onsdag 23 februari 2011

Tisdagen 22 februari. Media o Bostadsfrågor. Mp lämnar S och V. Regionstyrelsemöte. Forskning. Underprissättning.

Idag medelade Miljöpartiet o Stockholm att man lämnar samarbetet med S och V.
Miljöpartiet går vidare. Det rödgröna samarbetet i Stockholms stad är härmed avslutat. Det skriver Per Bolund, Emilia Hagberg och Stefan Nilsson från Miljöpartiet i Stockholm. äs mer i SvD. http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/mp-vi-bryter-med-socialdemokraterna-i-stockholm_5958127.svd

Två hyresgäster som är engagerade i att bevara hyresrätterna i Stockholm Stad har skrivit en insändare till redaktionen för "Mitt i tidningarna. Insändaren finn med i senaste nummret klicka på länken och bläddra fram till sidan 2:  http://arkiv.mitti.se/erez4/online/mitti/soderort_b.html

Försäljningen av allmännyttans bostäder i Stockholm har skett till ett underpris på sammanlagt drygt tre miljarder kronor. Det hävdar uppsalastudenterna Gabrielle Larsson och Ingel Petré i en stor undersökning gjord av uppsalastudenterna Gabrielle Larsson och Ingel Petré.
Priset vid ombildningar av Stockholms stad kommunala lägenheter har skett till ett underpris på sammanlagt drygt tre miljarder kronor. Det visar en stor heltäckande jämförelse mellan privata och kommunala ombildningar. Klicka på länken och läs vad Borgarrådet Joakim Larsson svarar.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=4362284
 
Huvudstadsregionen är landets tillväxtmotor. Varje dag fylls regionen med två fullsatta SL-bussar med nya invånare. För att bostadsmarknaden inte ska bli ett tillväxthinder krävs en förändrad bostadspolitik. En ny rapport från Stockholms Handelskammare visar att 43 000 bostadstillfällen kan skapas i Stockholms län om det blir skattefritt att hyra ut i andra hand. Läs mer klicka på länken: http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/chamber/pressrelease/view/skattebefriad-andrahandsuthyrning-skapar-43-000-bostadstillfaellen-584810?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=Alert&utm_content=pressrelease
 
Kvällens regionstyrelsemöte blev långt o sent. Vi behnadlade vår svar på motionerna till kommande fullmäktigemöte, Genomgående är att vi försöker att undvika "besvarad" som motionssvar. Ett ja eller nej är bättre enligt en enig regionstyrelse.
Till förhandlingsledare gentemot Nykvarnsbostäder utsågs Ingvar Wallin. Skriftliga utförliga rappporter från föreningar som fått särskilda anslag redovisades och fick med beröm godkänt.
Förslaget till verksamhetsberättelse godkänndes och regionstyrelsen fotograferades för den sedvanliga bilden till verksamhetsberättelsen. Bokslutet i regionen visar plus.
Föreningarna har totalt mer är två miljoner i överskott och regionens totala budget visar mågra miljoner i överskott. Med den stora budget vi har är det i procent ett väldigt litet överskott men tillsammans med föreninganras överskott blir det en hel del pengar.
Vi har förbrukat mindre pengar på en del verksamheter än budgeterat och den största anledningen till det är att vi i hela regionen jobbar väldigt mycket med den nya lagstiftningen och förhandlingsrollen. Ett stor och engagerande arbete som medfört att vi tvingats att prioritera bort en del verksamhet som fanns budgeterad.
Skönt att vi har en ordnad ekonomi över tid när vi nu går in i vårt nya verksamhetsår som kommer att kräva en hel del verksamhet och därmed kostnader som vi inte hann med att genomföra under 2010.
Vi tog också beslut om att tillsammans med förbundskontoret beställa och finansiera ett forskningsprojekt: Ombyggnation av Miljonprogramsområden: Vad händer med hyresgästerna. När förslaget lades fram till regionstyrelsen fanns ingen tvekan. Vi behäver en grundlig studie som grund för vårt forsatta arbet med den mycket viktiga frågan. En del av oss har för resonemang om att vi måste skaffa mer fakta så den här möjligheten kom som på beställning.
 
Hemma strax efter 23.30. Trött men efter en kopp te och lite tunna potatisskivor tog jag itu med att svara på mail och skriva bloggen. En givande dag som förde med sig en hel del nya erfarenheter.

1 kommentar:

Anonym sa...

Svepande anklagelser mot de som vill ombilda i Hyresgästföreningen/Rädda Linjalens insändare.

Misstänkliggöra och smutskasta - men ingen lyssnar längre på er. Ni lyckas skrämma några pensionärer möjligen, men när ni stämmer i tingsrätten är ni chanslösa (om ni inte tar tillbaka stämningen kort innan den ska tas upp förstås...).

Arbete för att förbättra villkoren för hyresrätten istället för att motarbeta de som inte längre vill bo i hyresrätt. En bostad upphör inte att existera bara för att den blir bostadsrätt (HGF: Va? Är det sant? Finns den kvar även fast inte vi får pengar för den?).