fredag 22 mars 2013

Fredag 22 mars. Andrahandshyror. Spår i snön. Uttalande.

Media uppmärksammar allt oftare hur andrahandshyrorna skjuter i höjden efter att lagstiftningen ändrats när det gäller uthyrning i andrahand av bostadsrätter. I dag hörde en av länets tidningar av sig för att få kommentarer.
Hem och Hyra har skrivit om andrahandshyror. Klicka på Hem och Hyra och läs artikeln.

Nedanstående tänkvärda uttalande antogs på Hyresgästföreningen Södermalms årsmöte.
Till styrelserna för Stadshus AB, Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem
Media för kännedom
Höga vinster och höga hyror i de kommunala bostadsbolagen
Idag den 20 mars 2013 har de kommunala bostadsbolagen sina årsstämmor. De redovisar höga vinster. Det är en följd av att hyrorna har blivit för höga. Det leder till låg bostadsstandard. Det är inte acceptabelt.
Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem visar en totalvinst inklusive avskrivningar (indirekt vinst) på 1,96 miljarder, vilket är 31(!) procent av de samlade bostads- och lokalhyrorna! Utöver det har bolagen sålt fastigheter för 2,9 miljarder. Lite försöker de dölja vinsterna genom att staden har beordrat dem att stödja Stockholms byggsektor med ett ”Stimulans för Stockholm-paket”. Paketet används ibland för att bygga om hus och kräva höga hyreshöjningar för små standardförbättringar. Tar man bort kostnaderna för paketet blir överskottet ”bara” 17 procent av hyrorna.
Bolagen skor sig på bostadsbristen, det går idag att hitta hyresgäster som tvingas att betala mycket höga hyror. Men samtidigt blir det allt svårare för hyresgäster med normala eller låga inkomster att få en rimlig bostad. Särskilt utsatta är nya hushåll.
För oss är det helt oacceptabelt att kommunala bostadsbolag ska ha hyror och vinster som tvingar ner många hyresgäster till låg standard!
Det finns nu ett förslag att stadens bolag ska bekosta andra kommunala utgifter med 900 miljoner. Det betyder att hyresgästerna föreslås betala en extraskatt för sådant som ska vara alla Stockholmares gemensamma utgifter.
• Sänk hyran så att vinsterna i de kommunala bostadsbolagen försvinner.
• Sörj för rimliga boendekostnader och en god bostadsstandard
Hyresgästföreningen på Södermalm
Årsmöte den 20 mars 2013

Spår i snön som ser ut som hund eller rävspår men för stora för att vara räv. Framtassarna större än baktassarna.

Vem vet?

Inga kommentarer: