måndag 14 september 2009

Måndag 14 september. Ombildningsfrågor. Bostadspolitisk påverkan. Hyreskomitten. Förtvivlad Hyresgäst. Bevara Hyresrättenmöte. Hem o Hyra.

Dagen inleds med att en förtvivlad hyresgäst ringer och vill ha råd i ett ombildningsärende. Jag lyssnar och efter en stund är det helt klart att juristerna på regionkontoret är de som kan svara på aktuella frågor. Jag tar namn och uppgifter och lämnar dessa till en av regionens alla duktiga jurister när jag kommer in till regionkontoret.
Under förmiddagen har jag ett möte med den personal som skall hjälpa till och stötta i det bostadspolitiska arbetet. Mötet har ett par punkter på dagordningen den ena är en kommande partikongress där vi skall medverka och bedriva påverkansarbetet med våra frågor. I fokus skall stå Bygg om, Bygg nytt, Bygg här. Vi kommer en bit på väg men det segar lite några frågor måste få svar före vi kan gå vidare.

Efter lunch är det möte i Hyreskommittén idag var det Familjebostäder som stod för värdskapet. Stockholmsmodellen.stod på dagordningen. Det blev en del frågande och funderande gällande vilket allmännyttigt bolag som skall användas när simuleringsarbetet startar för säkerställa hur det kommer att fungera. Efter mycket funderande bestämdes att det allmännyttiga bolaget Stockholms Hems hyreslägenheter skall användas i simuleringsarbetet.

Det känns bra att arbetet fortskrider men också att det hela tiden finns både eftertänksamhet och klokskap när arbetet med Stockholmsmodellen går in i nästa fas.

Revisionsfirma skall upphandlas för Hyresgästföreningen inför kommande år. Jag har tidigare svarat på en del frågor om det och får under eftermiddagen möjlighet att förklara hur jag tänker. Känns som att det är en viktig fråga som berör många i Hyresgästföreningen. Revisorerna är många gånger ett stöd för vår verksamhet och därmed en viktig resurs.

När jag äter en sen lunch ringer en förtvivlad hyresgäst. Hon har fått hela sin lägenhet vattenskadad på grund av en vattenläcka på vinden några våningar ovanför hennes lägenhet. Hyresvärden vill att hon skall flytta ut under ett par månader och dessutom betala självrisken på skadan via sitt försäkringsbolag. Vart skall jag ta vägen? Jag klarar inte av det här? Jag har inte råd med självrisker på min dåliga pension. Vad gör jag nu?
Jag lyssnar och får så småningom klart för mig vad det gäller och tar alla uppgifter såsom namn telefonnr. m.m. Jag lovar att en av våra duktiga jurister skall kontakta henne under em. Hoppas att vi kunde både lugna och hjälpa medlemmen.


Under kvällen är jag på ett möte i Huddinge i ett kvarter där det finns blandade boendeformer. HSB bostadsrätter, kollektivhus med hyresrätter, vanliga hyresrätter i hyreshus och hyresrätter i radhus. Ombildningsivrare har satt igång med att försöka få ihop nödvändiga namnunderskrifter för att gå till det kommunala bostadsbolaget HUGE och få ett pris på fastigheten. Intresset för ombildning verkar begränsat till några få individer som vill bo i bostadsrätt. De uppmanades att köpa sig en andel i den närliggande bostadsrättsföreningen som förvaltas av HSB.

Efter mötet middag hemma hos Ewa sen en tur till Joel som trivs i sin lägenhet. Vi hände upp tavlor och en del andra prylar. Väl hemma skriver jag blogg och funderar över kommande

förhandlingsupptakt söndagen den 27 september. Inbjudan har skickats ut till massor av förtroendevalda. Hoppas att alla som vill delta har anmält det till vivan.engfeldt@hyresgastforeningen.se annars är det hög tid. Senaste dag för anmälan är kommande fredag 18 september.

Från kårhusockupant till ........................
Jag har från fler läsare fått uppmaning att lägga ut en länk rörande en ombildning i Hägersten som vår tidning Hem o Hyra skrivit om. Klicka på länken:
http://www.hyresgastforeningen.se/eprise/main/hemhyra/firstpage/edition/0/everyone/firstPage?ViewMode=0&orgId=0&movefirst=firstPageItem20090914_173514510&ObjectID=253187

9 kommentarer:

Anonym sa...

Inte några konstruktiva svar eller kommentarer på de senaste inläggen! Varför är jag inte förvånad? HGF ter sig i mina ögon mer som en kamporganisation än en folkrörelseorganisation, det är väldigt lätt att kritisera och motverka men att arbeta konstruktivt för att säkra hyresrättens framtid det klara icke denna förening.

Att provköra stockholms modellen verkar var ett måste för reda ut en hel del frågetecken. Vore det inte bra att provköra på ett bestånd som HGF inte har så stort inflytande i? Föredetta VD på stockholmshem Pelle Björklund hade väl ett tidigare uppdrag i HGF? Han har visst gått vidare till SB, hur är det med Ingela Lindh? har även denna varigt tidigare aktiv i HGF och kanske fortsatt är det under ytan? För det är väl så HGF arbetar! Ni ser väl till att få människor på rätt placeringar?

Detta och mycket annat som föreningen företar sig lämnar hyresrätten mot en mycket osäker framtid i stockholm. Resultatet av det vi ser idag är koncekvenserna av gårdagens aggerande.

Några konstuktiva kommentarer?

Privatvärd i stockholm.

Terje sa...

Hej anonyme privatvärd.
Själklart är vi en kamporganisation för hyresrättens bevarande och utveckling. En folkrörelse med samgällsuppdrag skulle jag villja säga. Att simulera Stockholmsmodellen är givetvis ett måste. Det handlar om att från början göra allt rätt och riktigt. När det gäller dina funderingar rörande VD:arna i Stockholmsföretagen får de stå för dig och dina värderingar. Önskar att vi ibland hade det inflytande som du tillskriver oss men så är det inte. Jag har den uppfattningen att vi gör allt för att bevara och utveckla hyresrätten vad gör du?
Vh
Terje

Anonym sa...

Tack för svaret!

Ja Terje det jag skriver får stå för mig. Jag tycker nog ändå att det är anmäkningsvärt att Pelle i detta fall har suttit på två sidor om samma bord och får fortsätta i en ny styrelse!

Jag menar att eran kamporganisation har mycket stor delaktighet i utvecklingen av hyresrätten. Sedan -90 så har hyresrätten ökat med 4% (enligt dagens DN). Denna enorma ökning hela 4 % beror av att det ej finns incitament för fastighetsägare att bygga. Istället byggs bostadsrätter. Jag tror att det är svårt för dig att svära dig fri från dessa fakta samt att HGF har stor del i ansvaret för detta.

Det jag upprörs över är; Jag är en privatvärd som gärna skulle vilja fortsätta förvalta och driva vårat bolag genom nybyggnation som ni skriver så mycket om. Jag har tre fastigheter vilka är helt obelånade i stockholm! Trots detta har jag inte råd att ta lån och bygga för framtiden. Kan du svara mig ärligt vilka skall bygga? Till vilka priser och med vilka marginaler?

Ditt svar blir då att detta är politerkernas ansvar och anledningen till detta är att det inte finns någon marknad.

Mitt svar på detta blir att utan marknad så kommer aldrig hyresrätten att överleva.

HGF motarbetar utvecklingen av hyresrätten genom att aldrig släppa in denna på en öppen och bra marknad.

Vad jag gör för att bevara hyresrätten? Jag försöker förstå motståndarsidan och genom denna blogg påtala de problem som finns för att hyresrätten skall kunna finnas kvar. Samt att jag försöker hitta möjligheter för nyproduktion i mitt eget bolag, dock utan lycka hitills.

Tacksam för svar privatvärd.

Anonym sa...

Inga vettiga svar? Varför är jag inte förvånad? privatvärd i stockholm.

Terje sa...

Hej igen privatvärd.
Nog är du medveten om att det finns privata hyresvärdar med pågående och projekterad nyproduktion?
Terje

Anonym sa...

Mycket konstruktivt svar Terje! klara siffror på hur vi som skall kunna bygga bort bostads kön skall göra, härligt att du tar med tydliga siffror med marginaler så att man ser möjligheterna!

Jag får be om ursäkt, har inte förren nu förstått att du inte har någon som helst insikt i vad du håller på med, eller är ditt svar ett roligt skämt?

Jag frågade dig klara och enkla frågor, frågor som för många människor har betydelse för deras fortsatta boende situation.

Att ditt svar är ett hån mot dessa kanske du inte heller förstår eller bryr dig om, är du för pryd eller är det så att detta i dina ögon ej är viktigt?

Dina intressen kanske enbart ligger i hur många medlemmar HGF har och att samtliga betalar in avgiften? Privat värd.

Terje sa...

Hej igen.
Nog vet du att det produceras hyresrätter av privata fastighetsägare. Det finns ganska många exempel på det i Stockholms Stad. Både i innerstaden och utanför. Så sent som i för några dagar sedan skrev vår förhandlingsenhet på en överenskommelse om hyresnivåer för en nyproduktion i Stockholms innerstad. Privat byggare centralt läge och en kalkyl som visade på de höga bygg/produktions kostnaderna som råder. Det finns förhandlade presumerade nivåer på 2.200 kronor och till och med över den nivån. Vi gör vad vi kan för att påverka politiker att underlätta nyproduktion av hyresrätter. Vi föreslår lättnader och stimulansåtgärder. Det finns en löpande dialog med din företrädare Fastighetsägarna på såväl central som lokal nivå. Vi har tidigare gjort gemensamma utspel rörande taxefrågor.
Så vi jobbar på. Vad gör du?
Vänlig hälsning
Terje

Anonym sa...

Ja allt det där är väl jätte bra men det krävs fortfarande att den allmänna hyres nivån måste upp för att privata värdar som exepelvis jag skall kunna få marginalen I BEFFINTLIGA BESTÅND. Eller hoppas du på att pirat-bay försäljningen skall generera fler hyresrätter i stockholm?

Även om hyres nivån ligger uppemot 2200 på nyproduktion så finns det ett samband mellan denna och de hyreshus som finns och där menar jag att det skulle gynna nyproduktionen om hyrorna över lag kommer upp. Belåningen för att bygga skulle genom detta komma, ser inte du detta samband?

Att HGF arbetar för hyresrätten ser jag ej, fastigheter säljs, svarthandel med kontrakt ökar och studenter väljer andra städer har du missat dessa faktum? Privat värd tacksam för svar...

Terje sa...

Hej privtvärd!
Du skriver att
Även om hyres nivån ligger uppemot 2200 på nyproduktion så finns det ett samband mellan denna och de hyreshus som finns och där menar jag att det skulle gynna nyproduktionen om hyrorna över lag kommer upp".
Kan du utveckla dina tankar lite mer?

Jag är övertygad om atten majoritet av fastighetägarna i vår region är ärliga seriösa företagare. En och annan skurk finns det i alla yrken.
När det gäller studeternas möjlighet till bostäder vet du säkerligen att de får betala "marknadsmässigt" för sitt boende i Skrapan gamla skatteskarapan som numer ägas av en privat fastghetsägare. Kvarteret heter passande nog Gamen.
Hörs
Terje