lördag 5 september 2009

Lördag 5 september. Fastighetsköp. Båttur. Målning.

Läste följande på nätet och inser att det finns alla möjliga sorters fastighetsägare. Stora liksom små seriösa långsiktiga ägare med hyresgäst/boinflytande med stor kompetens/kunskap om hur hyreshus skall förvaltas men nog verkar det ganska knepigt med skatter och bolagsbildning.
Fråga:
Jag och min fru funderar på att köpa hyreshus i någon mindre ort. med motivering att det är billigare fastigheter vid inköp och inte allt för låga hyresintäckter. Vi kommer att belåna hela fastighetens värde.
Svar:
Många väljer att driva hyreshus som enskild näringsverksamhet. Det är nämligen så att även om den löpande verksamheten beskattas mycket hårt med full skatt och egenavgifter för ägaren så kommer eventuell värdestegring (kapitalvinst) att beskattas i inkomstslaget kapital med för närvarande 90 % av 30 %, dvs. 27 % skatt enligt nuvarande regler.
Å andra sidan kan det vara en fördel med aktiebolag. Om fastigheten sjunker i värde, så kan bolaget gå i konkurs utan att bolagets ägare gör det (om de inte gått i borgen för alla lånen).
En variant som skulle kunna ta ut det goda ur båda ovanstående alternativ är att låta ett kommanditbolag äga fastigheten. Tanken är då att ett aktiebolag blir komplementär och därmed tar risken för konkurs medan de fysiska personerna blir kommanditdelägare, som får kapitalvinst på fastighet i inkomstslaget kapital. Ett kommanditbolag kan också säljas i stället för fastigheten utan stämpelskatt. Kapitalvinst på andelar i kommanditbolag tas också för det mesta upp i inkomstslaget kapital men det finns undantag man får se upp med.


Idag har jag varit en tur på sjön tillsammans med Ewa och barnbarnet. Vacker väder och lugnt utan större vågor. Barnbarnet trivs i båten och har hittat sin speciella plats att sitta på. Han hinner knappt ner i båten förrän han klättrar upp på favoritplatsen. Eftersom sjön tröttar så hinner vi alla med att slöa lite före vi tar en tur till Hotellbryggan på Dalarö och ett besök på närmaste närigsställe där vi äter en god lunch.

Väl tillbaka på landbacken och fritidshuset målar Ewa väggarna i ett av sovrumen och jag slipar och spacklar i köket där vi skall ha ett stort matbord stående. Målet är att få till ett sort kök där vi skall trivas och många vänner skall få plats. Det går framåt i sakta takt men vem har bråttom när man är ledig.

Inga kommentarer: