torsdag 20 januari 2011

Onsdagen 19 januari. Förhandlingar. Lägenhetsunderhåll. SvD.

Förhandlingarna trögar med de allmännyttiga bostadsbolagen. Jag försöker hålla mig informerad om läget som nog kan sammanfattas med att det på sina håll finns en olikhet hos parterna gällande hur bruksvärdet och den nya lagstiftningen skall tillämpas.
Att det är bruksvärdet som sätter hyresnivån är det inga som träter med oss om däremot finns det de som hävdar att bruksvärdet är för lågt eftersom de allmännyttiga bostadsbolagen varit hyres normerande och i och med det också har det rätta bruksvärdet.
De årliga förhandlingarna med de kommunala bostadsbolagen gäller eventuella justeringar av hyran utifrån en höjd kostnadsbild men också en bevakning och granskning av ägarnas krav på avkastning. Det märkliga är att oftast finns upprustning av något slag med i kostnaden som bolagen redovisar.
De får genom hyreshöjningar medel till de redovisade åtgärderna som för det mesta genomförs. Nästa är så återkommer bolagen med en begäran utifrån samma argument.
Frågan är då sänker de först hyran med beloppet de fick för att utföra jobb förra året och för att sedan förhandla kommande års behov?
Svaret är dessvärre nej.
Under dagen har vi en hel del resonemang om hyror och årets förhandlingar. Vi är alla överens om att förhandlingarna får ta den tid som behövs. Bättre ett bra resultat än ett snabbt avslut på förhandlingarna. Eller som någon sa hellre en seg femtilapp än en snabb hundring.
Idag träffade jag tillsammans med botutvecklaren Jan Demfors en hyresgäst och medlem som bor i ett allmännyttigt bostadsbolag i norra delen av vår region. Bolagets underhåll är VLU vilket ofta betyder väldigt lite inre underhåll av ytskikt så länge som hyresgästen inte betalar. Kloke Jan hade efter en första kontakt med medlemmen tagit kontakt med bostadsbolaget för att göra en besiktning redan idag på e.m.
Nu återstår att se hur besiktningen gick och vad bostadsbolaget har för handlingsplan så att hyresgästen blir tillfreds med sitt boende. Återkommer med rapport imorgon.

Svenska Dagbladet har en stor artikel om hur oseriösa fastighetsägare gör för att tjäna pengar på ett sätt som drabbar hyresgästerna som bor i deras hus. Allokton i Huddinge och hur de jobbar med sitt fastighetsbestånd och sina pengar som de inte har tillräckligt av för att kunna ha en god förvaltning tvärtom.
Läs mer i onsdagens utgåva av Svenska Dagbladet klicka på : http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/husen-forfaller-nar-slumvardar-tar-over_5874821.svd
Imorgon kommer nästa artikel som handlar om en fastighet i västra Stockholm.
På båda dessa ställen har vi hjälp hyresgästerna med att få en drägligare tillvaro. Till och med betalat elräkning så att ett av husen inte skulle bli mörklagt.
Men nog är det tokfel att förvärvslagen togs bort så att det inte finns någon möjlighet att avstyra ett fastighetsköp som alla kan se blir tokfel.

1 kommentar:

Bekymrad hyresboende sa...

Ett svar ligger ju såklart i att förvaltningen på kommunala bolag är väsentligt mycket dyrare än BRF och Privata värdars.

Sid 9 inklusive försättssidan:

http://www.bostadsrattsbildare.se/sites/default/files/Statistik_brf-kop_2009__2010_06_16_2.pdf