tisdag 13 september 2011

Måndag 12 september. Hyresgästföreningen Plus. Arbetsutskott. Marknadshyror.

Hyresgästföreningen Plus är Hyresgästföreningens bolag som har uppdraget att ta fram bra medlemsförmåner. Idag träffades ledningen för bolaget och resonerade om framtida strategier, kommande medlemsförmåner, nuvarande förmåner, lokalt, regionalt och riksplanet.
Dynamiska samtal som säkerligen kommer att leda fram till en bra strategi för bolaget framtida arbete.

Regionstyrelsens arbetsutskott hade många frågor på dagordningen när vi träffades. Kommande verksamhetskonferens, planeringsmötet nästa vecka rörande regionens verksamhetsplan för 2012, förhandlingsupptakten om tre veckor är tre väldigt viktiga konferenser eller möten.
Två innerstadsföreningar Kungsholmen och Norrmalm begärde och fick stöd för ett stort medlemsmöte som skall informera om förhandlingar, lokalt engagemang och hyror. Ett spännande möte dit medlemmar och hyresgäster kommer att bjudas in via tidningsmedia och direktinbjudningar.
Förslag till ny förhandlingsledare för Micasa, bolaget som förvaltar äldreboenden och ny regionstyrelse representant till förhandlingsdelegationen genemot stadsholmen behandlades också.

Idag har jag resonerat om hyressättning, bruksvärde, "affärsmässighet", hyresförhandlingar och olika faktorer som påverkar hyran. Vi står inför en förhandlingsomgång med en hel del utmaningar samtidigt som vi har en hel del erfarenheter från förra året att ta till vara när vi går in i årets förhandlingsomgång.

Vid en debatt i somras som jag deltog i rörande hyrorna i Stockholm och en hel del annat framförde en representant för fastighetsägarkollektivet receptet för att komma till rätta med bostadsköer och hyressättningen. "Inför marknadshyror" några kommer att få det svårt men efter sisådär 10 år så har det löst sig och köerna är borta likaså behovet av fler hyresrätter.
Resonemanget gör mig illa berörd men jag och många med mig är väl medvetna om att det finns viljor som jobbar på att få lagstiftare och politiska makthavare att överge systemet med bruksvärde.
Vi har tillsammans ett stort ansvar för att klara hem hyressättningen i Stockholm och bevara bruksvärdessystemet.
Klarar vi inte det kommer den sista icke avreglerade marknaden att med all säkerhet avregleras och marknadshyror införas.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Stockholmsmodellen är ju på gång Terje. Det kommer ju fungera som en form av marknadshyra eftersom efterfrågan är en av grundbultarna i modellen.

Hur går det med Stockholmsmodellen? Håller Hyresgästföreningen på att förhala den för att ni vet att hyresgäster kommer att bli arga när hyrorna i vissa områden kommer att stiga markant?

/fastighetsgubben

Terje Gunnarson sa...

Hej
Lägenheten
Fastigheten
Området
är de tre grundbultarna som ligger till grund gör bruksvärdet, Området är precis som du skriver en av grundbultarna.
Orådesfaktorn inehåller mängd olika parametrar som bruksvärdesvärderas.
Vänlig hälsning

Anonym sa...

Hur går det med Stockholmsmodellen? Håller Hyresgästföreningen på att förhala den för att ni vet att hyresgäster kommer att bli arga när hyrorna i vissa områden kommer att stiga markant?

/fastighetsgubben

Johan Eftertanke sa...

Terje Gunnarson sa...
Hej
Lägenheten
Fastigheten
Området
är de tre grundbultarna som ligger till grund gör bruksvärdet, Området är precis som du skriver en av grundbultarna.
Orådesfaktorn inehåller mängd olika parametrar som bruksvärdesvärderas.
Vänlig hälsning
-----

Ja Marknadshyra? nu kommer ju läget att slå på hyran - vilket det INTE gjort innan. Det är en BÄRANDE grundbult i Stockholmsmodellen.

Något ni bekräftar och förstärker när ni säger "de boendes värderingar" skall styra mer. Alltså - attraktivt och centralt läge vill man ha och är villig att betala MER för.

I Göteborg och Malmö har deras respektive (likadana) modeller slagit upp till +70% i attraktiva lägen.

Grattis Stockholm!

Terje Gunnarson sa...

Hej Johan.
Stockholmsmodellen är inte Malmömodellen eller Göteborgsmodellen eller Umeå modellen eller...........
Låt oss prata Stockholmsmodellen.
I Stockholmsmodellen finns inte belägg för ditt påstående om upp till 70% med området som grund.
Vh

Terje Gunnarson sa...

Nix här förhalas inte.
Här förankras i våra demokratiskt valda förhandlingsdelegationer med ledamöter från bostadsområdena runt om i Stockholms Stad.

Anonym sa...

Terje du säger "Här förankras i våra demokratiskt valda förhandlingsdelegationer med ledamöter från bostadsområdena runt om i Stockholms Stad."

För det första låter det som om "det förankras uppifrån" dvs en central åsikt och vilja skall antas.

Sedan vet ju vi i Skottet hur demokrati a la Hyresgästföreningen fungerar. Ni använde våra medlemspengar och hyresförhandlingspengen för att formligen sätta er på demokrati och oss boendes vilja.

Det är därför jag valt att lämna Hyresgästföreningen. Just för att ni inte har en demokratisk process.

-: Jenny :-

Anonym sa...

Vad är skillnaden i stockholmsmodellen vis à vis de andra stadsmodellerna?

//Jesper

Terje Gunnarson sa...

Stockholmsmodellen är framarbetad för att fungera i Stockholms Regionen. Sen blir det tillämpning och genomförande utifrån varje kommuns förutsättningar som bestämms lokalt.

Anonym sa...

Det är väl klart att den framarbetad för fungera i Stockholm!? Däremot, om den inte skall ge samma utfall som de andra stadsmodellerna, bygger väl det på systematiska skillnader, vilka är dessa?

//Jesper

Anonym sa...

Terje

Det du ägnar dig åt kallas i det militära "Störa-strid". Populärt och effektivt sätt för specialförband att försena och knyta ner fiendens styrkor genom att spränga broar och sabotera forddon.

Tanken är att detta skall ge de konventionella styrkona såsom Armen, Flottan och Flygvapnet bättre möjlighet att slåss och vinna.

Problemet är bara att Hyresgästföreningen inte har någon "Arme, Flotta eller Flygvapen". Det finns ingen som tar huvudstriden för er.

Istället är det era medlemmar som kommer att drabbas av en kalldusch när markandshyrorna kommer. Som DU terje har jobbat FÖR.

Inte schysst!

Evert, Kavallerist