tisdag 23 december 2014

Tisdag 23 december 2014. Hyresnivåer, Upprustningshyror, DN, Julklappar.

I tidningarna har det de senaste dagarna varit en hel del artiklar som berört hyror i allmänhet och allmännyttan i Stockholm i synnerhet. I två av bolagen krävs hyressänkning och i ett oförändrade hyror. Som anledning anges bland annat det låga ränteläget. Läs mer i tidningen Dagens Nyheter

I en pressrelease från Hyresgästföreningen skriver tillförordnade regionordförande Marina Fredriksson: Är de som är fastighetsägare idag så dåligt ekonomiskt kunniga att de bedriver förlustverksamhet eller är det osjälvisk välgörenhet det handlar om?
Nej, under 2013 kunde en privat fastighetsägare i Stockholm tjäna 21 450 kronor i snitt per lägenhet.
Det var synnerligen lönsamt att äga och förvalta hyreshus i Stockholmsregionen även under detta år, visar en ny rapport från Hyresgästföreningen region Stockholm.
Hyresgästföreningen region Stockholm har analyserat 15 privata fastighetsföretag som var helt eller delvis verksamma i Stockholmsregionen under 2013. Ur fastighetsägarnas perspektiv är resultaten mycket goda. Företagen äger och förvaltar över 60 000 lägenheter och har ett marknadsvärde på 130 miljarder kronor.
Vår undersökning visar att den genomsnittliga vinsten per hyreskrona uppgick till 29,1 procent.
Direktavkastningen var i genomsnitt 8,4 procent, långt över bankernas utlåningsränta.
Den var också väsentligt högre än genomsnittet för bostadsfastigheter i Sverige som var 3,2 procent  (Svenskt fastighetsindex/IPD).
Även som ekonomisk investering är det lönsamt att äga fastigheter.
Soliditeten hos de undersökta företagen var i genomsnitt 29,9 procent. Drygt hälften av företagen delar ut pengar till ägarna.
Med en vinst på drygt 20 000 kronor per lägenhet och år borde det finnas utrymme för upprustningar som inte raserar hyresgästernas ekonomi.
Att fri hyressättning skulle leda till högre lönsamhet för fastighetsägarna är självklart, men frågan är om det behövs? Vår undersökning visar att lönsamheten redan är synnerligen god skriver Marina Fredriksson.
Marina är det inte så att för att komma åt den vinst du skriver om måste fastighetsägaren sälja sin fastighet, samma läge som de som ombildat hyresrätter till bostadsrätter inte kommer åt pengarna före de säljer?
Marina är det inte så att med ditt resonemang måste fastighetsägaren sälja sin fastighet för att med vinsten från försäljningen finansiera de på många håll nödvändiga upprustningarna?

Stadshusets majoritet i Stockholm har förstärkt sin kompetens när det bostadsfrågor ordentligt genom att anställa Martin Hofverberg. Martin var tidigare anställd på Hyresgästföreningen i Stockholm som strateg. Martin har redan annonserat krafttag mot höga hyresnivåer och höga nyproduktionshyror hos de allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholms stad. Läs mer i  tidningen Hem och Hyra

I morgon är det julafton och svärföräldrar, barn och barnbarn kommer på besök så vi traditionsenligt kan fira jul tillsammans. En tradition bryter vi i år nämligen att vi vuxna ger varandra julklappar enligt ett system där vi lottat vem som köper vad.
I år har vi lagt julklappspengarna i en börs att användas till något både roligare och klokare. Vi tog kontakt med ett boende för ensamkommande flyktingbarn, som ännu inte fått uppehållstillstånd och därför befinner sig i mitten av ingenstans, och hörde oss för vad de barnen önskade sig till jul.
Efter att ha fått en önskelista handlade vi allt från hårfön, vinterskor, varma jackor, byxor till ostbågar, chips och julmust, Dagen avslutades med paketinslagning.

Igår var vi tillsammans med barnbarnen och lämnade julklappar m.m. Otroligt roligt att kunna glädja andra människor på ett så enkelt sätt. Kan varmt rekommenderas!
Givetvis kommer en tomtenisse till oss på julafton och lämnar paket till barnbarnen.

Inga kommentarer: