torsdag 27 augusti 2009

Linjalen. Hyresgästinformation i Farsta. Förhandlingsriktlinjer. Ombildningar granskas och överklagas.

Idag gick Göran Hellberg och jag igenom upplägget inför helgens verksamhetsplanering. Imorgon träffas regionstyrelsen och personalens ledningsgrupp på Vår Gård i Saltsjöbaden för att gemensamt gå igenom förutsättningarna för kommande års budget samt diskutera och ta fram riktlinjerna för 2010 års verksamhetsplan. En plan som måste ha tydliga mål men också spegla en allt tuffare ekonomi. Vi skall hålla på i dagarna två så vi har förutsättningarna för att göra ett bra jobb.

Vår juridika enhet har uppdraget att löpande kontrollera att ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter går rätt till. Idag gick vi igenom ett par ombildningar som är tvivelaktiga och beslutade att de två skall prövas rättsligt. Juristerna kommer att starta den rättsliga processen omgående.

Regionens förhandlingriktlinjer är utskickade till förtroendevalda i regionen. Det är lite svårt för den oinvigde att att se vad som är förbindets riktlinjer som redan är beslutade och de regionala tillägg som föreslås i materialet. De förtroendevalda i delegationerna kommer om de vill därför få tillgång till förbundet riktlinjer och de riksgemensamma kvalitetskriterierna när de har delegationsmöten.

Idag var jag på ett möte där man pratade om att försöka orda information till boende i Farsta området En dag med några timmars om Hyresgästföreningen och kanske möjlighet att ställa frågor om förhandlingar och kanske juridik känns som en bra ide. Skall prova den på regionstyrelsen kommade helg.

Linjalens hyresrätter fortsätter att vara hyresrätter.
Idag var det åtreigen dags för köpstämma i Linhjalen på Södermalm i Stockholm. Iför köpstämman hade det mobiliserats från båda viljorna ombildningsivrare och bevarare av hyresrätterna.
Den folder med information som Hyresgästföreningen utarbetat tillsammans med lokalt förtroendevalda i Lokala Hyresgästföreningen Linjalen delades ut i måndags. Foldern väckte en viss uppmärksamhet när den delades ut och har förhoppningsvis bidragit till att bevara hyrerätterna.
Kvällens stämma blev relativt kort och större delen av mötet skall enligt uppgift ägnats åt att räkna deltagare och fullmakter innan det avslutades utan att man röstat om köp eller ej. När jag PO Brogren och media kom till Åsö Gymnasium där man hyrt en lokal för att ha stämman stod det en "tuff" herre utanför och bevakade att inga obehöriga kom in.
Jag fick tydligt besked om att jag inte fick komma in och jag skulle inte stå och hänga utanför så jag störde de som kom för att delta i stämman. Efter att stämman avslutats blev glädjen stor i Rädda Linjalen gänget.
I föreningslokalen hade man ordnat valvaka med massor av deltagare. Efter att ha deltagit en stund var det dags att åka hem och packa väskan inför kommande konferans och skriva blogg.
Mediabevakningen var ganska stor SVT. TV 4. Hem o Hyra. Stockholms Fria Tidning var där och i SvD samt DN var det artiklar i dagens tidnningar.

2 kommentarer:

Linn sa...

Vi behöver hjälp. Våra hus i bredäng hotas av ombildning. Röstningen har gått dåligt till och det känns som om vi blir lurade av styrelsen. Idag hölls köpstämman och det blev ett ja med endast två rösters marginal. Kan man kräva en omröstning? Jag har läst lite i din blogg och kommer läsa mer men vi behöver all hjälp vi kan få för att försöka hindra den här ombildningen. Hur ska man gå till väga. Hur stoppar jag det här från att hända.

Terje Gunnarson sa...

Hej Linn.
Ring mig på tel 0703-016150
Eller maila terje.gunnarson@hyresgastforeningen.se
Vänlig hälsning
Terje