onsdag 23 januari 2013

Onsdag 23 januari. DN. Hyresgästmöte. Debattartikel.

På Dn Debatt finns det idag en debattartikel med rubriken "Hyresregleringen deriver på ombildningen till bostadsrätt". Debattörerna vill införa fri hyressättning för att få bort långa bostadsköer och illegal marknad för förstahandskontrakt och stopp på ombildningarna av hyresrätter till bostadsrätter.
I Dn står det "Detta system gynnar de som redan nu sitter på ett hyreskontrakt i ett attraktivt läge med relativt låg hyra".
Jaha och om man inför fri hyressättning försvinner bostadskön med 100.000 köande för att det helt plötsligt dyker upp tusentals tomma lägenheter?
Den politiska viljan att ombilda hyresrätter till bostadsrätter försvinner som i ett trollslag?
De hyresgäster som sägs sitta på ett hyreskontrakt i ett centralt läge skall flytta om de inte har råd med fri hyressättning men vart då?
De allmännyttiga bostadsbolagen i vår region är oftast mycket välskötta bolag med god ekonomi som har byggts upp med det nuvarande systemet att sätta hyror "den Svenska modellen. De är levande exempel på att hyressättningen fungerar om parterna tar sitt ansvar och det gör vi.
Roger Akelius har fastigheter på många håll i vår region. Nu flaggar han sedan något halvår att en hel del av dem skall säljas för ombildning till bostadsrätter. Hyrorna är i många av dessa fastigheter högre än i de kommunala allmännyttiga lönsamma bostadsbolagen men oftast inte lika välskötta så det kan inte vara bristen på lönsamhet utan snarare en vilja att avhända sig ansvaret för hyresgäster och hyreshus och istället låna ut pengar till bostadsrättsföreningarna.
Exempel på det finns i norra delen av vår region där en bostadsrättsförening inte klarade av finansieringen för att för få hyresgäster ville köpa en andel i bostadsrättssföreningen. Det kunde lösas genom att säljaren finansierade köpet på så sättbatt bostadsrättsföreningen fick låna till köpet av ett tjugotal lägenheter.


Under kvällen är jag på ett hyresgästmöte i Skogås och informerar om vilket stöd de lokalt aktiva kan få i sitt arbete med att bevara och utveckla hyresrätt.
Det är vackert frostigt och kallt -14 grader.

Inga kommentarer: