onsdag 19 januari 2011

Tisdag 18 januari. Hyressättning. Lagstiftning. Stockholmsmodellen. Privata förhandlingsdelegationen. Styrelsemöte. Lelånghus.


Hyressättning och bruksvärdessystemet är ett ämne som nästan alltid är i fokus när vi träffar olika fastighetsägare oavsett om de företräder/äger i privata eller allmännyttiga beståndet av hyresrätter. Resonemang om vad som är rätt bruksvärde och vad det skall baseras på är inte alltid självklarheter.
Ibland kan jag till och med få höra att bruksvärdet på lägenheterna i Stockholm är för lågt eftersom det skulle gå att hyra ut lägenheterna även om hyrorna dubblerades i ytterstaden.
Det skulle nog närmast kunna kallas efterfrågansstyrda hyror som i sin tur skulle strida mot gällande lagstiftning eftersom bruksvärdet skall ligga till grund för hyran det vill säga hyresgästernas allmänna värderingar.

Ambitionen med Stockholmsmodellen är givetvis att vi skall komma till rätta med hyrorna i Stockholm så att de speglar hyresgästernas värderinga och att alla hyresgäster skall förstå vad som ligger till grund för hyrorna. Som det ser ut idag kan det många gånger vara svårt näst intill omöjligt att förklara varför hyran är som den är.

Inför kvällens möte i den privata förhandlingsdelegationen för Stockholms Stad har den lilla delegationen ett möte dit jag blir inbjudenför att svara på frågor. Det är tryggt att se och höra hur grundligt lilla delegationen förbereder sina möten.
Idag var det en ordentlig genomgång av hur det nyligen påskrivna ramavtalet för Stockholms Stad skulle tillämpas. Ev. komplettering och hur det skulle hanteras och en del annat fanns på dagordningen.

Hyresgästföreningen i Syd-Ost hade under kvällen styrelsemöte med en diger dagordning. Förhandlingar, medlemskontakter, stöd till de lokala föreningarna, föreningens servicestationer, kommande årsmöte, bostadspolitik och nomineringar till regionstyrelsen m.m.
Föreningen har en väldigt aktiv styrelse och har dessutom verksamhetsutvecklare med stort engagemang nämligen Marianne Atteskär som snart att gå i pension och då ersätts av Gunnel Nyman Gräff lika engagerad och rutinerad boutvecklare som redan är på plats.

 Lelånghus har jag skrivit om på bloggen flera gånger tidigare och om deras hus i Rågsved. På dagen idag satte vi upp lappar i trapphusen om trappmöte under kvällen (4 timmar före mötet) med information om mötestid och innehåll.
Drygt 20 hyresgäster tog plats i trapphuset och lyssnade resonerade och var engagerade i samtalet. Underhållet eller snarast bristen på underhåll var det många som vittnade om. Nu gäller det att vi hjälper hyresgästerna så de får mer kvalitativ förvaltning.

4 kommentarer:

Fint läge, låg hyra? sa...

Snömos Terje!

" hyresgästernas värderinga" = efterfrågan. Vill man bo flott och centralt så kostar det mer. Det är DET du vill säga..

"Bruksvärdet" - visst, samma ord, men nytt innehåll. Lugnar kanske vissa av dina medlemmar, men för alla som läst materialet så ser man att det smugits in en parameter som heter "läge".

På andra ställen slår den +30-70% i sig självt.

Sammanfattning:
Fint läge + stor efterfrågan = hög (höjd) hyra enligt Stockholmsmodellen.

Terje sa...

Om du vill berätta för mig vad jag vill säga får det stå för dig.
I modellen finns inte läge. Det finns område som innehåller så oerhört mycket mer än enbart läge.
Delar inte din sammanfattande uppfattning!
Terje

Anders Hellman, Dalen sa...

Terje

Ni har ju (har haft?) hyresgästförening i nästan varje kåk i stan.

Vore det inte en bra lösning om era medlemmar var proaktiva och gick runt husen och kollade snöskottning, sandning eller andra faror - och anmälde detta till er eller värden?

Det vore ju i alla fall att bidra till en lösning, istället för att bara peka finger när nått gått snett?

Konstruktiva lösningar borde väl passa även er?

Anonym sa...

Varför ska hyresgästerna gå runt och göra fastighetsägarnas jobb. Det är fastighetsägarnas ansvar att rensa tak från snö och istappar.