måndag 4 februari 2013

Måndag 4 februari. Delegationsval. SvD, Upprustning, Allmännyttan, Stockholms Stad.

Vår vilja att organisera hyresgäster i de privata beståndet är en viktig del i att utveckla hyresgästernas inflytande på våra hyresförhandlingar. Under de senaste åren har de allmännyttiga bostadsbolagens andel av regionens hyresrätter sjunkit med många tiotusentals hyresrätter under tiden som de privatägda har ökat i antal.

Många hyresrätter står inför upprustning av stammar kök och badrum och på många håll har det exemplifierats hur hyresgäster efter genomförda upprustningar fått hyresnivåer som är väldigt mycket högre. För några dagar sedan fick jag se exempel på hur en lägenhet rustats upp i ett stambytt hus. Badrummet helkaklat med nytt porslin och förberett för tvättmaskin, köket hade fått ny blandare på diskbänken och nya vattenledningar var dragna genom skåpen på ett diskret sätt så att de befintliga på platsen byggda skåpen kunde bevaras. Ett bra exempel på hur det går att göra en upprustning på ett återhållsamt sätt utan att tumma på kvalitén.

Idag bemöter jag en dabattartikel som fastighetsägarnas Christer Jansson hade i Svd rörande svårigheter att bygga hyresrätter. Rubriken på debattartikel är "Det lönar sig att bygga hyresrätter". Läs artikel i Svd klicka på Dettartikel

Under dagen har jag kontakt med flera oroliga hyresgäster angående de omflyttningar av fastigheter som de allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholm skall genomföra under året. Det som sker är att bolagen får en mer geografisk indelning och blir väldigt dominerande i sina framtida områden.
Ett "tänk" som är tvärtemot tidigare politiska viljor då de ville ha flera olika aktörer i bostadsområdena och att inte ett bolag skulle dominera. Dessutom verkar det som att varje bolag kommer behålla sitt sätt att jobba med det löpande underhållet av lägenheterna.
Det betyder att hyresgäster i Familjebostäder med periodiserat lägenhetsunderhåll kommer att få ett som många tycker sämre underhåll. Det bästa vore om alla bolag kunde tillämpa Familjebostäders föredömliga sätt med periodiserat underhåll.

Inga kommentarer: