lördag 21 april 2012

Lördagen den 21 mars. Fullmäktiges årsmöte i Hyresgästföreningen Region Stockholm.

Dagens fullmäktigemöte var välbesökt. Som mest var det 136 röstberättigade ombud närvarande. Jag inledde mötet med att  hålla ett inledningsanförande om hyresrättens framtid och de privata fastighetsägarnas betydelse kontra allmännyttan i vår region, upprustningsproblematiken, förhandlingsarbetet, vårt bostadspolitiska arbete, hur viktigt vårt lokala arbete är och kopplingen till Agenda 2016 samt hur hyresgäster uppfattat Stockholmshems utspel med att skriva brev till hyresgästerna och recensera den senaste förhandlingsöverenskommelsen.
Vi klarade ganska raskt av de sedvanliga punkterna på dagordningen gällande mötets behörighet och val av presidium, protokollsjusterare och rösträknare därefter ajournerades mötet för att övergå till att i ett samtalsforum resonera och prata om motioner, verksamhetsberättelsen och styrelsens förslag till fullmäktige. En arbetsform som både ger möjlighet till dialog och umgänge samt möjlighet att knyta nya kontakter.
Vår inbjudna gäst Christer Jansson Vd för fastighetsägarnas organisation i Stockholm höll ett anförande om hur hans organisation ser på hyresrättens framtid, hyressättningen, Hyresgästföreningens makt och därtill hörande ansvar samt ur en fastighetsägares perspektiv problematiken med upprustningarna. Ett informativt anförande men givetvis också en partsinlaga som jag tror var nyttigt förmånga av oss att få ta del av.
Före lunch delade vi ut en stor mängd förtjänsttecken guldnålar till de som varit förtroendevalda i 25 år följt av Manfred Karlssons stipendium som i år tilldelades PUR projektet i Snösätra som ligger i Syd-Ost föreningens verksamhetsområde.
Efter en gemensam lunch återupptog vi förhandlingarna och verksamhetsberättelsen samt den ekonomiska berättelsen gicks igenom och lades till handlingarna följt av frågan om ansvarsfrihet för styrelsen som beviljades av årsmötet.
Valen till regionstyrelsen verkställdes efter att valberedningen och olika ledamöter pläderat för sina förslag till ledamöter i regionstyrelsen.
Regionstyrelsens ledamöter ser efter valet ut så här:
Madeleine Hällgren Södertälje (allmännyttan)
Simon Safari Botkyrka  (allmännyttan)
Yvonne Andersson Vällingby (privatvärd)
Clara Lindblom Brännkyrka- Hägersten (privatvärd)
Marina Fredriksson Södermalm Stockholm (privatvärd)
Fredric Ericsson Södermalm Stockholm (privatvärd)
Greger Björkegren Östermalm Stockholm (privatvärd)
Liz Grennstam Solna (allmännytta-stiftelse)
Carina Schlossman Upplands-Bro (allmännytta)
Anita Grankvist Sundbyberg (allmännytta)
Lennart Spång Tyresö (allmännytta)
Janåke Skoog Sydost (privatvärd)
Terje Gunnarson ordförande Stockholm (privatvärd)
Efter en ganska rask och intensiv motionsbehandling avlutades mötet med att vi antog två uttalanden som kommer att publiceras under helgen på vår webb.
Ett fullmäktigemöte som genomfördes i ett gott samtalsklimat där deltagarna pläderade för sina olika förslag och aldrig mot allt under en fantastiskt duktig mötesledning med Sven-Erik Wånell och Berit Henningsson Malmring som ordföranden.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra av Stockholmshem att förklara hyreshöjningen.

Nu fick vi veta hur illa Hyresgästföreningen arbetar.
Priset får vi hyresgäster betala.

Herregud, Terje!

Johan Johansson sa...

En petitess i sammanhanget kanske, men Fredric bor väl i det privata ändå?
Tack för en bra dag o haregott!
JJ