fredag 21 januari 2011

Torsdag 20 januari. Vald med förtroende. "Bostadskrisen ska ju varje enskild individ hitta en lösning på".

Frågan om vem som kan vara förtroendevald i Hyresgästföreningen blir aktuell med jämna  mellanrum som en följd av ombildningarna hyresrätt till bostadsrätt. Det kommer frågor som ingen har tänkt på tidigare.
Till exempel kan jag vara bostadsrättsinnehavare i ett hus med bostadsrätter där det också finns hyresrätter och samtidigt vara förtroendevald i Hyresgästföreningen. Ja kanske till och med på en årsstämma i bostadsrättsföreningen ta ställning till yrkande om hyreshöjning. Svaret på frågan är ja!
Så här svarar jag en medlem:
Nu har jag haft ett längre resonemang med en av förbundsjuristerna. Förbundsstyrelsen har tagit en del policybeslut i liknande frågor men inte någon som kan jämföras helt med din och Xxxxx frågeställning.
En medlem är valbar oavsett boendeform och med nuvarande stadgar och beslut valbar till vilket förtroendeuppdrag som helst så länge som medlem inte har något förtroendeuppdrag i Brf styrelse där man bor.
Medlemmarna väljer och alla som är fyllda 15 år och bor i medlemshushållet har rösträtt och är valbara. Så är det i en öppen och demokratisk folkrörelse allt enligt beslut på vår senaste Förbundsstämma i Uppsala förr året.

Vi genomförde förra året en riksomfattande kampanj Bygg Framtiden.
En kampanj som hade våra politiker som målgrupp.
En kampanj som pekade på behovet av fler hyresrätter.
En kampanj som fick många politiker att avge löften om att bygga fler hyresrätter.
En kampanj som fick de flesta politiker att förstå det kommunala bostadsförsörjnings ansvaret.
Dessvärre har inte alla förstått.
Finansmarknads ministern Peter Norman (m) i Rapport kl 19:30 angående riksdagens debatt om bostadsbubblan
Rapportern: Hur ska man göra för att hitta någonstans att bo?
"Man kan bo inneboende. Man kan tillsammans med andra kamrater hyra ett större hus osv."
Reportern: Är det lösningen på bostadskrisen?
"Bostadskrisen ska ju varje enskild individ hitta en lösning på"

En gång i tiden fanns det ett samlat politiskt ansvar att ge alla möjlighet till en bostad. Miljonprogramsområdena byggdes och klarade av att få ordning på en ett samhälle i kaos där en egen bostad var en utopi. Det går utför med bostadspolitiken om det över huvud taget finns någon i en del politiska partier.
Kan den enskildes individuella lösning vara att flytta in hos Peter Norman?


Svenska Dagbladets serie om dåliga fastighetsägare fortsatte i dag med en stor artikel om Kvarnskvaltan som äger hus i Rinkeby. Framöver kommer det säkerligen artikel om ACTA ett bolag som numera är riksbekant.
Läs mer på ACTAs webbsida:  https://www.acta.se/Investeringsprodukter/Fastigheter/Dokument/Nyheter-om-ejendomsselskaper/Fastigheter-med-miljarvinst-/
och på Hem och Hyras webbsidor:
http://www.hemhyra.se/Sidor/Skandalbolag-%C3%A4r-v%C3%A4rsta-v%C3%A4rden.aspx
http://www.hemhyra.se/Sidor/Sokresultat.aspx?k=roseng%C3%A5rd

Inga kommentarer: