fredag 30 september 2011

Fredag 30 september. Media. Media och ledig em-kväll

Debatten om bostäder pågår i många media just nu. I DN debatteras det om arkitektur och segregering i andra tidningar ungas boende, taxefrågor och en del annat. Läs mer genom att klicka på länkarna till DN:
http://www.dn.se/debatt/stockholmsdebatt/dagens-storskaliga-nybyggen-ar-framtidens-miljonprogram
och på:
http://www.dn.se/debatt/stockholmsdebatt/vi-maste-riva-murarna

Idag träffade jag en radioreporter som bandade ett inslag som skall sändas i helgen. Kommande vecka skall vi medverka i ett program som handlar om dåligt boende och hur en del tjänar ohemult med pengar på bostadsbristen. Något som tenderar att öka.
Med ökad bostadsbris ökar avarterna enda sättet att komma till rätta med eländet är att få fart på produktionen av hyresrätter och stopp på ombildningarna av hyresrätter.
Lika bra jag skriver att den uppfattningen inte grundas på organisationsegoism eller att jag vill trygga mitt eget arvode.
Under sena eftermiddagen tar jag paus och gör ingenting.

2 kommentarer:

Lapplisan sa...

Varför tror du fortfarande att bostäder "försvinner" när de ombildas från hyresrätt till bostadsrätt?
Det gör de inte. Människor bebor dessa ändå. (Jag vet att det låter konsigt i HGF-öron men det är faktiskt så)

Men ni är såklart stressade över att ni inte längre får betalt för dessa lägenheter.

Medan lilla organisationen jagvillhabostad.nu jobbar aktivt och visar resultat så har monsterorganisationen Hyresgästföreningen konferenser och konferenser och konferenser.

Ni ser sååååå aktiva ut på de bilder du lägger ut. Smakar allt fikabröd bra?

Anonym sa...

Hej Terje!

Som läget är med omsättningen på hyresmarknaden innebär ombildningarna i sig inget dramatiskt tapp i omsättningsbara lägenheter. Antalet lediga lägenheter på den reguljära hyresmarknaden är så försumbart – härav bostadsbristen – att avbräcket från ombildningarna får anses obetydligt i realiteten. Lägg därtill att det alltid finns resthyresgäster som fortfarande kan byta, överlåta enligt dagens regler.

Ombildningarna medför däremot det positiva att de kommunala bostadsbolagen fyller på sina kassor rejält med de reavinster som ombildningarna för med sig. Dessutom blir ju bostadsbolagen rikare då de får betalt över marknadspris av BRF. Alltså finns det investeringskapital som bostadsbolagen borde kunna investera i nya hyresrätter. Kanske där krutet på läggas? Under förra krisen förekom det ju att kommunala bostadsbolag tog över BRF-byggen. Köpet finansierades med medel från ombildningar. Försäljningarna i Kärrtorp och Bredäng torde innebära att bolagen frigör kapital för ny- eller ombyggnader. I det fallet kvarstår ju fastigheterna dessutom som hyresfastigheter.

Utveckling innebär förändringar. Om det skall byggas nytt, vilket få motsätter sig, måste de aktörer som förväntas investera i dessa nybyggen omdisponera sina förmögenheter – strukturomvandlingar. Hur skall det annars frigöras kapital för de nödvändiga investeringarna?

//Jesper