tisdag 30 oktober 2012

Måndag 29 oktober. Pressrelease. Nynäshamn. Förbundsstyrelsemöte.

Hyresgästföreningen region Stockholm

Allmännyttans yrkanden är rent önsketänkande Hyresgästföreningen region Stockholm - 2012-10-29 10:00

Nu har de allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholm presenterat sina yrkanden inför förhandlingarna om 2013 års hyror. Yrkandena är differentierade enligt en rad faktorer som exempelvis standard, läge och nuvarande hyresnivå.
– Det är positivt att de allmännyttiga bolagen nu äntligen har insett att det är fler faktorer än bara det geografiska läget som spelar in när det gäller hyresnivån, säger Terje Gunnarson, ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm.
– De yrkanden på mellan 4,3 och 2,3 procent som Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem har presenterat är helt orimliga och är naturligtvis rent önsketänkande från bolagens sida. I år ligger inflationen på 1 procent och prognosen för nästa år ligger också på 1 procent. Det är den ekonomiska verkligheten. Samtidigt fick de tre bolagen en hyreshöjning på det dubbla, drygt 2 procent för i år. Vad har bolaget gjort med den vinsten, det kräver vi att få veta.
Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem har mycket god ekonomi. De är så rika att Stockholms kommun i år ansåg sig kunna plocka ut 1,3 miljarder ur bolagen för verksamhet som inte har med boendet att göra. Ett uttag som motsvarar 17 000 kronor per hyresgäst och år.
– Vi hyresgäster kräver att de allmännyttiga bolagens överskott används till återinvesteringar i form av upprustningar av det befintliga beståndet och nyproduktion istället för att gå till annan kommunal verksamhet som borde finansieras med skattemedel.
– Fler hyresrätter skapar fler jobb, hyresrätten är en resurs vi ska värna om och utveckla för Stockholms fortsatta tillväxt, säger Terje Gunnarson.

Torsdagens politikerhearing rörande försäljningar av hyresätter i Nynäshamn finns nu refererat på Hyresgästföreningen Nynäshamns kampanjsida http://www.stoppautforsaljningen.hgfnynas.se/
Dagens förbundsstyrelsemöte hade med mina ögon mycket fokus på förhandlingar och bostadspolitik. Två verksamhetsområden som har stor betydelse för hyresrättens framtida utveckling. Förbundsordförande Barbros bostadspolitiska rapport speglade på ett klart och tydligt sätt att det återstår en del utmaningar.

Vi hade också ett kort resonemang om en av Sveriges största privata fastighetsägare Roger Akelius.
En näst intill ofattbart förmögen fastighetsägare som är klart bekymrad över att vi tycker att hans företag missköter sig på fler än ett sätt.
Jag erbjuder mig att när du vill Roger ordna en rundvandring i några av bostadsområden i region Stockholm för att belysa eller kanske upplysa och uppleva på plats det vi pratar och skriver om. De fakta och upplevelser som dina hyresgäster umgås med dagligen
Slå en signal på min mobil 0703-016150 och tala om när det passar dig.
1 kommentar:

Anonym sa...

När hgf gick med på 65-procentiga höjningar hos Micasa var du nöjd och glad.
Drygt 4 procent måste vara rena klippet!

Om de mutar med lite fritidspengar till hgf är det bara att skriva på!