måndag 24 augusti 2009

Utskällning. Hyreskontrakt. DN Debatt. Botkyrkapolitiker

En dag fylld av olika göromål av skiftande slag.
På DN debatt skriver idag fyra i regionen ledande S politiker om hur de tycker att framtiden skall formeras inom olika områden. Givetvis läser jag extra noga det stycke som rör bostäder. Jag blir oerhört bekymrad över en delar av det som skrivs.
Så här står det i DN "Drömmen om det egna hemmet får inte stanna vid en dröm: Drömmen om den första, egna lägenheten måste kunna bli verklighet för fler. Och när familjen växer måste också de som vill bo i villa ha möjlighet att göra det. För oss är det en självklarhet att två heltidsarbetande ska ha råd att bo i eget hus. En ny egnahemsrörelse för storstadens familjer behövs.Att bo i eget hus eller i bostadsrätt i storstäderna har alltför länge setts som en form av lyxboende av ledande social­demokrater. Därför har det inte heller varit riktigt accepterat att ge fler människor den möjligheten. Vi anser tvärtom att vi måste underlätta för fler att göra boendekarriär. En bostadspolitik för blandade upplåtelse­former och nya former av allmännytta, som radhus eller småhus är nödvändigt. Dessutom är det ett måste att höja takten i bostadsbyggandet radikalt för att motverka bostadsbrist och prisstegringar.
Läs artikeln i sin helhet klicka på länken: http://www.dn.se/opinion/debatt/socialdemokratin-maste-genast-ha-en-ny-politik-1.936850


Botkyrkas styrande politiker har en löpande dialog om framtida bostadsbyggande i kommunen. En spännande dialog som jag fått delta i ett par gånger. Det finns planer som är bra för hyresrätten men också planer för andra boendeformer som kan komma att prioriteras i en del bostadsområden.
Det är både nyttigt och spännade för Hyresgästföreningens representanter att få vara med på ett planeringsstadie. Förhoppningsvis kan det leda till en framtida bostadspolitik som är bra för miljön, energisnål, väl förankrad, ekonomiskt genomförbar och tillvaratar alla olika särintressen som finns i en så mångfasetterad kommun som Botkyrka. Jag fick en bok om Botkyrka som alla kommuninvånare fått tidigare. En bra och upplysande bok om kommunen och dess utveckling som jag kommer läsa ingående.

Dagen avslutas med en rejäl utskällning när ordföranden i den bostadsrättsförening som finn i kvarteret Linjalen ringer på kvällen. Omgivningen hör hur det riktigt osar otidigheter i telefonen. Det som upprör är att jag tagit ställning för hyresrätten att jag inte stödjer de medlemmar som vill omvandla för det finns medlemmar som vill omvandla. Jag försöker förklara att jag aldrig kan verka för att ombilda hyresrätter till bostadsrätter tvärtom. Men ojoj vilken uppsträckning.
Det som upprört ordföranden och hennes kompisar är den broschyr som arbetades fram och trycktes under förra veckan och som nu delats ut i brevlådorna i kvarteret. Att broschyren kanske skull få ett visst genomslag var väl att räkna med men att få en sån skopa ovett var lite oväntat men jag är kanske lite blåögd.
I morgon har vi regionstyrelsemöte som säkerligen kommer att bli både trevligt och debattglatt. Under dagen har jag förberett en del handlingar och läst igenom andra. En utförlig rapport kommer i morgon kväll.

9 kommentarer:

Marianne Ramström sa...

Ja du Terje. Jag läste också DN-artikeln. Alla som vill bo i villa ska tydligen få det, men vi alla som vill bo i hyresrätt vi ska inte få det. Men det visste jag ju förut. Livet är inte rättvist.

Johan Johansson / Rädda Linjalen sa...

Det säger mycket om den situation vi börjar vänja oss vid i kvarteret Linjalen just nu.
Brf:s jakt på gården är intensiv och det verkar helt ok att ljuga hur mycket som helst i utskick och övertalningsförsök av grannar.

Det svåra börjar bli att hitta en människa som INTE blivit utskälld av långsökta anledningar. Själv fick jag en härom dagen, då jag anklagades för att vara egoistisk därför att jag inte tänkte rösta ja på köpstämman.

Är det någon vi i Rädda LInjalen har lärt oss på sistone är det att ständigt få ta skit, osanningar och bittehet. MAn börjar bli van, men jag hoppas verkligen det är över snart.

Reglerna runt omvandlingar måste verkligen göras om. Nu är man rättslös som hyresgäst. Helt rättslös!

Anonym sa...

DN har gått från att vara liberala till att verka för det mycket konservativa tänket. Förr läste jag gärna tidningen i sin helhet men idag gör jag inte det. Deras ekonomiska rådgivare är partisk dvs rådgivningen är alltid riktad mot att köpa nyttjanderätten till bostadsrätt när frågor om detta kommer. Jag tycker det saknas ett risktänk där.

Anonym sa...

Du skriver att ”Jag blir oerhört bekymrad”

Kan du vidareutveckla vad det är som gör dig så bekymrad?

Vänligen

Axel

Alberto Osorio sa...

Hej:
Jag heter Alberto Osorio och är boende i Linjalen och medlem i styrelsen i BRF Linjalen. Jag har nyligen avsagt mig medlemskapet i HGF.
Jag tycker att Du får redogöra rätt vad Eva Fee klagade på igår i sitt tel samtal. Det var inte alls att Du skulle försvara hyresrätten. Det som hon inte tyckte var rätt (och som gjorde att jag sa upp mitt medlemskap i HGF) är att de pengarna som vi medlemmar betalar till föreningen används för att sprida en lömsk propaganda om fusk, trakasserier och terror som vi som önskar rösta Ja till ombildningen skulle ägnar oss åt här mitt i Södermalm. Om vi antar att vi är samma antal än som röstade Ja vid förra stämman i april, innebär det att vi är ca 200-225 st terrorister, fuskare och trakasserande som springer lösa mitt i vårt kvarter. Jag tycker att man måste ha större ansvar i vad man skriver under innan man går ut med påstående som kanske inte är sanna. Och som gör att man piskar upp en fruktansvärt stämning bland alla boende i kvarteret.
mvh
Alberto Osorio

Maria i Linjalen sa...

Ordföranden i Brf Linjalen tror helt och fullt på sin titel. Det är hon, och ingen annan, som för ordet. I inställsamma utskick i brevlådan inbjuds man att ställa frågor vid Brf:s informationsbord nere på gården. Men där blir man istället utskälld av ordföranden medan andra i styrelsen inte drar sig för att följa efter ända hem till porten och ringa på dörren för diverse övertalningsförsök.

Anonym sa...

Till anonym: håller inte med dig om dn, har klippt ut och sparat en hel del artiklar isommar om risker med lånefälla, räntor och risker. Har själv befunnit mig i ombildningsprocess i sommar och fy vad det har vart jobbigt. Tror iochförsig linjalen vart mer utsatta för skitsnack och påtryckningar, men tyvärr tror jag inget område i sån process slipper det.
anna

ps.apropå att reglerna måste göras om, kanonbra broschyr ni fått ut!

Johan Johansson / Rädda Linjalen sa...

Alberto:
Ingen har påstått någonting sånt om Brf Linjalen i vår folder, och ingen har påstått att det är 200 stycken (exakt vid förra köpstämman) som trakasserar folk.
Jag påstår däremot att det är en handfull personer i Brf Linjalens die-hard skara som gör det just nu, att de ofta beter sig på ett fruktansvärt sätt - och att du känner dem allihop.

Anonym sa...

Vissa personer blir som förbytta vid ombildningar och jag förstår inte varför, det är ju oftast de som säger sig vilja förbättra boendemiljön som blir arga på nejsägarna, bra grannsämja att inte kunna respektera olika åsikter??
Men att inte bara tyst tigande acceptera förtal och lögner kan man ju inte göra och sen när det inte kommer ordentligt med information fr brf tex klart man reagerar och tar reda på fakta själv!
mkt bra folder.