lördag 22 januari 2011

Fredag 21 januari. Stängt hotell. Fastighetsägarna. Svenska Dagbladet. Hem o Hyra. Tuletorget.

Tillsammans gör Hyresgästföreningens medlemmar och förtroendevalda ett fantastiskt bra jobb med att utveckla och bevara hyresrätten. I vår region ökar organisationsgraden. I många av våra föreningar ökar engagemanget och lokalt har vi utvecklat möjligheterna till engagemang och påverkan.
--------------------

Fastighetsägarna i Stockholm kommeterar de senaste dagarnas artiklar i Svenska Dagbladet rörande slumvärdar på följande sätt: - Självklart finns det förvaltningar som vi tar avstånd från. Samtidigt är det både orättvist och olyckligt att kalla hela områden för slum. Det är riktigt att det finns områden med stora problem och många goda krafter måste gå samman där och samverka för att vända en negativ trend - inte minst kommunerna, säger Tore Ljungkvist, vice VD på Fastighetsägarna Stockholm.
Tore varför inte hjälpa till med opinionsarbetet för återigen införa en förvärvslagstiftning där man med kraft kan avstyra att dåliga fastighetsägare från att få köpa eller köpa mer. Det räcker inte med att ta avstånd det behövs krafttag. Om jag minns rätt tyckte fastighetsägarna att förvärvslagstiftningen skulle avskaffas!
--------------------
Idag är det en artikel i Svenska Dagbladet om Tuletorget o Sundbyberg och hur det utvecklats de senaste åren efter att det kommunala bostadsbolaget Förvaltaren sålde kvarteret till HSB. När försäljningen var aktuell uppvaktade vi de styrande politikerna i Sundbyberg men också oppositionen och framförde våra tvivel över hur en ny ägare skulle komma att förvalta området.
Vi pekade på både förvaltnings men också upprustningsbehovet.
Till det kom en oro över att köparen skulle komma att oblida hyresrätterna till bostadsrätter eftersom köparen var HSB. Nu blev det inte något av någonting enligt Svenska Dagbladets artikel. Tråkigt att vi fick rätt.
--------------------
Tidningen Hem och Hyra skriver om Hyresgästföreningens medlemstapp. Jag låter bli att jämföra med andra folkrörelser bildningsorganisationer och frivillig rörelser och hur deras medlemsutveckling ser ut.
Jag begränsar mig till Hyresgästföreningen i region Stockholm.
7.294 medlemmar har vi tappat skriver tidningen. Ja vi har minskat med 7.294 medlemmar under året och det är givetvis oroande. Det mest oroande är att tappet beror på att antalet hyresrätter minskar.

22.220 lägenheter i det allmännyttiga beståndet och 8.000 i det privata beståndet av hyresrätter i Stockholms Stad har under de senaste fyra åren ombildats till bostadsrätter.
Till det skall läggas ombildningar i de allmännyttiga bestånden i Sundbyberg, Solna, Lidingö, Södertälje, Haninge, Huddinge, Sollentuna, Danderyd, Täby,  med fler kommuner. Ombildningar av privatägda hyresrätter fastigheter är enligt uppgift några tusen också.
Det finns ingen tillförlitlig siffra när det häller hur många hyresrätter som ombildats till bostadsrätter i vår region men en bra bit över 35.000 hyresrätter är det säkerligen.
Vikta 7.294 förlorade medlemmar mot mångdubbelt fler förlorade hyresrätter över 35.000.
--------------------
Regionens ordförandekonferens som skulle äga rum sista helgen mars måste flyttas och eventuellt byta datum. Farsta Hotell o Konferens där vi var inbokade skall byggas om till bostäder fick vi veta i slutet av veckan. Hotellverksamheten har blivit utköpt med ganska kort varsel så vi måste leta efter ett annat ställe som kanta emot oss med ganska kort varsel.

12 kommentarer:

Peter Johansson, Solna sa...

Terje

Är det bara yttre faktorer som gör att ni tappar medlemmar? dvs "Ombidlningar" etc?

Artikeln antyder ju att erat tapp på medlemmar har varit stort även innan ombildningarna började. Vad berodde det på då?

http://www.hemhyra.se/Sidor/Tappet-fortsatter-for-Hyresgastforeningen.aspx

Anonym sa...

Varför skriver du under Debattartiklar med personer med uppenbart odemokratiska värderingar. Jag tänker i det här fallet på Sovjet romantikern Elin Gauffin. Finns det ytterligare samarbeten mellan Hyresgästföreningen och Trotskisterna?

