fredag 16 november 2012

Fredag 16 november. Ramavtal Klart!!

Efter en ganska tuffa och intensiva förhandlingar har våra mycket duktiga representanter i förhandlingsdelegationen gentemot Stockholms Fastighetsägarförening förhandlat fram ett bra ramavtal för hyreförhandlingarna i Stockholms Stad.

Ramavtal för hyrorna 2013 klart


2012-11-16 16:08
Hyresgästföreningen region Stockholm och Fastighetsägarna Stockholm har kommit överens om ett ramavtal för hyrorna 2013. Avtalet innebär att hyrorna höjs mellan 1,05 och 2,7 procent beroende på nuvarande hyra, byggår/ombyggnadsår, område, standard och förvaltningskvalitet.

– Vi har lyckats få igenom en överenskommelse som inte bara utgår ifrån områdesfaktorn vilket Fastighetsägarna ursprungligen begärde. Nu räknas även nuvarande hyra och standard in vilket ger en mer rättvisande hyresjustering, säger Terje Gunnarson, ordförande, Hyresgästföreningen region Stockholm.

Det ursprungliga yrkandet från Fastighetsägarna låg på mellan 2,3 och 4,2 procent beroende på läge.
Hyreshöjningen ser i grova drag ut så att innerstaden får mellan 1,05 och 2,7 procent i hyreshöjning. Inre ytterstaden får mellan 1,35 och 2,35 procent medan yttre ytterstaden får mellan 1,25 och 1,6 procents höjning.

– Vi är speciellt nöjda med att vi har fått igenom att dålig förvaltningskvalitet kan ge avdrag. Det är viktigt för oss eftersom det blir ett redskap för att se till att alla hyresgäster har ett bra boende. De fastighetsägare som missköter sig kommer inte att få ta ut full hyreshöjning, säger Terje Gunnarson.

Avtalet innebär att Fastighetsägarna Stockholm nu kommer att uppmana sina medlemmar, de enskilda fastighetsägarna, att komma in med yrkanden som ligger i linje med ramavtalet till Hyresgästföreningen region Stockholm.

Länk till vår pressrelase tryck: här

Artikel i Hem och Hyra om ramavtalet. Tryck på Hem och Hyra
Artikel SR Radio Stockholm. Tryck på  SR Radio Sthlm

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ännu ett avtal klart över kpi och inflation.
Tycker du det är bra?!

Terje sa...

Hej anonym
ja jag tycker det är bra men självklart finns det alltid möjlighet att önska sig ännu bättre.
Avtalet skall ses i skenet av att det är en produkt av en förhandling där båda parterna fått både ge och ta.
Vår förhandlingsdelegation som består av hyresgäster och personal har gjort ett mycket bra jobb!!
Trevlig helg