fredag 20 april 2012

Fredag 20 april. Dn Debatt. Politikerdebatt. Telefonen ringer och ringer...

Söndagen 22 april kl 14 anordnar Hyresgästföreningen en debatt om utförsäljningarna av allmännyttan i Stockholms stad.

Deltagare: Joakim Larsson (M) ytterstadsborgarråd, Ann-Margarethe Livh (V) oppositionsborgarråd, Emilia Bjuggren (S) styrelseledamot Familjebostäder, Yvonne Ruwaida (MP) vice ordförande Svenska bostäder. Moderator: Cissi Wallin, från Kvällsöppet TV4 och Radio 1.
De allmännyttiga bolagen i Stockholms stad har tagit beslut om att sälja 2 800 lägenheter i Bromma, Vällingby och Hagsätra. Under de senaste tio åren har 42 000 lägenheter sålts av de allmännyttiga bolagen i Stockholms stad.
– Vi vill ge hyresgästerna en chans att göra sina röster hörda och ställa sina frågor till politikerna eftersom de varken blivit tillfrågade eller haft möjlighet att påverka utförsäljningarna, säger Terje Gunnarson, ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm.
De aktuella försäljningarna är dessvärre inga isolerade händelser. De är en del av en medveten politisk strategi där allmännyttan säljs för att finansiera andra kommunala utgifter och där antalet hyresrätter ska minska.
Efter den aktuella försäljningen kommer de allmännyttiga lägenheter i Stockholms stad att ha minskat från drygt 110 000 lägenheter år 2000, till 70 000 idag. Det betyder att mer än en tredjedel av de allmännyttiga hyresrätterna har försvunnit från en storstadsregion som varje dag ökar sin befolkning med två busslaster.

Idag har jag skrivit en debattatikel i DN om att de Allmännyttiga hyresrätterna sälj ut mot hyresgästernas vilja.
Läs artkel klicka på länken till DN Debatt

Hyresgästföreningen genomförde helgen efter beskedet om utförsäljningen en undersökning bland boende i de sålda fastigheterna. Det visade sig att hela 80 procent ansåg att det var viktigt att bo hos ett allmännyttigt bostadsbolag. För oss på Hyresgästföreningen är resultatet inte förvånande. Vi vet att hyresgäster i allmännyttan är mer nöjda med sitt boende eftersom det lagstadgade hyresgästinflytandet ger hyresgästerna stor möjlighet att påverka sitt eget boende.

Försökte vara ledig efter lunch idag men det var lönlöst. Telefonen ringde så gott som hela tiden med anledning av ett brev som Stockholmshem skickat till sina hyresgäster. Det är länge sedan jag fått så mycket spontant stöd från hyresgäster när det gäller förhandlingsuppgörelser. Hyresgästerna som hör av sig bor på alla håll kommunen. En del gläds över resultatet andra är störtförbannade över hur Stockholmshem skriver i sitt brev och menar att själklar skall vi hyregäster hålla ihop och stötta varandra.

2 kommentarer:

Folke sa...

Hyresrätterna kommer fortfarande att vara hyresrätter.
Ombildade man inte när chansen fanns var man också medveten om att fastighetsägaren kunde sälja delar av sitt innehav (en ägare har den rätten, HGF).

Detta är en storm i ett vattenglas.
Inget att dra några stora växlar på, allt kommer vara som vanligt med hyresrätterna och de boende i berörda områden.

Hej svejs!

Anonym sa...

"Efter den aktuella försäljningen kommer de allmännyttiga lägenheter i Stockholms stad att ha minskat från drygt 110 000 lägenheter år 2000, till 70 000 idag. Det betyder att mer än en tredjedel av de allmännyttiga hyresrätterna har försvunnit från en storstadsregion som varje dag ökar sin befolkning med två busslaster."

Bara för att lägenheter inte ägs av det offentliga längre netyder INTE att lägenheterna försvunnit.

Det finns fler lägenheter idag än år 2000. Läs på Terje!! Och sluta försöka vilseleda folk!