Terje sa...

Hej Peter.
Jag har inte gjort någon djupanalys men ombildningar har pågått längre tid tillbaka än de senaste fyra åren. Jag och jag vill betona att det är min personlig uppfattning tror också att vi måste bli ännu duktigare på att informera och ta tillvara engagemang hos hyresgäster och medlemmar.
Vänlig hälsning
Terje

Terje sa...

Anonym sa...
Varför skriver du under Debattartiklar med personer med uppenbart odemokratiska värderingar. Jag tänker i det här fallet på Sovjet romantikern Elin Gauffin. Finns det ytterligare samarbeten mellan Hyresgästföreningen och Trotskisterna?
-----------------------------------
Hej du Anonym.
Alla som har skrivit under debattartikeln, mig veterligen finns det bara en men du har tydligen hittat fler, har gjort ett fantastiskt jobb för bevara och utveckla hyresrätten i Stockholm.
Vilken politisk hemvist respektive har saknar i detta samanhang betydelse.Vad jag kan se har dessutom Elin har skrivit under som en i nätverket Rädda Hyresrätten. Ett nätverk som har stöttat många hyresgäster i många olika bostadsområden.


Terje

Boende i huset sa...

I skottet på Södermalm tappade ni nära på 20% av medlemmarna på ett år (2009).

Kanske hänger ihop med er politiska stämning av hyresgästerna?

Anonym sa...

Skulle du alltså kunna tänka dig att skriva artiklar tillsammans med Sverigedemokrater om de "kämpar" för hyresrätten?

Terje sa...

Nej

HGF, Södermalm sa...

Anonym sa...
Skulle du alltså kunna tänka dig att skriva artiklar tillsammans med Sverigedemokrater om de "kämpar" för hyresrätten?
-------
Terje Gunnarson sa...
Nej
-----

Ska alltså engagemanget komma från vänsster (VPK, K, Trotskisterna) för att det ska vara "fint nog"? Är det så vi skall tolka "den demokratiskt obundna" hyresgästföreningen?

Du säger ju ovan att "Vilken politisk hemvist respektive har saknar i detta samanhang betydelse."


jaja.. - är det så att man vänder kappan efter vinden på HGF?

Terje sa...

Stön!
Du frågade om jag kunde tänka mig att skriva under en artikel tillsammans med Sverigedemokraterna och svaret är nej.
Om du har problem med det så ok för mig.


Du syftar på Elin en flerbarnsmor som i många år varit en aktiv medlem i Hyresgästföreningen och är förtroendevald i Lokala Hyresgästföreningen där hon bor dessutom en av initsiativtagarna till Nätverket Rädda hyresrätten.
Slut
Terje

Henrik sa...

När jag bodde i en hyresrätt i Husby knackade en av era anställda på och ville få mig att bli medlem. Han påstod att min hyra skulle bli högre om jag inte blev medlem.

Efter det mötet var jag själv ganska säker på att HGF inte var någonting för mig.

Terje sa...

Låter väldigt märkligt. Slussar givetvis din information vidare till arbetsledningen.

Rädda Linjalen sa...

Apropå politisering av fusket runt ombildningar:

I Nätverket Rädda Linjalen ingår människor med vitt skilda politiska uppfattningar. Där finns såväl moderater som människor långt åt vänster och det mesta däremellan.

Det som enar oss är åsikten att ombildningar måste gå mer demokratiskt till. Just nu är det en demokratisk katastrof hur många konsulter och styrelser agerar.

Det här är inte ens en åsikt. Det är ett faktum som kan beläggas med alldeles för många exempel.

Ombildningsförespråkare drar oss ofta över en kam. Det blir lite komiskt när en uttalad moderat blir kallad för kommunist bara för att denne anser sig försvara sitt fria val av boendeform, eller hur?

Ordföranden i Brf Linjalen är uttalad kommunist. Delar av Rädda Linjalen står åt höger. I ombildningarnas skruvade värld kan man inte fästa sin ståndpunkt partipolitiskt. Så enkelt är det. Samma sak gäller Hgf i stort.

De som politiserar det hela är alltid ombildningsförespråkarna. Det visar bara hur dålig kunskapsnivån är - och hur dåliga argumenten är.

Frågan är snarare: Vill du ha ett demokratiskt val, och vill du att det skall respekteras - ja eller nej?

Johan Johansson / Rädda Linjalen