fredag 26 oktober 2012

Fredag 26 oktober. Hyresförhandlingarna.

Nu börjar hyresförhandlingarna.
Först ut med att precisera sina krav var fastighetsägarföreningen i Stockholm.
Så skriver de på sin hemsida:
– Hyressättningen i Stockholms stad speglar inte hyresgästernas uppfattning om olika områdens attraktivitet utan byggåret är fortfarande den viktigaste faktorn för hyressättningen. Framöver måste också fastighetens och lägenhetens standard och förvaltningskvaliteten påverka hyran i betydligt större utsträckning än idag säger Christer Jansson, vd Fastighetsägarna Stockholm.

Område A-B 4,2 %
Område C-D 3,7 %
Område E-F 3,2 %
Område G-H 2,8 %
Område J-K 2,3 %
Våra yrkanden grundar sig på en bedömning av hyresgästernas värderingar och i praktiken framför allt på den områdesindelning som parterna är eniga om i Stockholmsmodellen (se kart bifogad). Genom tydligare fokus än tidigare på fastigheternas och lägenheternas standard liksom förvaltningskvaliteten kommer utrymmet för variationer inom områdena att bli större för de fastighetsvisa förhandlingarna. Höjningstidpunkten är i samtliga fall den 1 januari 2013.

Svenska Bostäder har också preciserat sina krav på hyreshöjning.Så här skriver de i sitt pressmeddelande på hemsidan:
Svenska Bostäder har föreslagit en hyreshöjning från den 1 januari 2013. Yrkandet om höjning har lämnats in till Hyresgästföreningen och kommer nu att förhandlas mellan de två parterna.

Förslaget är fördelat på fyra olika nivåer mellan 2,3 till 4,1 procent. Fem grundläggande faktorer ligger till grund:
• Lägenhetens storlek
• Lägenhetens och fastighetens modernitet och standard
• Bebyggelsens karaktär
• Bostadsområde och läge
• Förvaltningskvalitet, fastighetsservice och underhållsystem
Exempel
1:a med en hyra på 3.500:-/månad skulle få en höjning mellan ca 80-150:-/mån.
3:a med en hyra på 7.000:-/månad skulle få en höjning mellan ca 150-300:-/mån.

Dagen har varit fylld av allehanda ting. Möte med en medlem som ville prata om lokalt arbete. Lunch med del av kanslipersonalen. En mediakontakt om andelsägarlägenheter och ett långväga samtal med en förtroendevald som befann sig i Spanien. Det finns en privatvärd i Söderort som har ett gäng missnöjda hyresgäster. Vi kommer hålla trappmöten i november för att lyssna på hyresgästerna och höra efter vad vi kan hjälpa till med.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ojojoj... Jag är glad att jag bor i en varm och go och ombildad bostadsrätt när de kalla bistra hyreshöjningsvindarna drar fram!

Anonym sa...

Sedan september 2011 har hyrorna i Sverige i genomsnitt höjts med 2,6 procent. Och hur har det gått med den allmänna prisutvecklingen?

Jo, konsumentprisindex har bara ökat med 0,4 procent. Just det. På bara ett år har hyrorna ökat med 2,2 procent mer än konsumentprisindex!

Men det är faktiskt ännu värre!
Av konsumentprisökningen på 0,4 procent kommer 0,3 från hyreshöjningarna! Övriga priser har således bara ökat med 0,1 procent!

Och villaboendet har istället fått sänkta kostnader med 2,4 procent genom sänkta räntekostnader.

Alla fakta från Statistiska centralbyrån, pressmeddelande 11 oktober 2012.

Hyrorna har ju under en följd av år ökat snabbare än andra priser. Men till och med det senaste årets utveckling ger underlag för en ordentlig hyressänkning.
Ragnar

Anonym sa...

Det visar hur dåligt hgf är att förhandla. Pinsamt att folk tvingas betala för det.

Anonym sa...

Hyresgästerna förtjänar en riktig förhandlare. Inte ännu en part som vill tjäna pengar på oss.

Anonym sa...

Hyresgästföreningen går med på vad som helst om de får fritidsmedel som muta.

De som får betala för både hyreshöjningar och fritidsmedel (som ju ursprungligen kommer från hyresinbetalningar) är de arma stackars hyresgästerna.

Ack ja, dessa arma stackare...