torsdag 3 februari 2011

Torsdag 3 februari. Seminarium. Mediastrategi. Förhandlingar. Tvångsinlösen. DN.

Treparts överrenskommelsen som finns mellan hyresmarknadens parter pekar bland annat på vikten av att det skall finnas lokala hyreskommittér. Idag var jag på ett seminarium som anordnades av SABO Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna.
Deltagarna kom från mellersta Sveerige och upp till nordligaste Norrland. Erfarenhetsutbyte blandat med kortare informationspass gjorde mötet till både bra och lärorikt. Mycket handlade givetvis om hyressättning och olika modeller men också andra områden där parterna tillsammans skulle kunna bli starka genom samverkan till exempel kommunala taxefrågor, fjärrvärme och energifrågor.

Förhandlingarna i regionen fortgår och nu är det klart med flera olika bolag här följer några:
Hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Telge Bostäder om hyrorna 2011 är klara. Hyrorna höjs med 1,96 procent från 1 januari. Telge Bostäder hade yrkat 3,9 procent. Ett hinder i förhandlingarna har varit låneramsavgiften till Telgekoncernen. Telgekoncernen tar ut 0,5 procent från Telgebostäder och bara 0,23 procent från övriga bolag. Förhandlingarna återupptas när avgiften sänks.
Efter tuffa hyresförhandlingar med Armada Fastighets AB i Åkersberga, lyckades Hyresgästföreningen få ner kravet på hyreshöjning från 3,8 till 2,75 procent.
Hyrorna i VärmdöBostäder höjs med 2,25 procent. VärmdöBostäder hade yrkat på en hyreshöjning med 2,9 procent från 1 januari, men efter förhandlingar med Hyresgästföreningen stannade höjningen på 2,25 procent. I överenskommelsen ingår att VärmdöBostäders service till de boende förbättras, framför allt när det gäller snöjröjning och markskötsel.
UpplandsBro hus får den lägsta hyreshöjningen i länet bland de allmännyttiga bostadsbolagen. Hyreshöjningen stannar på 1,4 procent och gäller från 1 februari.
Fastighets AB Förvaltaren, Sundbyberg, yrkade på en hyreshöjning på 3,9 procent från 1 februari 2011. Efter tuffa hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen blev resultatet en hyreshöjning på 1,5 procent från 1 februari

Under eftermiddagen deltar jag i ett möte där vi resonerar om olika mediastrategier. Ett berikande samtal med många infallsvinklar och perspektiv. Skönt med väldigt kompetent personal på regionkontoret.

Det finns dåliga och riktigt tokdåliga fastighetsägare ibland alla som är bra. Idag hörde en av våra duktiga jurister av sig angående ett ärende som jag och styrelsen följt under flera år. Nu är det dags att begära tvångsinlösen av en fastighet i vår region.
Frågan jag fick var om jag tillsammans med juristen ville underteckna skrivelsen svaret blev ja. Hyresgästerna i berört hus har fått utstå enormt mycket elände och förföljelse så nu hoppas jag att skrivelsen till berörd myndighet får önskad effekt.

Dagens Nyheter har en ekonomireporter som håller på med en artikel om bostadsrätter. Han hörde av sig under dagen med en hel del frågor rörande ombildade hyresrätter bland annat mängden. Får se hur artikeln ser ut i morgondagens DN.

Inga kommentarer: