område och läge gjorts? Bedömningen av hyresmarknaden för olika områden bygger på en mängd variabler. Bland annat på forskningsrapporter, bostadsförmedlingens kötider, bostadsbolagens internköer och ”nöjd kund index”, närhet till kommunikationer och service samt på bostadsområdets sammansättning av hustyper/byggår och trygghet/rykte.
--------------------------------
Jag har tidigare skrivit om att nu går vi in i en fas där Stockholmsmodellen skall testas. Vi skall testköra med hjälp av dataprogram hur modellen fungerar med hjälp av alla hyreslägenheter i allmännyttiga Stockholms Hem. Arbetet med att simulera testa skall förhoppningsvis vara klart inder senvintern 2010.

9 kommentarer:

orolig på Magnus Ladulås sa...

Hej Terje
Kan man säga något hur detta kan påverka hyrorna på Södermalm där jag bor. Vi befinner oss i en ombildningsfas och Brf:s främsta argument är just Stockholmsmodellen. Man talar om dramatiska hyreshöjningar. Siffran 75% på 10 år har nämnts. Vi som är emot behöver nu lite motammunition.

Terje sa...

Hej Magnus. Nej 75% finns inget belägg för. Det finns överhuvud taget inga siffror i procent eller kronor.
Tvärtom skall Stockholmsmodellen spegla hyresgästernas värderingar ännu tydligare än tidigare. Stockholmsmodellen är en utveckling av nuvarande bruksvärdessystemet.
Hör av dig på telefon om du vill ha hjälp md att ta fram material att delat ut eller kanske ett möte i kvarteret.
Vh
Terje

Anonym sa...

Ja man får ju verkligen hoppas på en rejäl diskussion om hyresrättens framtid i kommande val. Anledningen till dagens kontrakts handel med svarta pengar och hyresgäster som sitter och håller på flera hyresrätter samtidigt beror ju på att kontrakten i stockholm är värda en hel del. Detta beror naturligtvis på att det inte finns tillräckligt med lägenheter. Anledningen till detta är att det helt saknas incitament och möjlighet att på ett ekonomiskt fördelaktigt sätt investera i denna marknad. Det ända möjliga sättet jag ser som är insatt i ärendet är att blåsa liv i marknaden genom att ta bort förköpsrätten och införa marknadsmässiga hyror. Först då kan det komma på tal att bygga bort bostadsköerna. Om fastighets ägarna på allvar skall leva på samma vilkor som kommunala värdar inom denna region måste det tydligt framgå hur dessa bolag stöttas på flera olika plan. Kommunala byggnader har enligt en intern uppgift så låga fjärrvärme kostnader som 20 öre / Kwh jämfört med 60 öre för oss privata värdar.

Privat värd.

Terje sa...

Låter hårresande
Terje

Anonym sa...

Ja du verkar ju inte bry dig om hyresrättens framtid!

Endast din egen löne check som du promt vägrar att uppge storleken på!!!!

Terje sa...

Suck!
Det var riktigt lågt.
Jag har ett fast arvode enligt HGF fullmäktigebeslut. för närvarande Ca 28 timmar i veckan. I snitt jobbar jag 55 timmar i veckan och är tillgänglig så gott som dygnet runt vardag och heldag. Jag har ingen ersättning för övertid varken dag kvällar eller helger.
Terje

Anonym sa...

Snygg redovisning!

Vi har helt klart olika insikt gällande en hel del.

Tydligt är dock att HGF motarbetar utvecklingen av hyresrätten i stockholm! du har inte kunnat pressentera någon ändring från eran sida gällande detta. I DN har man kunnat läsa att hyrorna enligt sth modellen kommer att ligga stilla, pinsamt är även att du ej publiserar mina tankar då desse enbart innehåller fakta gällande hgf´s sätt att arbeta. Det står för mig klart att du inte kan stå för mycket du skriver och har tankar om. Det är lågt. privat värd.

Terje sa...

Hej du anonyme fastighetsägare. Varför anonym kan jag undra. Jag har ingen opubliserad kommentar. Skicka igen är du snäll. Terje

Anonym sa...

Anledningen till att var anonym är att inte bli utmärkt på HGF´s karta över dåliga människor! Detta kan stå en dyrt har jag lärt mig av egena erfarenheter.

Jag är helt ärligt rädd för HGF´s sätt att arbeta. Stor skada kan ni göra mot mina bolag trots att jag är omtyckt som värd och arbetar helt fläckfritt.

Jag fortsätter skriva... Privat värd