onsdag 31 augusti 2011

Onsdag 31 augusti. Bredäng - Kärtorp. Inför verksamhetskonferens och Förhandlingskonferens.

Hyresgästernas engagemang i Kärtorp och Bredäng är enastående som klippt och skuret ur Agenda 2016 . De planerar och genomför aktiviteter löpande för att få politikernas fokus på att de vill fortsätta bo hos sin allmännyttiga hyresvärd.
Alla aktiviteter, möten, informationsträffar. affischer, flygblad, vykort och namnlistor har planerats producerats skickats ut eller satts upp i portar och anslagstavlor i bostadsområdena av lokalt aktiva hyresgäster. Nu är det folkrörelse i berörda områden på allvar.
Det är fullständigt enastående hur hyresgäster i bostadsområdena har aktiverat sig.
Media har uppmärksammat försäljningarna och det har varit närmare tiotalet mediainslag om försäljningarna av de allmännyttiga kommunala hyresrätterna till ett privat fastighetsbolag. Just nu planeras en mängd aktiviteter.

Inbjudan till vår verksamhetskonferens har skickats ut till alla ledamöter ersättare och adjungerade i våra föreningsstyrelser i hela vår region. Vi har minst en inbjuden gäst eventuellt två som kommer att prata om Agenda 2016 ur olika regionala lokala perspektiv.
Jag är övertygad om att konferenserna kommer att bli både lärorika och framåtsyftande.
Årets förhandlingsupptakt/konferens kommer med all säkerhet bli lika spännade och givande som förra året. Vi har bland andra bjudit in stadssekreteraren Ulf Perbo.

4 kommentarer:

Ingabritt Billström, f.d. ordförande LH Flygfältet sa...

Nu måste jag reagera!

Du skriver på din Blogg:
"Hyresgästernas engagemang i Kärtorp och Bredäng är enastående som klippt och skuret ur Agenda 2016. Det är fullständigt enastående hur hyresgäster i bostadsområdena har aktiverat sig. Nu är det folkrörelse i berörda områden på allvar."

Det skrev du inte på din blogg, när Hyresgästerna kämpade mot ombildning av 2 gårdar på Skarpnäcksfältet, trots att du själv deltog i möten med Hyresgäster på resp. gård.
Det var också folkrörelse på allvar!

På den ena gården VANN Hyresgästerna kampen, ledd av Hyresgästen Rikard Junkergård med ett mycket aktivt stöd av LH Flygfältet.
Det var också folkrörelse på allvar!

På den andra gården FÖRLORADE Hyresgästerna kampen med 2 röster, trots ett aktivt arbete av LH Flygfältet. De 2 rösterna var gamla människor som ombildarna på gården skrämt/hotat med att om de inte röstade Ja, så skulle ett kapitalistbolag överta gården med 40-50%-ig hyreshöjning.
Men trots förlusten så var det
också en folkrörelse på allvar!

Självklart ska Hyresgästernas motståndskamp mot ombildning uppmärksammas och poshas av Hyresgästföreningens ordförande, men inte GRADERAS i skrift och tal.

Hur blev det då på den gård som ombildades på Skarpnäcksfältet?
Jo, det kan beskrivas med mindre antal ord, än ovanstående;
- Ombildarna säljer och flyttar,
- Det generella underhållet uteblir,
- Den tidigare samhörigheten på gården har upphört,
- När kvarvarande Hyresgäster gör felanmälningar i lägenheten, så besvaras felanmälan med att det inte finns pengar,
- Med mera.

Avslutningsvis vill jag naturligtvis GRATULERA Hyresgästerna i Kärrtorp och Bredäng till deras kamp mot ombildning.
Kamp mot att ett kapitalistiskt bolag ska kunna lägga under sig kommunalt ägt = alla Hyresgästers gemensamma resurser.

Terje sa...

Hej Ingabritt
Jag har fler än en gång lovordat både Rickars och ditt arbete med att bevara hyresrätten. Ditt engagemang har också belysts på ettt fullmäktigemöte då du dessvärre inte kunde närvara. Agenda 2016 var inte formulerad då men du har helt rätt när du skriver att det var lokalt arbete och engagemnag i frågan som gav resultat.

Peggy, i Kärrtorp sa...

Tack Ingabritt och Rickard och många många fler. Vid stödet vi fick när vi stod inför ombildning.

En skillnad nu är att vi grannar inte ställs emot varandra på samma sätt och det då blir det en mer gemensam rörelse än två mot varandra i vårt område och tillsammans med Bredäng och med många fler. Som skapar det du beskriver Ingabritt med mångårig misstro, sorg och en förlorad samhörighet. Det är så sorgligt. Det har vi också levt med. Och vi valde allmännyttan och står nu inför försäljning. Men vi gör det inte tyst. Eller utan hjälp från alla Stockholmare (och andra) som faktiskt inser värdet att behålla en stark allmännytta.

Tack alla för stöd.

ps. värdefullt att få din berättelse hur det blev efteråt - fast det är förfärlig läsning.

Anonym sa...

Ingabritt har fått allt om bakfoten.
Det som hänt i Flygvärdinnan har varit jättebra. Saker som inte hänt på massor av år fixas och de boende hjälps åt och är ännu mer rädd om sakerna nu. Sammanhållningen är mycket bättre nu än innan.

Det är synd att Ingabritt fortfarande är arg för att HGF förlorade mot de boende i huset i omröstningen om ombildning.

Hoppas du vill vara vän med oss ändå, Ingabritt! :)

/Ingabritts granne