måndag 24 januari 2011

Måndag 24 januari. Politikerkontakt. Affärsmässighet. Förhandlingaläget. Upprustning och ombyggnads möte.

Att få resonera med politiker om bostäder förhandlingar lagstiftning och hyressättning är en viktigt del av vårt arbete med att utveckla hyresrätten som boendeform. Idag träffade vi två inflytelserika politiker och resonerade om aktuella frågor men också hur ser framtiden ut.
Speciellt de kommande upprustningarna i miljonprogramsområdena. Variationen är stor bland de kommunala bostadsbolagen. En del bolag i regionen har en skaplig ekonomi och stora bestånd med upprustningsbehov.
Botkyrkabyggen tillhör de som har ett bostadsbestånd där nästan allt är miljonprogramshus. Det betyder att de står inför en tokstor upprustnings kostnad som kommer inom loppet av några år i nästan hela beståndet. Det pågår en dialog med Hyresgästföreningen i Botkyrka men tufft blir det.
De kommunala bostadsbolagen i Stockholm är rika som troll och har många upprustnings projekt igång eller på gång. Finansieringen är inget problem för bolagen men hyresnivåerna efter upprustningarna är höga många gånger mer än vad hyresgästerna orkar bära.

Förhandlingarna runt om i regionen när det gäller hyresnivåerna rullar på i skaplig takt och nu är det fler avslut på ingång den närmaste tiden. Det verkar som att nivåerna i de flesta förhandlingarna kommer att landa på drägliga höjningar sett till inflation och taxehöjningar. Givetvis kommer jag som vanligt att informera så fort jag kan.
Under kvällen var jag på ett möte som nätverket Järvas Framtid bjudit in till. Mötet handlade om upprustning och ombyggnad. På mötet deltog hyresgäster från olika håll i Stockholm. Husby Rinkeby Rågsved Södermalm Bagarmossen Högdalen är några av områdena som det kom hyresgäster ifrån.
Oron var stor hos några för hur det kommer att gå till och vilket inflytande har vi hyresgäster Andra som är mitt i upprustningar berättade om sina erfarenheter. Informationsmaterial efterfrågades och en hel del förslag på hur det går att förbättra information samråd och genomförandet kom fram under kvällen. Givetvis kommer jag slussa det vidare till förhandlingsenheten och boutvecklingsenheten.
Avslutar kvällen med ett kortare samtal med en politiker som sitter i Styrelsen för Stockholms Stadshus AB vi avtalar tid för ett möte i morgon fm.
Väl hemkommen väntar Ewa med en god grönsallad med ägg och räkor.Nyttigt och lagom lätt mat att stoppa i magen när klockan drar sig mot elva på kvällen. Vi äter samtidigt som vi hinner utbyta dagens erfarenheter och fundera över om vi hinner ta ledigt på lördag. På söndag har vi antagligen middagsgäster.

3 kommentarer:

Repliken sa...

Ett angrepp mot svensk föreningsdemokrati

REPLIK | Borättsombildning
Publicerad: 24 januari 2011, 19.29. Senast ändrad: 25 januari 2011, 07.53

Artikeln "Stoppa fusket vid ombildning” bygger i bästa fall på okunskap om svensk föreningsdemokrati och avtalsfrihet. I värsta fall är de ren smutskastning.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ett-angrepp-mot-svensk-foreningsdemokrati_5889565.svd

Terje sa...

Glöm inte att läsa kommentarerna under repliken.

Anonym sa...

Här är min kommentar till artikelförfattaren
http://raddalinjalen.blogspot.com/2010/06/mot-sbb-etikens-apostlar-bildar.html