onsdag 16 september 2009

Tisdag 16 september Ombildningstokerier. Stockholmsmodellen. Osams i S politiken? Sopor.

Ibland överträffar ombildningstokerierna det omöjliga. Hur lågt kan ombildningsivrarna sjunka?
Läs och förfäras över hur de som vågar stå upp och trotsa BRF och dess företrädare. Så här började ett mail.
Hej Terje…
Se styrelseinfo från Brf Skottet…
Att det är så svårt att förstå att man måste följa de lagregler som gäller för ombildning. Man drar sig inte ens för att använda sig av en falsk fullmakt för att försöka få igenom köpet. Enligt stämningsansökan fattas det uppemot 18 ja-röster för att uppnå tillräcklig majoritet.
Brf namnger också de hyresgäster som bara vill att det ska till på ett korrekt sätt. Att ifrågasätta ett sådant förfarande borde väcka farhågor om att styrelsen för Brf:en är beredd att runda andra regler som verkar till skydd för andra medlemmar. Vem tur är det nästa gång att ställas ut vid skampålen för att man bara har en önskan om att det ska till på ett demokratiskt sätt?
Brf:en borde istället granska sitt eget agerande och de ombildningskonsulter de använt för att ”kuppa igenom” ett köp i strid mot lag.
Kvaliten på bilden är inte bra men det går att läsa texten. Dokumentet där BRF styrelsen namnger hyresgäster lägger jag av hänsyn till de utpekade hyresgästerna inte ut på Bloggen.



Mail från förra vecka från Skarpnäck!
Igår var vår stämma som tyvärr slutade olyckligt, 69% för ombildning (84 röster JA, krav var 81). Vill ändå tacka dig för den hjälp vi fått. Nu blir det lite arbete med att kolla röstlängd och fullmakter. En notis var att en lokal röstade för ombildning vilket inte är så vanligt. En annan var att vi lämnade in återkallelserna ungefär 5 minuter innan stämman skulle börja. Stämman blev sedan försenad medan de sprang som besatta utanför. När rösterna skulle räknas gick inte en återkallelse igenom då de hade fått en ny fullmakt nu på kvällen.


Stockholmsmodellen
Jag har fått frågor om Stockholmsmodellen under senate dagarna. Många vill veta mer och har svårt att hitta information. Jag skall försöka se till att vi snarast gör det lättare att hitta information på den regionala sidan på webben men också snarast försöka att kortfattat men tydligt redogöra för modellen här på bloggen.


Nästa vecka skall jag på möte med hyresgäster som står mitt i en knepig röra av stambyte och upprustning. Det är ett hyreshus i innerstaden där hyresgästerna inte är nöjda med varken åtgärderna eller de begärda hyresnivåerna. Vi drar ärendet vidare till hyresnämden om hyresgästerna vill.


Idag är det en artikel i City om att S i Stockholm skakas av intern splittring. Konflikt Strider hotar partiets resultat i riksdagsvalet. Det pekas på att det är en klyfta mellan stad och län.
Att det inte finns någon förändringsvilja i Stockholms Stad.
Det må vara hur det nu är med det men jag hoppas att både stad och län gemensamt kan komma överrens om att bostadsförsörjningen är en oerhört viktig fråga. Att nyproduktionen har hyresrätter måste ta fart i hela vår region inte bra i enstaka kommuner.



Avslutar dagen med att jobba på att ta fram program och upplägg inför kommande upptakter, konferenser och skriva blogg.

7 kommentarer:

Rädda Linjalen sa...

Jotack, det är sanslöst hur galna människor kan bli när pengar är inblandade, Att ge sig på de som vill att en process ska gå demokratiskt till är alltför vanligt.

Samma sak hände oss i Linjalen när vi påpekat att ett antal människor som röstat med fullmakt inte hade bott i sina lägenheter på flera år. Även vi hängdes ut för att ha "spionerat och kartlagt våra grannar".

När vanligtvis hyggliga människor beter sig på det här sättet blir det lite lättare att begripa att Jesus hängdes upp på korset.

Stå på er och lycka till, alla ni hyresgäster i Skottet!

Johan Johansson / Rädda Linjalen

Anonym sa...

Den som står på kontraktet och är folkbokförd på adressen har rösträtt vid en köpstämma - svårare än så är det inte.

Om nu dessa vänsteraktivister hittat någon som inte bor på aktuell adress så är det väl bara att trava in hos hyresvärden och anmäla det så aktuell person blir av med kontraktet...

Sluta dock med att förtala människor som håller på med ombildningar i sina kvarter, det är inte roligt för vanligt folk att bli utmålade som skurkar när man bara försöker skapa något som kan ge möjligheter och framtida utveckling.

Hyresgästföreningen har redan gått med på att avskaffa invändigt underhåll hos AB Stockholmshem, nu senast är det Stockholmsmodellen som HGF gått med på.
Det bästa för medlemmarna för ögonen? Bah...

Hyresgästföreningens folk är dock livrädda för att tappa medlemmar pga ombildningar. Färre medlemmar = mindre pengar till organisationen = uppsägningar.
Vems intresse jobbar de för egentligen?

Anonym sa...

Äntligen någon som förstår hur HGF resonerar och utrycker detta på ett tydligt sätt.

Ja att trava upp till värden och genom detta få sin grannar uppsagda på ytterst tvivelaktiga grunder det är faktiskt så förtroende vald HGF;are arbetar! Jag har själv varigt med om detta.

Ett faktum som HGF ej tar upp med sina medlemmar är att det faktiskt går allderles utmärkt att bo i hyresrätt i en bostadsrättsförening. Ofta sköts husen bättre som föreningar och man har presic samma rättigheter som hyresgäst. Men att kasta skit, ofta i sitt eget glashus det går bra! Undra på att föreningen tappar medlemmar det är snart bara inbitena vänsteraktevister och komunister kvar....

Terje Gunnarson sa...

Hej du anonyme tyckare.
Du hur rätt i att det finns bostadsrättsföreningar som sköter sin roll som hyresvärd bra. Men vi får mer och mer telefonsamtal från medlemmar som bor med BRF som hyresvärd ochdom har problem många problem. Det är fakta!
Terje

Anonym sa...

Hej Terje. Detta är naturligtvis inget jag vet något om eftersom dessa brev kommer till HGF. MEN de boende har samma rättigheter enligt lagen ELLER HUR! Jag bor själv i en hyresrätt i en förening, som sköter detta alldreles utmärkt. Skulle kunna betala mer i hyra för den säkerhet som jag anser att jag har som någon privat värd har skrivit om. Men för att citera denne "HGF arbetar mot hyresrätten" jag har flera exempel.

Ni på HGF ser till erat intresse det kan du inte blunda för! nöjd hyresrätt innevånare.

Anonym sa...

Hör någon Hyresgästföreningen tala om visioner för sina medlemmar?
Inte det?

Bostadsrättsföreningar som önskar ombilda talar om hur de vill skapa ett ännu bättre boende. Det behöver inte innebära att man är missnöjd med dagens boende, men man är fast besluten på att göra det ännu bättre.

Hyresgästföreningen gör dock allt i sin makt för att stoppa dessa människor, men kan de på något sätt förklara hur mycket bättre det kommer bli för de boende med Stockholmsmodellen?
Nix, inte hört det ni heller...?

Kan du Terje förklara för mig hur mycket bättre mitt boende på södermalm i Stockholm blir efter att Stockholmsmodellen införts (invändigt underhåll har HGF för länge sedan avtalat bort dessutom).
Min lägenhet kommer se exakt likadan ut men jag kommer att få betala betydligt mycket mer för samma boende. Snälla, förklara för en av dem som varit med och bidragit till din lön i tvåsiffrigt antal år vad skillnaden blir för mig förutom att hålet i min plånbok blir djupare när hyran är pröjsad.

Anonym sa...

Sluta säga att det är vänsteraktivister som är motståndare till ombildning. Själv är jag liberal coh röstar borgerligt och tycker utförsäljningarna är heltokiga. Jag har jobbat aktivt mot ombildning i mitt område utan att förtala ngn el anklaga ngn för lögner. Blivande brf har dock gjort detta. Sen har jag som nybliven medlem i hgf blivit mäkta imponerad av allt jobb hgf gör och jag har då fått mkt hjälp.
Har man inte vart med om ombildning vet man inte hur det verkligen är. Oavsett resultat efteråt skitjobbigt under processens gång.